Uutisen päiväys

30.1.2016← Takaisin

Kytösaholle ensimmäinen yleisen sarjan Suomen mestaruus Lahdessa

Ounasvaaran Hiihtoseuran 16-vuotias Niko Kytösaho ponnisti Lahdessa hypätyssä normaalimäen, HS100, kilpailussa ensimmäiseen yleisen sarjan Suomen mestaruuteensa. Toiseksi hyppäsi Lahden Hiihtoseuran Janne Ahonen ja kolmanneksi Ounasvaaran Andreas Alamommo.

Kytösaho hyppäsi ensimmäisellä kierroksella kilpailun pisimmän 96,5 metrisen hypyn. Toisella kierroksella hyppy kantoi 89,5 metriä.

Vaikka Suomen mestaruus irtosi muutaman pisteen erolla Ahoseen, ei analyyttinen nuorukainen ollut hyppyihinsä tyytyväinen.

”Hypyistä ei voi sanoo ihan hirveesti hyvää. Ne oli semmoisia peruslaakeja ja niillä irtosi yllättävänkin hyvä sija. Ylämäen laskuasennossa (on haaste). Mulla on koko talven ollut tässä normaalimäessä vaikeeta se laskeminen, ja oli vielä tänäänkin vaikeeta”, mietti Kytösaho kilpailun jälkeen.

Kytösaho ei ole päässyt kilpailuissa nauttimaan hyppäämisestä samalla tavalla kuin harjoituksissa. Se näkyy suorittamisessa ja tuloksissa.

”Ylivoimaisesti paras kisa hypyllisesti tänä talvena, mutta ei vielä treenien tasoista. Ylimääräsistä jännitystä (kisoissa). Lähdin nauttimaan tänään, se ei ihan onnistunut, koitetaan huomenna samaa.”

Ahonen ponnisti tänään tasaiset 92,5 ja 91,5 metriset hypyt. Muuten Ahonen kaipaa edelleen tasaisuutta hyppäämiseensä.

”Hypyt ovat olleet ailahtelevia. Välillä on tullut hyviä hyppyjä ja välillä huonoja hyppyjä. Tänään ne oli valitettavasti siellä huonon puolella”, sanoi Ahonen.

Tämän kauden osalta Ahonen ei enää suuria tavoittele, vaan kaipaa hyvää fiilistä hyppäämisestä. Myös huomiset odotukset suurmäen kilpailuun ovat maltilliset mitalista huolimatta.

”Koettaa vetää ilon kautta kaikesta huolimatta ja löytää hyvää sykettä, jolloin (saisi) ainakin kohtuulliset hypyt huomiselle.”

Maailmancupissa tammikuussa debytoineelle Andreas Alamommolle yleisen sarjan SM-mitali on Kytösahon tavoin ensimmäinen.

Hypyt eivät aivan miellyttäneet nuorta rovaniemeläistä ja sunnuntain suurmäkeen ei tulostavoitetta asetettu.

”Aika perushyppyjä, vähän olisi vielä parannettavaa. Huomenna kunhan saa omat hyvät perushypyt, niin katsotaan sitten mikä on tulos”, summasi Alamommo.

Ennakkoon mielenkiintoa SM-kisaan toi usean vuoden tauon jälkeen mäkeen palannut Toni Nieminen. Lopputuloksissa Nieminen oli 17:s hypyillään, jotka kantoivat 85,5 ja 87 metriä.

”Ukko on aika loppu, olo on kuin olisi maratonin juossut. Rehellisesti myönnän, että vanhalla äijällä ihan puhdasta kisajännitystäkin oli. Sitä haluaa kumminkin tehdä parhaansa. Mä ole aika ylpeä itsestäni, oon voittanut omat pelkoni ja pystyin hyppäämään noinkin uskottavalla tasolla. Piru, että on voittaja olo”, riemuitsi Nieminen kilpailun jälkeen.

Mäkihypyn SM-kilpailut jatkuvat huomenna sunnuntaina suurmäen kilpailulla HS130-mäestä. Harjoituskierrokset alkavat klo 10 ja kilpailu klo 11:30.

Normaalimäen SM, Lahti, tulokset liitteenä (pdf) ja lehdistöformaatissa alla.

Mitalistien haastattelut Hiihtoliiton Soundcloudissa.

Tulokset