Uutisen päiväys

30.9.2013← Takaisin

LEIRITYKSELLÄ HYVIÄ TULOKSIA YHDISTETYSSÄ

  Yhdistetyn nuorten Lidl-ryhmän leiritys Vuokatin Urheiluopistolla on onnistunut jopa yli odotusten. Tästä antaa viitteitä tänä syksynä Oberstdorfissa kisailtu FIS Youth Cup:in missä suomalaiset ottivat nelosvoiton 13-vuotiaiden sarjassa ja 14-vuotiaissa pronssisijan.
  -    Näin hyvä tulos oli minulle yllätys, kertoo ryhmän vastuuvetäjä Juha Viholainen. Etenkin mäkipuolella pojat yllättivät.

  Yhdistetyn nuorten Lidl-ryhmä on ollut tänä kesänä Vuokatin leireillä nyt neljä kertaa. Viides leiriviikko odottelee joulukuussa.  Jo nyt on nähtävissä se, että leirit ovat parantaneet poikien taitoja ja motivaatiota lajiin.

  -    Poikien hiihtovauhti on selvästi parantunut, kunhan vielä saadaan lisää treeniä nopeus- ja kimmoisuusominaisuuksien kehittämiseen, niin hyvä tulee, miettii Viholainen.

  Pojat harjoittelevat leirillä mielellään ja harjoituksia kertyy päivässä kolmet. Tämän lisäksi kotiharjoittelu edesauttaa poikien kehittymistä.

  -    Pojat harjoittelevat noin 10-15 tuntia viikossa kotioloissa, täällä leirillä noin 20 tuntia viikossa. Poikien harjoittelua seurataan harjoituspäiväkirjojen avulla ja näyttää siltä, että 90 prosenttisesti pojat harjoittelevat harjoitusohjelmien mukaisesti myös kotona, laskeskelee Viholainen.

  -    Tosin jokaisella leirillä joudutaan joidenkin harjoitusohjelmaa vielä tarkentamaan ja vaihtamaan, jotta tämän ikäluokan oikeat ominaisuudet kehittyisivät hyvin.

  Tavoitteena tason nosto

  Vastuuvalmentaja Juha Viholainen on itse harrastanut yhdistettyä yhdeksän vuotta ja sen jälkeen hän siirtyi valmennuspuolelle. Nuorten Lidl-ryhmää hän valmentaa nyt toista vuotta. Viholaisen mielestä yhdistetyn taso nousee kaiken aikaa maailmalla, kun mukaan on tullut monia uusia maita.  Suomessa pyritäänkin nostamaan lajin tasoa jo nuoresta pitäen.

  -    Nuorten leirillä olo aikaistaa poikien oppimista treenaamiseen. Monet pojista tavoittelevat B- ja A-maajoukkueeseen pääsyä. Nuorena ohjattu leiritoiminta totuttaa pojat harjoittelemaan järjestelmällisesti. Jos he nousevat myöhemmin näihin maajoukkueisiin, heidän on helpompi olla siellä mukana, kertoo Viholainen.

  Tavoitteena onkin yhdistetyn tason nostaminen laajalla rintamalla siten, että jossakin vaiheessa lajissa voidaan olla isolla joukolla maailman huipulla.

  -    Leireillä pojat saavat lisää intoa tekemiseen ja sopiva keskinäinen kilpailu vie lajia ja poikien taitoja eteenpäin. Tällä  toivon mukaan pystytään takaamaan jatkuvuus tälle lajille Suomessa.

  Teksti: Terttu Karhumaa