13.12.2014← Takaisin

Asikainen jälleen paras suomalainen

Lauri Asikainen vastasi parhaasta suomalaissuorituksesta mäkihypyn maailmancupissa. Asikainen sijoittui Nizhny Tagilin HS134-mäessä 13:nneksi. Jarkko Määttä oli kisan 27:s. Ville Larinto ja Sami Niemi karsiutuivat toiselta kierrokselta.

129,5-metrisen ensimmäisellä kierroksella hypännyt Lauri Asikainen otti hypystään 116,8 pistettä, joka riitti kahdeksanteen sijaan ensimmäisellä kierroksella. ”Ei sekään vielä huippuhyppy ollut, mutta aika hyvä. Vielä vähän malttia alkulentoon kummulle, ettei lähde ahnehtimaan liikaa”, Asikainen analysoi avaushyppyään.

Toisella kierroksella Asikainen joutui hiukan huonoon rakoon ja hyppy kantoi 120 metriä. Miehen kokonaispisteet 229,3 riittivät kisassa lopulta 13:nneksi. ”Kompensaatiopisteissä sain plussaa, niin ei ollut paras mahdollinen, tosi huonot vauhdit oli, kun jäin suunnilleen kilsan vauhdissa niihin lähimpiin hyppääjiin nähden. En tiedä mistä johtui, täällä ehti hätäisesti harjata sukset ekan kierroksen jälkeen”, Asikainen kertoo.
Miehen vauhdit keulalla olivat 88,9 kilometriä tunnissa, kun seuraavana hypänneen Matjaz Pungertarin nopeus oli 89,9 km/h.
Suomen joukkue on Venäjän maailmancup-kisassa minimiehityksellä, neljän urheilijan matkassa on mäkivalmentaja Kari Pätäri. ”Meillä ei ole täällä huoltomiestä mukana. Täällä on pakkasen puolella oleva keli ja jäälatu, niin ei suksia ihmeemmin tarvitse laittaa. Tähän on onneksi Continental Cupin puolella totuttu”, Asikainen nauraa ja jatkaa: ”Ehkä jotain tehdään suksille jo illalla, mutta huomenna ennen kisaa laitetaan sukset valmiiksi.”
Itse kisaan Asikainen lähtee odottavaisena. ”Hyvillä fiiliksillä lähden kisaan. Hyppy on ollut täällä hyvällä mallilla, kunhan saadaan vielä pienet virheet korjattua.”

Jarkko Määtän ensimmäisen kierroksen hyppy kantoi 122 metriä 104,6 pistettä, joka toi avauskierroksen kahdennenkymmenennen sijan. Toisen kierroksen hyppy kantoi 116,5 metriä ja kokonaispisteet 206,0 riittivät kisassa 27:nteen sijaan. ”Kaikin puolin aika hätäistä toimintaa oli tänään – molemmat hypyt. Molemmilla kierroksilla oli yliyrittämistä ja hypyt olivat huonoja”, Määttä kommentoi tuoreeltaan hypyn jälkeen.
Mäkikisat Nizhny Tagilissa jatkuvat sunnuntaina. ”Huomiseen lähdetään parantamaan. En mä tiedä miten… Samalla tavalla pitää hypätä kuin muistakin mäistä, vaikka mäki hiukan erilainen onkin. Tässä lentää matalalla kummulla, on ehkä vähän eteenpäinvievä mäki”, Määttä analysoi mäkeä.

Mäkivalmentaja Pätäri kehuu kisapaikkaa loistavaksi: ”Tapahtumana tähän mennessä erittäin positiivinen yllätys. Hemmetin hieno tunnelma, kaikki toimii ja kyllä tänne kannattaa kisat tuoda.” Urheilullisesti Pätäri harmittelee suomalaisten hiukan huonoa tuuria: ”Lauri olisi ansainnut enemmän, varsinkin Laurilla oli huono, sivuttainen perustuuli eikä siinä kompensaatiot todellakaan korvaa menetystä. Tuolla hyppäämisellä mies kuuluu selvästi kymppisakkiin, mutta sellaista tämä ulkourheilu on.” ”Nyt tehdään matkalla hotelliin sotasuunnitelma ja muistetaan, että nyt ollaan levänneitä, joten huomenna aamusta voitaan tehdä fysiikkatreeniä.”

Ville Larinnon ja Sami Niemen hypyt jäivät Nizhny Tagilissa ensimmäiseen kierrokseen.
Larinnon hyppy kantoi 118,5 metriä ja toi tuuli- ja lähtölavakompensaatioiden kanssa 99,5 pistettä. Tämä riitti 37:nteen sijaan avauskierroksella. Sami Niemen 119-metrinen toi kompensaatioineen 99,3 pistettä ja sijoituksen 38 Nizhny Tagilin HS134-mäestä.

Kisan voitti Norjan Anders Fannemel pistein 263,1, Itävallan Gregor Schlierenzauer oli toinen (257,3) ja Saksan Severin Freund kolmas (254,9).