Uutisen päiväys

21.4.2012← Takaisin

Mäkihypyn ja yhdistetyn päävalmentajat nimetty

  Finnjumpingin hallitus on julkistanut mäkihypyn ja yhdistetyn päävalmentajat. Mäkihypyn päävalmentajana seuraavat kaksi vuotta jatkaa Pekka Niemelä ja yhdistetyn päävalmentajaksi on nimetty Petter Kukkonen.

  Pekka Niemelä on toiminut Suomen mäkihypyn päävalmentajana viimeiset kaksi kautta ja sitä ennen neljä vuotta Ranskan mäkimaajoukkueen päävalmentajana. 37-vuotias Niemelä on toiminut aiemmin myös japanilaisen yritysjoukkueen, Team Tsuchivan valmentajana useamman vuoden ajan. Valmentajauransa Pekka Niemelä on aloittanut Puijon Hiihtoseurassa vuonna 1997.

  Mäkihypyn päävalmentaja Pekka Niemelä asennoituu pestinsä jatkumiseen positiivisin ja eteenpäin katsovin mielin ja motivaatiokin on entisestään vain kasvanut. ”Ensisijainen tavoitteeni on menestyksen parantaminen sekä valmennuslinjan yhtenäistäminen” Niemelä toteaa.

  Niemelän strategia kesälle on selkeästi kotiharjoittelupainotteinen; laatua pyritään parantamaan merkittävästi: ”Aion osallistua aktiivisesti tähän tavoitteeseen ja kierrän valmennuskeskuksissamme kesällä tehden yhteistyötä valmentajien ja urheilijoiden kanssa. Lisäksi säännöllisin väliajoin kokoamme valmentajamme yhteen valmentajafoorumeille, jotka Ounasvaaran SM-kisojen yhteydessä saivat lupaavan alun. Valmennuskeskusyhteistyö on olennaisen tärkeää” Niemelä kertoo sekä omasta että Finnjumpingin puolesta. ”Uusien yhteistyökumppaneiden mukaantulo mahdollistaisi ja vahvistaisi leiritys- ja valmennustoimintaamme entisestään edetessämme kohti kauden päätavoitteemme, Val di Fiemmen MM-kilpailuja.” Niemelä toteaa.

   Mäkihypyn tilanne on nyt valoisampi; kaikki urheilijat ovat terveinä ja valmiina aloittamaan kesän harjoituskauden. Sotshia ajatellen huippu-urheilijoidemme tilanteet näyttävät lupaavilta ja hyvän kotiharjoittelun kautta tullaan saamaan muillekin urheilijoille hyviä kilpailutilanteita ja sitä kautta mahdollisia haastajia ja uusia lajilupauksia. ”Suomalaisen mäkihypyn on tehtävä hyvää ja laadukasta perustyötä, urheilijamme on oltava vieläkin rautaisemmassa kunnossa fyysisesti kuin mitä tähän asti ja lisäksi yhdistyksemme on kehitettävä omaa suomalaista järjestelmäämme” Päävalmentaja Niemelä summaa.

  Yhdistetyn uusi päävalmentaja, Petter Kukkonen on toiminut viimeiset viisi vuotta Virossa yhdistetyn ja mäkihypyn päävalmentajana. Kukkonen, 31, on Jyväskyläläinen liikuntatieteiden ylioppilas. Kausina 2010-2012 Kukkonen on toiminut Viron mäkihypyn päävalmentajan pestinsä ohella myös Finnjumping ry:n Lidl-junioriryhmän vastuuvalmentajana.

  Kukkonen kuului yhdistetyn A-maajoukkueeseen vuosina 2000-2003. Uransa aikana hän saavutti muun muassa kaksi nuorten maailmanmestaruutta; sprintissä ja joukkuekilpailussa. Petter Kukkonen on aloittanut valmentajauransa Vuokatin Urheilupistosta 2005, jonka jälkeen hän on toiminut aktiivisesti ja hyvällä menestyksellä valmentajan erilaisissa toimenkuvissa.

  Kukkonen on todella tyytyväinen tuoreeseen pestiinsä yhdistetyn päävalmentaja. ”Unelmanani on ollut työskennellä taas Suomessa ja toimia mahdollisesti jopa yhdistetyn päävalmentajana ja nyt se kävi toteen, joten intoa riittää, mutta niin haasteitakin.” Kukkonen kertoo tunnelmistaan. Päätavoitteekseen yhdistetyn uusi päävalmentaja mainitsee uskottavan valmennusjärjestelmän luomisen ja kertoo samaan hengenvetoon toivovansa ja uskovansa hyvän keskustelun ja yhdessä tekemisen kääntävän laskusuunnassa olleen lajin takaisin menestyksen polulle.

  Petter Kukkosen tavoitteena on panostaa leirityksiin, joissa urheilijat kerätään yhteen mahdollisimman usein, säännöllisesti ja pidemmäksi aikaa, jolloin hyöty kaikille osapuolille on paras mahdollinen.

  ”Suomessa on todella lupaavia urheilijoita sekä maajoukkuetasolla että nuoremmissakin nousemassa Ryynäsen rinnalle komppaamaan. Haluankin nostaa myös nuorista lahjakkuuksista Ilkka Herolan ja Arttu Ålanderin maajoukkueeseen ja toivottavasti saamme sen myötä todistaa jo kolmannen kerran nuorten haastajien hienoa nousua kokeneempien rinnalle ja varteenotettaviksi vastustajiksi. ”Kukkonen viittaa aiempina vuosina menestyneisiin Koivuranta-Ryynänen ja Manninen-Lajunen parivaljakoihin.

  Petter Kukkonen on ennakkoluuloton ottamaan toimintaan mukaan nuoria lupauksia ja toivookin kilpailumahdollisuuksia kaikille lahjakkaille ja motivoituneille urheilijalupauksille. Tulevaisuuden tähtäimestä Kukkosella on selvät sävelet: ”Näen, että negatiivinen tilanne lajin kannalta on jo taittunut; 2018 mennessä jokaiseen kilpailuun pystytään nostamaan joukkue, joka tähtää aina podium-paikoille.”

  Finnjumping ry:n puheenjohtaja Ilkka Tiilikainen toteaa Petter Kukkosen olevan nuoresta iästään huolimatta jo kokenut valmentaja, joka tuntee tulevien vuosien maajoukkueurheilijat entuudestaan. Pekka Niemelän aloittaessa kaksi vuotta sitten tavoitteeksi asetettiin Sotshin olympialaiset. Työ on vielä kesken ja uskomme Pekalta löytyvän haastavan kaksivuotiskauden jälkeenkin valmennuksellisesti paljon annettavaa Suomen mäkijoukkueelle. Edessä on varmasti valoisampi tulevaisuus, kun avainurheilijamme ovat saaneet harjoitella ilman loukkaantumisia ja uusia voimavaroja kumpuaa tiiviimmästä yhteistyöstä valmennuskeskusten kanssa.