Uutisen päiväys

19.3.2017← Takaisin

Hirvonen ja Herola huikeissa liekeissä kauden päätöksessä

Eero Hirvosen ja Ilkka Herolan ilmiömäinen talvi yhdistetyn maailmancupissa päättyi sunnuntaina upeisiin tunnelmiin Schonachissa. Hirvonen hiihti kauden päätöksessä upeasti neljänneksi ja Herola viidenneksi.

Mäkiosuuden jälkeen parhaana suomalaisena oli peräti yhdeksäntenä ollut Leevi Mutru. Hienon kauden tehneen Mutrun sijoitukset ladulla tippuivat, vaikka hän pisteille ylsikin oltuaan 29:s.

Upeasti neljänneksi sivakoinut Eero Hirvonen miehitti mäen jälkeen 13:tta sijaa, Ilkka Herola puolestaan teki ladulla häikäisevää työtä ollen koko hiihdon toiseksi nopein ja päätöskisan viides.

"Huikea fiilis päättää kausi tällaiseen viikonloppuun ja sijoitukseen maailmancupissa. Aika tyhjä olo, pitkä kausi takana ja steppi viime vuodesta huikea. Nyt rentoutumaan muutamaksi viikoksi ja sitten keskittymään ensi kauteen", maailmancupissa kahdeksanneksi päätynyt Hirvonen sanoi.

Maailmancupin loppupisteissä kymmenen parhaan joukkoon ylsi peräti kaksi suomalaista, Herola oli siis seitsemäs ja Hirvonen kahdeksas. Läpimurtoa tekevät urheilijat olivat kokonaiskisan kärkiporukan kaksi nuorinta, sillä seuraava 1995 tai 1996 syntynyt tai sitä nuorempi hiihtäjä oli kokonaistaulukossa sijalle 20 päätynyt Saksan Vinzenz Geiger (s. 1997).

"Kyllähän tämä kausi nytkähti mukavasti eteenpäin. Pojat alkavat kasvaa miehiksi, kova ja pitkä pohjatyö mikä on tehty, alkaa kantaa hedelmää. Fysiikka alkaa riittämään ja henkinen kapasiteetti parantuu. Pojat ovat alkaneet ymmärtämään sen, että heillä on oikeasti mahdollisuuksia pärjätä", päävalmentaja Petter Kukkonen analysoi.

Kahden urheilijan yltäminen kokonaiskisassa kymmenen parhaan joukkoon suomalaisittain on harvinaista herkkua. Keväällä 2007 Hannu Mannista juhlittiin voittajana, Anssi Koivuranta oli tuolloin seitsemäs.

"Hienolta tuntuu. Tasonnosto on ollut ihan suhteellisen leveä, Ilkka ja Eero ovat lähellä absoluuttista huippua. Useita muitakin lupaavia kavereita on siinä, oli todella hyvä kausi lähtöasetelmiin nähden."

Suomalainen yhdistetty on mennyt hienosti eteenpäin. Maailmancupissa pisteille ylsivät myös Mutru (36.), nuorten kaksinkertainen MM-mitalisti Arttu Mäkiaho (58.), Manninen (59.) ja Matti Herola (65.), maiden välisessä taulukossa Suomi oli viides viidestätoista. Continental Cupin puolella Jussi Salo ylsi pisteille jokaisessa kisassaan.

"Kuitenkin hiihto-osaaminen on korostunut, se on nytkähtänyt aika paljon eteenpäin. Hyppäämiseen ollaan panostettu, se ei ole näkynyt ihan sillä lailla, millä olisi pitänyt. Hyppäämisen siemen on kylvetty, tiedetään, mitä siellä pitää kehittää, mutta se ottaa aikansa, että se alkaa tehoamaan. Todella hyvällä tiellä ollaan. Kyllähän meillä on timanttia käsissä", Kukkonen päätti.

Maailmancupin voiton vei jo viidennen kerran peräkkäin Saksan Eric Frenzel ennen maanmiestään Johannes Rydzekiä. Japanin Akito Watabe oli kolmas.

Linkit:
Viimeisen kisan tulokset
Maailmancupin päätöspisteet
Maiden väliset päätöspisteet

Jutun kuva: SHL / Touho Häkkinen.