Uutisen päiväys

19.11.2017← Takaisin

Hirvonen yhdistetyn Suomen mestariksi Ounasvaaralla

Tiivis mäen ja yhdistetyn SM-viikonloppu sai toisen mestarinsa, kun Jyväskylän Hiihtoseuran Eero Hirvonen voitti kultaa Ounasvaaralla. Hirvosen seuraksi palkintopallille kiipesivät hopealle hiihtänyt Kainuun Hiihtoseuran Arttu Mäkiaho ja pronssille noussut Lahden Hiihtoseuran Leevi Mutru.

Eero Hirvonen on ollut syksyn ja alkutalven hyvässä kunnossa. Lokakuun alussa kesä-SM-kultaa Lahdessa voittanut Hirvonen on voittanut niin joukkueen sisäisiä kilpailuja kuin tänään Ounasvaaralla myös avoimet SM-kilpailut, joissa mukana oli viime vuoden tapaan muun muassa Itävällan koko maailmancupjoukkue.

Hirvonen hyppäsi 98,5 metriä ja lähti ladulle samaan aikaan Arttu Mäkiahon kanssa.

”Oli ihan hyvä hyppy, aika pienet erot ovat varmasti tuohon hiihto-osuudelle lähdettäessä. Tuo keli ja mäki tekee sen, ettei kovin isoja eroja saa aikaan. Vähän vaikeuksia on ollut lentämisen kanssa, kun siirryin suurmäestä tuohon pienempään mäkeen", mietti Hirvonen mäkiosuuden jälkeen. 

Mäkiosuuden jälkeen Hirvonen ja Mäkiaho ehtivät pikaisesti miettiä taktiikkaa hiihto-osuudelle. Suunnitelma oli jättää voimia loppukiriin, jos takaa nousee muita haastamaan.

”Yritettiin kohtuu rauhassa ja varovasti lähteä ekaa kierrosta, että jaksaa sitten myllyttää, jos tulee takaa kavereita. Kuitenkin kohtuu tasaista vauhtia pystyi hiihtämään ja viimeisellä kakkosella ottaa irti”, summasi Hirvonen hiihto-osuutensa.

Hirvonen karisti Arttu Mäkiahon kannoiltaan, mutta haastajia ei noussut hyvää vauhtia pitäneen Mäkiahon kyytiin. Hopeamies oli tyytyväinen hyppyihinsä, mutta hiihto tuntui hieman tukkoiselta.

”Hyvä tekemistä on, sain nyt siirrettyä Rukan hyvät treenihypyt näihin Rovaniemen kisoihin. Sieltä pikkuhiljaa, kun on itseluottamusta ja varmuutta tullut, niin on ruvennut rentoutumaan touhu”, iloitsi Mäkiaho hyppyosuuden jälkeen.

”Yritin malttaa omaa intoa startissa. Pyrin hyödyntämään Eeron peesiä, että pääsen mahollisimman helpolla ja säästyisi loppuun voimia. Tiesin, että itävaltalaiset ja Ilkka ja Leevi varmasti lähelle tulee pääsee”, mietti Mäkiaho.

Hiihto ei ollut Mäkiahon parasta ja kapasiteettia löytyy kohti maailmancupin avausta mentäessä.

"Vielä on semmoista tukkoista tuo hiihto. Ei vielä lähellekään valmista ole. Semmoista tasaisen tappavaa vauhtia jaksaa mennä, mutta siitä, jos pitäisi lyödä uutta vaihdetta sisään, niin kytkin sakkaa vielä kiinni”, sanaili kuitenkin iloinen Mäkiaho.

Pronssille hiihti päävalmentaja Petter Kukkosen sanoin ”man-of-the-day”, Leevi Mutru, joka lähti hypyn jälkeen 46 sekuntia kärkikaksikon takaa-ajoon. Mutrun hiihtoaika oli tänään koko joukon viidenneksi nopein ja loppukirissä taipuivat niin Ilkka Herola kuin kovat itävaltalaiset.

”Kyllä hiihto on ollut parisen viikkoa kohtuu hanskassa, mutta tuommoseen hiihtoon ei vielä ollut oma itseluottamus tottunut. Tää antoi paljon luottoa eteenpäin, että pystyi noikin kovassa porukassa tuommoiseen loppukiriin”, totesi Mutru.

Yhdistetyn SM, HS100/9km, tulokset 

Urheilijoiden haastattelut faebookissa ja SoundCloudissa

Eero Hirvonen mäkiosuus 
Eero Hirvonen hiihdon jälkeen 

Arttu Mäkiaho mäkiosuus 
Arttu Mäkiaho hiihdon jälkeen 

Leevi Mutru 

Wilhelm Denifl, AUT

Kuva: SHL/Touho Häkkinen