Uutisen päiväys

17.12.2016← Takaisin

Herola 12:s Ramsaun letkahiihdossa - Mäkiaho nappasi uran ensimmäiset maailmancupin pisteet

Yhdistetyn maailmancup palasi tauolta tosi toimiin ennen joulua. Itävallan Ramsaussa normaalimäen ja 10 kilometrin kisassa Ilkka Herola oli 12:s ja kilpailun nuorin osallistuja, 19-vuotias Arttu Mäkiaho 28:s. Mäkiaho saalisti uran ensimmäiset maailmancupin pisteensä. 

Kilpailun hyppyosuus oli odotetun tasainen. Toivottuja aikaeroja ei normaalimäessä hypätyssä kilpailussa tullut ja ladulla oli ruuhkaa. Herola hyppäsi perusvarmasti, vaikka alastulo jättikin toivomisen varaa. 

”Ihan hyvä kisasuoritus oli, teknisesti ihan perus. Alastulosta jäi pari pinnaa puuttumaan, mutta toisaalta tänään, vaikka olisi saanutkin hyvät tyylipisteet, niin lähtöpaikka olisi ollut käytännössä aivan sama. Ei olisi siitä etua saanut”, mietti Herola, joka lähti ladulle 50 sekuntia johtajan perään sijalta 18.

Päivän letkahiihdosta Herola ei ollut kovin innoissaan, vaikka sai nostettua sijoitustaan viisi pykälää.

”Keulaan ei ollut tänään mahollisuuksia, kun se letka katkesi siitä kasinumeron kohalta. Muutenhan se oli niin, että kaikki ketkä halus hiihtämään lähteä, niin oli tasapäin taistelemassa niistä sijoista 8 - 50. Ihan ok sijoitus siltä paikalta, plussan puolelle kääntyi tuo hiihto-osuus”, ruoti Herola.

Kilpailun toinen suomalainen Arttu Mäkiaho nappasi hyvällä suorituksella ensimmäiset kolme maailmancupin pistettään. Hyppy onnistui tänään oikeassa paikassa. Hiihto-osuudella Mäkiaho nosti itsensä pisteille, vaikka ladulla oli ruuhkaa.

”Kyllähän se pitää olla tyytyväinen, kun sai sen onnistuneen suorituksen siihen kisakierroksellekin ja pääsi uran parhaalta hiihtopaikalta lähtemään ladulle. Olisi ollut mahollisuudet parempaankin. Se oli ihan fiasko se viimeinen kiekka minun osalta. Ei saanut kaikkia voimia irti kropasta. Kolme pistettä kuitenkin pelasti päivän”, kertasi Mäkiaho.

Avauspisteillä on henkisesti merkittävä vaikutus. 

”Pitkään on tosiaan metästetty niitä (avauspisteitä), ja nyt se lukko aukesi. Huomenna yritetään metästää niitä vielä enemmän”, lopetti Mäkiaho.

 

Matti Herola nousi viidenneksi Klingenthalissa

Continental Cupissa Saksan Klingenthalissa Matti Herola onnistui hyvin ja sijoittui viidenneksi. Hyppytekniikan kanssa taistellut suomalainen onnistui tänään ja varma hiihto nosti miehen viiden parhaan joukkoon Continental Cupin toisessa osakilpailussa.

”Ollut vaikeeta ja alamaissa tuo hyppy pitkän aikaa. Suurin ongelma on se, että se jää pystyyn lentämään ja silloin vauhti tyssää ja tipahetaan kumpuun. Tänään sain koekierroksen jälkeen jonkunlaisen idean, miten sinne hypyn päälle pääsee ja pienelläkin muutoksella kääntyi parempaan lentoasentoon”, analysoi Herola päivän 13:nneksi parasta hyppyä. 

Hiihto oli perusvarmaa, vaikka Herola olisi toivonut päivän kisaan rankempaa latuprofiilia.

”Oli ihan hyvä porukka takana, pääs siinä porukassa hiihtämään. Hiihto oli ok. Omalle kohdalle ehkä vaatisi hieman rankempaa latua. Tuommoinen liukas ja helppo latu, niin ei pääse ihan vahvuusalueelleen. Semmoinen perushiihto”, pohti Herola. 

Suomalaispanos oli kokonaisuudessaan hyvä, kun Herolan takana Jim Härtull oli 13:s, Jussi Salo 14:s, Leevi Mutru 20:s, Mikke Leinonen 34:s ja Olli Salmela 44:s.

Kilpailut jatkuvat sunnuntaina sekä Ramsaussa että Klingenthalissa henkilökohtaisilla kilpailuilla. 

Ilkka Herolan kommentit 
Arttu Mäkiahon kommentit 
Matti Herolan kommentit 

Tulokset

Ramsau, lauantai 17.12.2016 tulokset 
Maailmancupin pistetilanne 

Klingenthal, lauantai 17.12.2016 tulokset 
Continental Cupin pistetilanne 

Kuva: SHL/Touho Häkkinen.