Uutisen päiväys

3.2.2012← Takaisin

Lamy Chappuis voittoon Val di Fiemmen MM-esikisoissa

  Yhdistetyn maailmancupissa kilpaillaan viikonvaihteessa 3.-5.2.2012 kolmen osakilpailua Italian Val di Fiemmessä. Val di Fiemme on vuoden päästä MM-kisaisäntä ja viikonlopun kisat samalla MM-esikisat. Ranskan Jason Lamy Chappuis voitti tälle kaudelle tulleen uuden "penalty race" sakkokierroskilpailun varmoin ottein perjantaina. Suomalaisten tulos jäi toivotusta.

   

  [caption id="attachment_2306" align="alignleft" width="150" caption="Mikke Leinonen, Jim Härtull ja Janne Ryynänen kilpailevat Val di Fiemmen maailmnacupissa."][/caption]

  Yhdistetyn maailmancupissa kilpaillaan viikonvaihteessa 3.-5.2.2012 kolmen osakilpailua Italian Val di Fiemmessä. Val di Fiemme on vuoden päästä MM-kisaisäntä ja viikonlopun kisat samalla MM-esikisat. Ranskan Jason Lamy Chappuis voitti tälle kaudelle tulleen uuden "penalty race" sakkokierroskilpailun varmoin ottein perjantaina. Suomalaisten tulos jäi toivotusta.

  Yhdistetyn mäkiosuus hypättiin Predazzon HS 134-mäessä. Mäkiosuuden paras oli Itävallan Bernhard Gruber 136 metrin hypyllä. Sakkokierroskilpailussa mäkiosuudella hyppääjät eivät saa tuomaripisteitä, ainoastaan telemark-alastulon puuttuminen tai kaatuminen vaikuttavat tulokseen. Alastulorinne on jaettu sektoreihin ja hypyn pituuden perusteella määräytyvät sakkokierrokset ladulle. Hiihto-osuudelle kilpailijat starttaavat yhtä aikaa ja Gruberin tavoin ladulle lähti kuusi kilpailijaa ilman sakkokierroksia. Suomen Janne Ryynänen oli yhtenä heistä 128 metrin hypyllään. Kilpailun mestariksi noussut Jason Lamy Chappuis oli mäkiosuuden jälkeen myös kärkiryhmässä hypättyään 130 metriä ja lähti hiihto-osuudelle ilman sakkokierroksia. Gruberin mäkiosuuden voitosta saatu etu jäi kilpailujärjestäjiltä kehnosti informoiduksi.

  Gruber lähti 10 metrin etumatkalla muuhun ryhmään, mutta hänelle kuului myös 10 sekuntin etumatka sen lisäksi. Lähtölaukauksesta koko kilpailijajoukko starttasi yhtä aikaa ja Gruberille jouduttiin kisan aikana ilmoittamaan erikseen lisättäväksi 10 sekuntin bonus.

  Jason Lamy Chappuis teki irtioton kärkiletkasta vähän ennen viimeistä 2 kilometrin kierrosta. Gruber joutui antamaan periksi viimeisten kilometrien aikana aikabonuksesta huolimatta ja ranskalaisen peesiin lähtenyt Japanin Akito Watabekin joutui myös laskemaan takaa-ajajia ohitseen loppumatkasta. Jason Lamy Chappuis ylitti maaliviivan lopulta reilu 5 sekuntia ennen kaksi sakkokierrosta hiihtäneitä Saksan Björn Kircheisenia ja Norjan Mikko Kokslienia.

  Janne Ryynäsen hyvät asetelmat ladulle eivät auttaneet perjantain kilpailussa kun seinä tuli vastaan ensimmäisten kilometrien jälkeen. Suomen joukkueen päävalmentaja Kimmo Savolainen harmitteli tilannetta kisan jälkeen.
  - Janne tuumi verryttelyssä jo, että on voimaton olo. Alku oli sujunut hyvin, mutta sitten ei mihinkään. Nyt epäilyttää, että taustalla voi olla jotain terveysongelmia. Influenssaa ja muuta on paljon nyt liikkeellä. Pitää miettiä nyt miten edetään, pohti Savolainen.

  Jim Härtullin hyppykunto ilahdutti Savolaista ja Mikke Leinosen hiihto.
  - Miken hiihto oli positiivinen tänään. Hyppy jäi toivotusta ja asetelmat pärjätä sen vuoksi mahdottomat, mutta myönteistä kuitenkin päivässä. Jim hyppäsi puolestaan koko aamun hyvin täällä. Paljon kehitystä on tapahtunut nuorten osalta, totesi Savolainen.

  Janne Ryynänen totesi alkumatkan sujuneen hvyin.
  - Eka 5 minuuttia hiihdossa oli ok, sitten tuli mystinen muuri vastaan ja ei vaan toiminut se homma sitten enää. Ei viitsinyt jättää keskenkään, kun ei ole sairasteluoireita, totesi Ryynänen hiihdostaan. Ryynäsen edellisestä kilpailusta on kolme viikkoa ja kovat pakkaset kiusana. Syyt voi löytyä sieltäkin.
  - Katsotaan nyt miten lähtee tästä. Pitkä aika on edellisestä kisasta kuitenkin. Kaiken kaikkiaan olen päässyt harjoittelemaan hyvin. Viime aikojen pakkaset tietenkin rajoittaneet, harjoittelut tehty salilla kuntopyörää polkien ja juoksumatolla, Ryynänen pohdiskeli syitä ”muurin” tulemiselle.

  Yhdistetyn ohjelmassa Val di Fiemmessä on lauantaina 4.2. parisprintti ja sunnuntaina 5.2. gundersen-kilpailu.

  Tuloskooste FIS yhdistetyn maailmancup 2011-12 3.2.2012 Val di Fiemme ITA Penalty race HS 134/10,0km 1. Jason Lamy Chappuis FRA 26.58,6 2. Björn Kircheisen GER +5,3 3. Mikko Kokslien NOR +5,4 33. Janne Ryynänen +2.16,8 35. Jim Härtull +2.23,0 38. Mikke Leinonen +2.51,4

  Tulokset ja kalenteritiedot www.fis-ski.com