Uutisen päiväys

13.3.2011← Takaisin

Janne Ahonen päätti uransa kotiyleisön edessä

  Janne Ahonen päätti pitkän uransa mäkimiehenä siellä missä se aikoinaan alkoikin, kotiyleisön edessä Lahdessa. Myös Puolan mäkikonkari Adam Malysz ponkaisi viimeisen kerran Lahden betonista. Malyszin maailmancupura päättyy viikon kuluttua Planican lentomäessä.

  Lahden betonista nähtiin tänään kaksi viimeistä lentoa, kun mäkikonkarit Janne Ahonen ja Adam Malysz päättävät uransa. Ahonen ei lähde enää maailmancupin viimeisiin kilpailuihin Planican lentomäkeen. Vakuuttavassa kunnossa viimeisellä kaudellaan ollut Malysz kilpailee sen sijaan viikon kuluttua lentomäessä ja laittaa sen jälkeen mäkisukset jalkaansa vielä läksiäiskilpailuissaan.

  ”Planicassa on vielä kolme kisaa ja 26.3. hypätään Zakopanessa Red Bullin sponsoroimat jäähyväiskilpailuni niihin kutsuttujen hyppääjien kanssa”, kertoi Malysz.

  Tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä auki, mutta Malysz vannoi, ettei tee Ahosen tapaan comebackia mäkisirkukseen.

  ”En vielä osaa sanoa, mitä teen, mutta en ainakaan comebackia. Mietin sitä rauhassa, kunhan kausi on ohi. Mäkihypyn kehittäminen Puolassa kiinnostaa, kun taso on noussut vähitellen. Myös moottoriurheilu kiinnostaa.”

  Ahosta Malysz ylisti vuolaasti.

  ”Janne ei ole vain urheilija vaan suorastaan urheilun ikoni. Eikä vain Suomessa vaan myös maailmalla. Hieno urheilija. Meillä ei ole valitettavasti ollut mahdollisuutta tutustua kovin hyvin, koska englantini on huonoa. Janne hymyilee nyt paljon enemmän kuin aiemmin”, naurahti Malysz, joka sai hänkin kehuja Ahoselta.

  ”Adam on ollut kauan mukana kuvioissa niin kuin minäkin. Hän on sellainen kaveri, jolle on aina suonut menestyksen, koska hän on aina ansainnut sen. Hänellä on jalat maassa kaikkialla paitsi keulan ja montun välillä”, sanoi Ahonen, joka oli silmin nähden huojentunut parin kauden paluunsa päätyttyä.

  ”Helpottava fiilis. Nyt se on ohi. Olisi ollut kivaa hypätä tänään toisella kierroksella, että olisi sataprosenttisesti tiennyt, että nyt hyppy on viimeinen. Ekalla kierroksella sitä ei vielä tiennyt. Ei yksi hyppy kuitenkaan muuta mitään.”

  Myös kotikaupungin yleisö sai Ahoselta kehuja.

  ”Kausi on ollut huono ja vaikea. Oli hienoa, että yleisö oli etenkin eilen illalla hyvin mukana ja sain vielä kerran kuulla Salppurin montun metelin”, fiilisteli Ahonen, joka ei aio enää kiivetä hyppytorniin haalari päällä.

  ”Tiistaina samoissa maisemissa, mutta oman pojan treeneissä. Mäkeen en mene ainakaan enää hyppäämään. Ei tätä viitsi huvikseen tehdä.”

  Malyszin tapaan Ahosella ei ole vielä selkeää suunnitelmaa tulevaisuuden varalle. Kysymys kahdeksasta neljään päivätyöstä huvitti pari kymmentä vuotta urheilijana itsensä elättänyttä miestä.

  ”Mikä se on? Ei ihan heti ainakaan. Nyt aion vetää henkeä ja vietetään kesä alta pois. Pieniä kuvioita on jo aluillaan, mutta katsellaan niitä sitten syksyllä. Kun on ollut pari kymmentä vuotta julkisessa ammatissa, niin nyt tulevaisuuden suunnitelmat voi pitää omana tietonaan.”

  Planicaan Ahonen ei enää tahtonut lähteä ja ura päättyi siellä missä se alkoikin – Lahdessa. Urheilijoille konkarilla on yksi neuvo.

  ”Oman kokemuksen perusteella voisin sanoa, että jos miettii, että lopettaako vai jatkaako uraansa, niin pitää jatkaa, jos vähänkin tuntuu siltä, ettei käy niin kuin minulle. Jäähyväiset muutama vuosi sitten olivat haikeat, kun liekki vielä paloi. Nyt se on sammunut.”