27.11.2011← Takaisin

Sunnuntain mäkikilpailut Itävallan juhlaa

Itävalta selvään voittoon joukkuemäessä

Suurimpana ennakkosuosikkina kilpailuun lähtenyt Itävalta ei jättänyt muille mitään mahdollisuuksia. Alppimaan nelikko hyppäsi joukkuemäessä ylivoimaiseen voittoon. Suomi sijoittui lopulta yhdeksänneksi.

Lumihyppyjen vähäinen määrä näkyi Ruka Nordic Openingin mäkihypyn joukkuekilpailussa sunnuntaiaamupäivänä, mutta aikataulumuutosten vuoksi yhden kierroksen kilpailuna hypätystä avauskisasta itsestään muodostui lopulta yllätyksellinen näytelmä.

Itävalta liiteli helppoon voittoon, mutta muista sijoista taisteltiin viimeisiin hyppääjiin saakka. Japanin Daiki Ito ja Venäjän Denis Kornilov nostivat maansa viimeisillä hyppyvuoroilla vielä palkintopallille ohi Saksan ja Slovenian.

Tiukan kilpailun lisäksi päätöshyppyvuorolla nähtiin myös komeita hyppyjä: Ito, Kornilov ja Tšekin Roman Koudelka tarjosivat kukin katsojille yli 140 metrisen leiskautuksen.

Mäkihyppykausi on kilpailujen osalta nyt avattu. Sunnuntai-iltapäivänä hypätään vielä henkilökohtainen kilpailu.

Yhden maan juhlaa

Itävallan voitto oli käytännössä varmaa jo kolmansien hyppääjien jälkeen. Gregor Schlierenzauerin hyppyvuoron jälkeen Itävallan ero toisena keikkuneeseen Saksaan oli jo lähes tavoittamattomissa.

Lopputuloksissa Itävallan Wolfgang Loitzlin, Andreas Koflerin, Schlierenzauerin ja Thomas Morgensternin muodostama nelikko oli lähes 110 pistettä muiden edellä.

”Lähtöpuomi oli alhainen, joten vauhdit olivat kriittiset. Olisin voinut hypätä lähemmäs 150 metriä, mutta nyt hyppäsin vain 127”, voittajajoukkueen Kofler sanoi.

”Ei tämä ole meillekään helppoa. Takana on vain kolme lumihyppyä.”

Toiseksi ja kolmanneksi korkeimmille korokkeille nousivat hieman yllätyksellisesti Japani ja Venäjä, jotka pudottivat Saksan neljänneksi.

Perinteisistä mäkimaista myös Norja, Puola ja Suomi joutuivat pettymän pahoin. Puola sijoittui lopulta seitsemänneksi, Norja kahdeksanneksi ja Suomi yhdeksänneksi.

Itävalta hallitsi myös henkilökohtaista kilpailua

Andreas Kofler leijaili kauden avauskilpailun voittoon itävaltalaisten dominoimassa kilpailussa.Mäkihyppytalven avauskilpailu Rukalla päättyi itävaltalaisjuhliin. Andreas Kofler voitti, Gregor Schlierenzauer sijoittui toiseksi ja Thomas Morgenstern kolmanneksi.

Sama kolmikko miehitti kärkisijoja myös avauskierroksen jälkeen, joskin Schlierenzauer oli ykkönen ennen Kofleria ja Morgensternia.

Koflerin erinomainen toisen kierroksen hyppy nosti miehen Schlierenzauerin ohi 0,7 pisteen marginaalilla. Morgenstern jäi Koflerista 7,9 pistettä.

Kilpailussa ei suuria yllätyksiä nähty. Karsinnassa pois putosivat Japanin Daiki Ito ja Ranskan Emmanuel Chedal, mutta kilpailussa yllätykset jäivät näkemättä. Kärkikolmikko oli täysin odotetunlainen.

Osalle iloinen, osalle surullinen kilpailu

Kotikisan paras suomalainen oli kymmenenneksi sijoittunut Janne Happonen, joka ponkaisi kilpailussa 117 ja 123,5 metriset hypyt. Vielä avauskierroksen jälkeen Happonen oli sijalla 17, mutta toisen kierroksen hyvä suoritus vaikeisiin tuulioloihin nosti kuopiolaisen lähemmäs kärkeä.

Toiselle kierrokselle selviytyneistä suomalaisista Anssi Koivuranta oli 13. ja Matti Hautamäki 26. Koivurannan hypyt kantoivat 117,5 ja 132 metriä, Hautamäen 121,5 ja 106 metriä. Vielä avauskierroksen jälkeen Koivuranta oli sijalla 24, Hautamäki sijalla 14.

Olli Muotkan
    (38.), Jarkko Määtän (48.) ja Juha-Matti Ruuskasen (49.) kilpailu päättyi avauskierrokseen, Kalle Keiturin ja Sami Niemen jo karsintaan.

Happosella hyvät fiilikset kisan jälkeen

Janne Happosen hieno toisen kierroksen hyppy (123,5 metriä) siivitti hänet kilpailun kymmenenneksi ja parhaaksi suomalaishyppääjäksi.Janne Happonen oli itse tyytyväinen nousujohteiseen kilpailupäiväänsä. Miehen sijoitus parani seitsemän sijaa ensimmäisen kierroksen 117 metrin hypyn jälkeen.

”Ihan hyvä fiilis jäi kilpailusta, tekeminen parani koko ajan vaikka joukkuemäki oli karmea. Karsinnasta pääsin myös juuri ja juuri kilpailuun. Tärkeintä oli kuitenkin, että homma oli nousujohteista”, Happonen kertoi.

Hyppääjän mielestä parannettavaa löytyy vielä rutkasti.

”Kyllä minun hyppääminen vielä aikamoista syöksymistä on. Jos viikon takaisen Klingenthalin tason olisin saanut pidettyä, niin olisin varmasti ollut kärkikahinoissa.”