Uutisen päiväys

11.6.2015← Takaisin

Lidl-junioreille jatkuvuus mahdollistaa urheilijana kasvamisen

Yhdistetyn Lidl-ryhmä on aloittanut jälleen valmistautumisen uuteen kauteen. Kesän ensimmäinen leiri on pidetty Vuokatissa ja leirejä tulee vielä 4-5 ennen kauden alkua.

 Jo useamman vuoden pyörinyt Lidl-ryhmä on vuosien kuluessa hitsautunut yhteen ja tänä vuonna mukana on peräti 19 urheilijaa. Heistä tyttöjä on seitsemän, nuoria viisi ja vanhempia poikia seitsemän. Ryhmän valmentajat Juha Viholainen ja Antti Kuisma ovat nähneet ryhmän jatkuvan kehittymisen ja ovat siihen tyytyväisiä.

-          Urheilijoiden tilanne vaikuttaa tällä hetkellä hyvältä, sillä olemme menneet koko ajan eteenpäin ja jo vuosien ajan olemme saaneet nostetuksi potentiaalisia urheilijoita MM-ryhmään ja A-maajoukkueeseen. Porukka on hyvä ja tiivis ja keskinäinen kilpailu kasvattaa pojilla harjoitusnälkää ja sitä kautta saamme hitsattua myös tuloksia koko ajan ylöspäin, kertoo Viholainen.

Myös Antti Kuisma on tyytyväinen urheilijoiden kasvamiseen urheilu-uralle.

-          Tämä rakennettu juniorijärjestelmä on mahdollistanut sen, että olemme voineet viedä junioreita tavoitteellisesti eteenpäin jo viitisen vuotta. Näin olemme pystyneet valmentamaan junioreita urheilijana kasvamiseen ja harjoittelukulttuuriin. Etenkin tänä vuonna meillä on entistä paremmat mahdollisuudet viedä kehitysryhmää (johon kuuluu 7 poikaa) eteenpäin yksilöllisemmin, pohtii Kuisma.

Testien avulla valmennusta paremmaksi

Urheilijoita testataan jatkuvasti leireillä. Tämä mahdollistaa valmennuksessa entistä parempien harjoitusten tekemisen ja yksilöllisyyden. Tätä kautta pystytään myös antamaan ohjeita, miten omia heikkouksia voidaan parantaa ja vahvuuksia vahvistaa.

-          Urheilijoilla löytyy aina parannettavaa, vaikkakin meillä on esimerkiksi kehitysryhmässä ikäryhmänsä maailman parhaimmistoa mukana, kertoo Kuisma. Nyt pitää kuitenkin olla maltillinen ja harjoitusten tulee vielä tässä iässä olla monipuolisia, että pystymme auttamaan nuoria kokonaisvaltaisesti niin henkisesti kuin fyysisestikin, pohtii Kuisma.

Juha Viholainen muistuttaa vielä, että nuorille pitää antaa aikaa myös kavereiden kanssa yhdessä olemiseen ja kaikkeen siihen, mitä nuoret tekevät, jotta harjoittelu ei muuttuisi pakkopullaksi.

Vanhemmat ja Lidl tukena

Jotta nuoret pystyvät harjoittelemaan ja etenemään urheilu-urallaan, he tarvitsevat monenlaista tukea. Molemmat valmentajat antavat kiitoksensa niin urheilijoiden vanhemmille kuin yhteistyökumppaneillekin.

-          Meillä on ollut kautta aikojen hyvin aktiivisen vanhemmat. Nuoret ovat saaneet harrastuksessaan tukea vanhemmiltaan ja monet vanhemmat ovat olleet myös leireillä mukana. He ymmärtävät, mistä tässä on kyse, miettii Kuisma.

-          Myös Lidl-yhteistyö on tärkeää, sillä se helpottaa leiriläisten kustannuspuolta ja mahdollistaa tämäntyyppisten leirien pyörittämisen, kertoo Viholainen. Yhteistyökumppani antaa myös nuorille myönteisen signaalin siitä, että heidän tulevaisuudestaan ollaan kiinnostuneita ja heitä tuetaan, lisää Kuisma.

Eteenpäin

Tuleva kausi on muutaman kuukauden päässä, mutta jo nyt junioreilla ja valmentajilla on selvillä tavoitteet tulevalle kaudelle.

-          Lähdemme siitä, että jokainen urheilija parantaisi omia tuloksiaan niin hiihdossa kuin mäessäkin. Ja totta kai pyritään myös siihen, että nuoret voivat testata omaa kuntoaan myös kansainvälisissä kisoissa, kuten aikaisempinakin vuosina on tehty, uskovat sekä Viholainen että Kuisma.

Kuva: Leirillä jää aikaa myös yhdessäoloon. Tässä Lidl-kehitysryhmän urheilijat vasemmalta oikealle: Arttu Pohjola,Rasmus Ähtävä, Waltteri Karhumaa, Otto Niittykoski, Jarkko Lankinen. Sylissä Timi Heiskanen. Kuvasta puuttuu Perttu Reponen

Teksti ja kuva: Terttu Karhumaa