Yhdistetyn kilpailumuodot

Yhdistetyssä yhdistyvät kaksi selvästi toisistaan poikkeavaa lajia: mäkihyppy, joka on taitolaji ja kestävyyttä vaativa maastohiihto. Näiden kahden lajin yhdistelmänä kilpaillaan nykyisin seuraavasti:

Gundersen-yhdistetty

Perinteisen Gundersen-yhdistetyn mäkikilpailu käydään samoilla säännöillä kuin mäkihypyn maailmancupin mäkikilpailu. Hyppyjä on nykyisin yksi. Mäen koko on K75 – K 120. Mäkikilpailun perusteella lasketun aikaeron mukaisesti kilpailijat hiihtävät perinteisessä yhdistetyn kilpailussa 10 km vapaalla hiihtotavalla. Aiemmin hiihto-osuus oli seuraavana päivänä, nyt koko kilpailu käydään saman päivän aikana ja viikonlopun toisena kilpailupäivänä käydään toinen osakilpailukokonaisuus.

Lähdössä käytetään niin sanottua Gundersen-menetelmää eli takaa-ajolähtöä (mäkipisteet muutetaan ajaksi määrätyn taulukon mukaisesti), jossa mäen voittaja lähtee ensimmäisenä jne. Ensimmäisenä maaliin tuleva on koko kilpailun voittaja. Lähtötapa otettiin yhdistetyssä ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 1966. 

Joukkuekilpailut

Joukkuesprintti

Joukkuesprintin mäkiosuudella molemmat joukkeen jäsenet hyppäävät kerran. Hiihto-osuus on samana päivänä, matka on yhteensä 2 x 7,5 km, mikä koostuu molempien urheilijoiden viidestä reilun kilometrin osuudesta. Lähtö tapahtuu mäkikilpailun mukaan muodostunein aikaeroin takaa-ajokilpailuna. 

Joukkuekilpailu

Yhdistetyssä kilpaillaan myös joukkueittain, neljä kilpailijaa joukkue. Mäkiosuudella jokainen joukkueen jäsen hyppää yhden hypyn. Hiihtomatka on 5 km vapaalla hiihtotavalla. Joukkueet lähtevät viestiosuudelle mäkiosuudella muodostuneiden aikaerojen mukaisesti Gundersen-menetelmällä.