Uutisen päiväys

30.12.2011← Takaisin

Itävaltalaisille kolmoisvoitto värikkäästä mäkiviikon avauskisasta - Hautamäki 13.

  60. mäkiviikon avaus kilpailtiin perjantaina 30. marraskuuta Oberstdorfissa(GER). Schattenbergin HS 137-mäessä sakea lumisade tuulivaihteluineen teki kilpailun läpiviemisestä haastavaa. Avauskilpailun palkintopallilla vietettiin itävaltalaisjuhlaa.

  [caption id="attachment_2048" align="alignleft" width="99" caption="Matti Hautamäki oli kilpailussa paras suomalainen sijoittumalla 13."][/caption]

  60. mäkiviikon avaus kilpailtiin perjantaina 30. marraskuuta Oberstdorfissa(GER). Schattenbergin HS 137-mäessä sakea lumisade tuulivaihteluineen teki kilpailun läpiviemisestä haastavaa. Avauskilpailun palkintopallilla vietettiin itävaltalaisjuhlaa.

  Taukojen pitäminen ja lavojen vaihdot koituivat knock-out kilpailuna hypätyllä avauskierroksella monen maailmancupin kärkihyppääjän kohtaloksi. Sankka lumisade ja tuulivaihtelut vaikeutti kilpailujohdon tehtävää. Lopulta kilpailukierros keskeytettiin muun muassa mäkiviikon voittotaisteluun ilmoittautuneen Gregor Schlierenzauerin(AUT) hypyn jäätyä vain 103,5 metriin. Jury päätti aloittaa kierroksen uudelleen puolen tunnin tauon jälkeen.

  Uusitulla kierroksella jatkui ulkoilmalajin haasteet, mutta lumisade väheni merkittävästi. Anssi Koivuranta onnistui mainiosti mitätöidyllä kierroksella, kun taas Matti Hautamäki ja Janne Happonen jäivät toivotusta. Uudella kierroksella Anssi Koivuranta oli suomalaiskolmikosta toistamiseen ainoa, joka voitti parinsa, mutta Matti Hautamäki jatkoi toiselle kierrokselle parhaana suomalaisista(18.) lucky looser-ryhmän kautta. Hautamäki hyppäsi mainiosti 123 metriä, taistelupari Daiki Iton(JPN) venyttäessä kuitenkin vielä pitemmälle 130 metriin. Janne Happonen paransi myös ensimmäisestä hypystä, mutta 115,5 metrin hyppy ei riittänyt toiselle kierrokselle.

  Schlierenzauer kuittasi uuden kierroksen tutulla tyylillä, hypylle mittaa 133 metriä. Maailmancupin johtaja Andreas Kofler venytti 131 metriin, mutta maanmiestään tyylikkäämmän alastulon myötä tyylipisteet veivät johtopaikalle 1. kierroksen jälkeen.

  Anssi Koivuranta korjasi ensimmäisen kierroksen sijoitustaan(26.) tuloslistalla toisen kierroksen 126 metrin hypyllä - lopputuloksissa 21.  Matti Hautamäki onnistui myös toisella kierroksella, hypylle mittaa 121 metriä ja sijoitus lopulta 13.
  Dramatiikkaa finaalikierroksen loppuun toi kilpailussa 10:ntenä olleen Norjan Tom Hilden pahannäköinen kaatuminen. Hilde tuli alas etupainoisesti pitkän 131,5 metriä kantaneen hyppynsä lumipöpperöiseen rinteeseen ja hänet jouduttiin kuljettamaan ensiapupulkalla Oberstdorfin mäkimontusta.

  Pitkä kilpailuilta päättyi itävaltalaisten kolmoisvoittoon. Thomas Morgestern nousi viideltä sijalta 128,5 metrin hypyllä kolmanneksi.  Gregor Schlierenzauer korjasi ensimmäisen kierroksen alastulon tyylivirheet 137,5 metriä kantaneesta hypystään ja vei kilpailun voiton ennen alastulonsa lähes istunutta Andreas Kofleria.

  Suomen mäkikotkien päävalmentaja Pekka Niemelä myönsi värikkään kilpailuillan puhuttaneen valmentajia.
  - Oli draamankaarta tässä kilpailussa kerrakseen. Toivotaan Hildelle parasta, ettei käynyt pahemmin. Kyllä tuolla valmentajien kesken puhututti kierroksen uusiminen. Monessa kisassa on keskivaiheilla hypänneitä uhrattu ja nyt itävaltalaiset olivat epäonnisten puolella. Keli oli yhtä hankala uusitulla kierroksella, vaikka lumisade lakkasi, Niemelä totesi kilpailun jälkeen.

  Haastavissa olosuhteissa suomalaiskotkat saivat hyvän alun mäkiviikkoon.
  - Tänään meidän hyppääjät onnistuivat extreme-olosuhteissa tekemään hyvät suoritukset. Erityisesti se, että Matti sai hyppäämisestä kiinni kahdessa viimeisessä suorituksessa, oli tärkeää. Anssin ensimmäinen hyppy oli loistava, harmi, että se ei jäänyt voimaan. Anssi tekee hyvää perusvarmaa suorittamista. Jannella oli lähellä toiselle kierrokselle pääsy, Niemelä summasi.

  Menestyksen halu ja tahto huipulle on kaikilla kova.
  - Tekniikka-asioiden kanssa painiskellaan. Haastavaa tilannetta ei helpottanut, että joulutauolla Happosen ja Hautamäen osalle kertyi nolla hyppyä kelien takia. Täytyy olla nyt kärsivällisyyttä ja rakentaa itseluottamusta olemalla tyytyväinen pientenkin asioiden eteenpäin menosta ja ottaa onnistumisista kiinni, sanoi Niemelä.

  Tuloskooste
  FIS mäkihypyn maailmancup 2011-12
  60. mäkiviikko
  30.12.2011 Oberstdorf GER, HS 137
  1. Gregor Schlierenzauer AUT 283.3
  2. Andreas Kofler AUT 265.2
  3. Thomas Morgestern AUT 264.3
  13. Matti Hautamäki 234.1
  21. Anssi Koivuranta 226.3
  34. Janne Happonen 107.3

  Tulokset ja kalenteritiedot: www.fis-ski.com

  Mäkiviikko jatkuu uuden vuoden kilpailulla Garmisch-Partenkirchenissä(GER)

  Kilpailuaikataulu(paikallisaikaa)
  Garmisch-Partenkirchen, HS 140
  Lauantai 31.12.
  11.45 viralliset harjoitukset
  14.00 karsinta

  Sunnuntai 1.1.
  12.30 koekierros
  14.00 1. kilpailukierros
  2. kilpailukierros ja palkintojenjako
  Keski-Euroopan mäkiviikko MTV3:n kanavilla

  Lauantai 31.12.2011
  Garmisch-Partenkirchen, karsinta klo 17:20 MTV3 MAX, suora
  Garmisch-Partenkirchen, karsinta klo 20:00 MTV3, jälkilähetys

  Sunnuntai 1.1.2012
  Garmisch-Partenkirchen, kilpailu klo 14:55 MTV3 ja MTV3 MAX, suora

  Kaikki mäkiviikon osakilpailut myös Katsomo.fi-palvelussa