Uutisen päiväys

12.1.2017← Takaisin

Mäkiaho ponnistanut Lidl Junioreista maailmancupin pisteille

"Kyllähän tyytyväinen pitää olla, pitkään on tosiaan metsästetty niitä ja nyt lukko aukesi. Voi rennoin mielin lähteä tästä eteenpäin kautta viemään."

Näin totesi yhdistetyn maajoukkueen urheilija Arttu Mäkiaho viikko ennen joulua, kun helpottunut suomalaislupaus oli ottanut uransa ensimmäiset maailmancupin pisteet Itävallan Ramsaussa. Hän on vakiinnuttamassa paikkaansa maailmancup-kiertueella ja kolistelemassa MM-joukkueen ovia kotikisoihin.

"Eilen oli matkustuspäivä Val di Fiemmeen. Tällä hetkellä olen vielä valmistautumassa lukion viimeisiin ylioppilaskirjoituksiin, jonka jälkeen intti kutsuu huhtikuussa. Sen jälkeen opiskelusuunnitelmat ovat vielä auki, sillä urheilu on ensisijainen suunnitelma koulun ja varusmiespalveluksen jälkeen", yhdistettyyn panostava suomalainen kertoo.

Viikonlopuksi Italiaan maailmancupin kisoihin matkustanut Mäkiaho on käynyt nuoresta iästään huolimatta pitkähkön polun lajinsa parissa, erilaisissa valmennusryhmissä. Syyskuussa 20-vuotta täyttävä lahjakkuus sai ensimmäiset todelliset kosketukset urheilijan leirielämään juuri Lidl Junioreissa.

"Kaksi tai kolme kautta taisin junnuna olla Lidl Junioreissa, joka oli minulle ensimmäinen kosketus rytmitettyihin leirityksiin. Se kasvatti minua pikkuhiljaa oikeanlaiseen harjoitteluun niin fyysisesti kuin psyykkisestikkin."

Val di Fiemmessä viikonloppuna urheileva Mäkiaho sai Lidl Junioreissa harjoitella ikätovereidensa kanssa. Maailmancupissa 41:ttä sijaa miehittävä nuorukainen oli siinä mielessä ihannetilanteessa, että koulun liittäminen liikunnan oheen onnistui näppärästi.

"Parasta oli tietenkin päästä yhdessä treenaamaan porukalla samanikäisten junioreiden kanssa, joilla kaikilla oli tavoite kehittyä urheilijana koko ajan paremmaksi. Tietenkin sisäinen kilpailu porukassa kehitti koko ajan kaikkia eteenpäin ja leireillä oli mukava olla silloinkin, kun treenit oli tehty."

"Koulunkin yhdistäminen onnistui hyvin yläkoululeirityksillä ja jälkeenpäin ajateltuna oli tärkeää, että se oli leireillä mukana treenien ohessa. Eniten Lidl Junioreista jäi mieleen oikeanlaiseen harjoitteluun totutteleminen ja ryhmän mukana ollut hauska ilmapiiri!", torstaina maailmancup-urakkansa viikonlopun osalta avaava suomalainen kiittelee.

Lidl Junioreista on jalostunut Suomelle rautaisia yhdistetyn tähtiä. Mäkiahon tavoin Eero Hirvonen oli alusta lähtien mukana, jolloin valmentaja toimi muuan Petter Kukkonen, nykyinen maajoukkueen päävalmentaja. Samaan aikaan Kukkonen otti myös Leevi Mutrun mukaan yli-ikäisenä haastajaksi.

Viikonlopun maajoukkue-edustajista siis kolme neljästä on kuulunut ryhmään nousten tällä kaudella maailmancupin pisteille. Kannatti kuulua.

KUVA: SHL/Touho Häkkinen.