Uutisen päiväys

12.2.2011← Takaisin

Hautamäki kymmenes Vikersundin lentomäessä

  Voiton Vikersundin jättimäessä jakoivat Gregor Schlierenzauer ja Johan Remen Evensen selvällä erolla ennen Simon Ammannia. Kaikki suomalaiskotkat leijailivat maailmancupin pisteille. Matti Hautamäki oli parhaana sinivalkoisena kymmenes.

  [caption id="attachment_732" align="alignleft" width="200" caption="Matti Hautamäki"][/caption]

  Voiton Vikersundin jättimäessä jakoivat Gregor Schlierenzauer ja Johan Remen Evensen selvällä erolla ennen Simon Ammannia. Kaikki suomalaiskotkat leijailivat maailmancupin pisteille. Matti Hautamäki oli parhaana sinivalkoisena kymmenes.

  Mäkihypyn maailmancupia hypättiin tänään Norjan Vikersundissa. Valtaviin mittoihin uudistetussa HS 225-lentomäessä nähtiin kaksi hyvin erilaista kierrosta. Ensimmäisellä kierroksella hätyyteltiin jo maailmanennätyspituuksia, mutta toisella kierroksella harva pääsi yli 200 metrin. Kaksi miestä oli kuitenkin molemmilla kierroksilla ylitse muiden. Voiton jakoivat Gregor Schlierenzauer ja tuore ME-mies Johan Remen Evensen. Schlierenzauerin hypyt kantoivat 243,5 ja 232,5 metriä. Evensen puolestaan liiteli 240 ja 234,5 metriin. Kaksikon ylivoimasta kertonee se, että kolmanneksi leiskauttanut Simon Ammann jäi heistä peräti 46,6 pisteen päähän.

  Kaikki kolme mukana ollutta suomalaiskotkaa leijailivat avauskierroksella yli 200 metriin ja siten myös toiselle kierrokselle ja maailmancupin pisteille. Olli Muotka hyppäsi peräti 219,5 metriä kierroksen alkupäässä. Janne Happosen hyppy kantoi lavaa alempaa 205 metriin. Koska kierroksen loppupäässä nähtiin jopa yli 240 metrin hyppyjä, hyppäsi Matti Hautamäki useita lavoja alempaa 200,5 metriä. Kolmikko oli avauskierroksen jälkeen Hautamäen johdolla sijoilla 11-13.

  Toisella kierroksella 200 metrin viiva jäi suurimmalla osalla hyppääjistä saavuttamatta. Happosen hyppy kantoi 177,5 ja Muotkan 162,5 metriin. Hautamäki hyppäsi 181,5 metriä, joka nousi kriittisillä vauhdeilla ja takatuuleen hypätyllä kierroksella arvoon arvaamattomaan ja nosti kuopiolaisen kymmenenneksi. Happonen ja Muotka olivat lopputuloksissa sijoilla 18 ja 19.

  ”Päivän positiivisin asia oli, että Muotka teki koekierroksella uuden ennätyksensä, 226 metriä. Ensimmäinenkin, 219,5 metriä, oli loistava. Mieli ei kuitenkaan pysynyt perustekemisessä, kun elämän ensimmäinen top-10 sijoitus oli lähellä. Hän sortui pieneen yliyrittämiseen ja tulos heikkeni toisella kierroksella aika paljon”, tuumasi päävalmentaja Pekka Niemelä.

  ”Ekan kierroksen jälkeen suomalaisten sijat eivät olleet huippuja, mutta mielenkiintoiset asetelmat. (Toisella kierroksella) sattui vähän hankala keli poikien kohdalle ja 200 metrin hypyt tuli siinä kohtaa mahdottomiksi. Tämän kokivat myös Koch ja Morgenstern. Matti paransi kuitenkin pykälän ja pääsi top-kymppiin”, ruoti Niemelä.

  ”Uusi mäki on loistava ja toki haasteellinen. Kummun lento on matala ja erot kasvavat todella isoiksi. Tällä hektkellä Schlieri ja Evensen huikeassa lentomäkivedossa, upeita hyppyjä. Lentomäki on kuitenkin aika spesiaalitapaus ja tuloslista hieman erinäköinen kuin pienemmissä mäissä johtuen hyppääjien fysiikka- ja tekniikkaeroista.”

  Mäkihypyn maailmancupia hypätään huomenna Vikersundin lentomäessä viimeistä kertaa ennen Oslon MM-kilpailuja. Kilpailua voi seurata suorana osoitteessa Katsomo.fi kello 14.35 alkaen.

  ”Suomen pojat lähtevät huomiseen hyvällä mielellä. Mäki on haastava, mutta pitkät lennot ja omat ennätykset kiinnostavat. Trion jokaisella jäsenellä on mahdollisuus murtautua kymmenen joukkoon, kun mäen metkut aukeavat ja onneakin on mukana”, mietti Niemelä huomisen asetelmista.

  Tuloskooste:

  FIS Mäkihypyn maailmancup
  12.2.2011 Vikersund, Norja HS 225
  1. Gregor Schlierenzauer AUT 498,6
  2. Johan Remen Evensen NOR 498,6
  3. Simon Ammann SUI 452,0

  10. Matti Hautamäki FIN 374,1
  18. Janne Happonen FIN 353,7
  19. Olli Muotka FIN 343,9

  Tulokset ja kalenteritiedot: www.fis-ski.com