Uutisen päiväys

11.12.2018← Takaisin

Tutustu Eetu Nousiaiseen - Get to know Eetu Nousiainen

Eetu Nousiaisen haastattelu Lahdessa 6.10.2018 joukkuemäen SM-kisan voiton jälkeen

Onnittelut voitosta! Mitä sanot kisasta?
Tein kaksi hyvää hyppyä, varsinkin se eka oli hyvä. Olen tyytyväinen niihin. Tämä oli minulle ensimmäinen SM-joukkuekulta.

Olit hiljattain eri nettisivujen uutisissa sen armeijan yläsängylle hyppäämisvideon takia. Jossakin jutussa väitettiin että olet nyt armeijassa Helsingissä mutta sehän ei pidä paikkaansa?
Sinne sängylle ei ollut vaikeaa hypätä koska olen sen verran pitkä. Toimittaja ei ottanut minuun yhteyttä ja kysynyt tuosta armeijajutusta, keksi sen jostakin vaikka videoni yhteydessä luki selvästi että se oli testaustilaisuus. Menen huhtikuussa armeijaan, urheilujoukkoihin Kajaaniin.

Luetko yleensä lehtijuttuja itsestäsi?
En koska niistä ja varsinkin ihmisten kommenteista yleensä vain pahoittaa mielensä, koska niissä on niin paljon soopaa. Vaaditaan mahdottomia tuloksia, ei tiedetä taustoja, ei oteta huomioon lähtötasoa ja muuta vastaavaa.

Milloin ja miten aloitit hyppäämisen?
Olin 9 vanha kun äiti ehdotti että mikset ala mäkihyppyä kun et pysy maassa. Olin villi ja harrastin esimerkiksi laskettelua, trampoliinilla hyppimistä, skeittailua. Kävin kokeilemassa mäkihyppyä ja innostuin siitä heti.

Oletko urasi aikana kärsinyt loukkaantumisista?
Vuonna 13 kaaduin Vuokatissa liian pitkän hypyn ja oikeasta polvesta meni kaikki mahdollinen rikki osittain ja pohjeluussa oli murtuma. Silloin oli sellainen tunne että lopetan hyppäämisen, varsinkin kun heti perään meni sama polvi uudestaan vaikkakaan ei yhtä pahasti. Olin silloin 18 vanha niin olisi tehnyt mieli tehdä muuta. Näiden loukkaantumisten takia tuli taukoa ensin puoli vuotta ja sitten pari kuukautta.

Onneksi kuitenkin jatkoit hyppäämistä. Mistä se innostus sitten löytyi?
Innostus jatkamiseen löytyi kun hyppäämisen taso ei huomattavasti romahtanut vaan jatkoin periaatteessa siitä mihin loukkaantuessani jäin.

Onko Lauri (Hakola) ollut aina valmentajasi?
Ensin Saapunki oli puoli vuotta mutta sen jälkeen Lauri on aina ollut mukana, ainakin taustalla ja on nyt henkilökohtainen valmentajani.

Mitä mieltä olet Mitterin ajasta päävalmentajana?
Hänellä oli positiivinen vaikutus ja toi vähän eri perspektiiviä. Nyt Lauri jatkaa Mitterin juttuja.

Olisitko halunnut Mitterin jatkavan?
Olisi ollut oikeutettua että hän olisi jatkanut, 2 vuotta oli liian lyhyt aika.

Nyt kesällä joukkue harjoitteli Suomessa eikä kilpaillut paljon. Miten se vaikutti?
Meillä oli ehjempiä harjoitusjaksoja kun ei kilpailtu niin paljon ja se on tuottanut tulosta. Minulla oli vain 7 kisaa ulkomailla tänä kesänä.

Mikä on nyt tilanne Continental Cupin kisamatkojen maksamisen suhteen?
Osa matkoista maksetaan itse. Tänä vuonna rahoitus on parempi kuin ennen, kun joukkueella on uusi sponsori.

Miten eri kisoihin menijät määräytyy ja saatteko itse vaikuttaa siihen?
Kisoihin menijät määräytyy sen mukaan miten aikaisemmissa kisoissa on mennyt. Joskus voimme valita parista viikonlopusta "mieluisan", mutta yleisesti ottaen urheilijoita kierrätetään eri kisoissa.

Mikä on urasi pahin pettymys tähän mennessä?
Olympialaiset. Siellä panta puristi, stressasin ja jännitin enkä hypännyt hyvin. Siellä kaikki on kuitenkin niin erilaista ja isompaa kuin tavallisissa kisoissa. On kuitenkin jatkossa hyötyä että nyt on olympialaisissa käyty, asiat ovat jo tuttuja.

Mikä on urasi kohokohta tähän mennessä?
Paras maailmancupin tulokseni on 25:s Titiseessä viime talvena ja paras tulokseni Continental cupissa on 4:s Frenstatissa elokuussa.

Mitkä ovat tavoitteesi ensi kaudelle?
Päästä monta kertaa pisteille maailmancupissa ja vakiinnuttaa paikka pisteillä ja 20 sijan paikkeilla. Lisäksi Seefeldin MM-kisat ja tasainen kausi. Oppimatkalla tässä vasta ollaan. Pitäisi päästä kisajännityksestä, vähän se jo helpottaa, kun huomaa, että oma hyppääminen riittää eikä tule liikaa yliyritystä.

Mitä ja missä opiskelet?
Sähköä ja automaatiota ammattiopistossa, koulu loppuu maaliskuussa. Koulu joustaa hyvin mäkihypyn suhteen enkä ole jäänyt yhtään jälkeen opinnoissani.

Kerro jotakin itsestäsi.
Pirteä, eläväinen savolaisnuori, koko ajan tehtävä jotakin, en osaa vain olla.

Onko sinulla jotain harrastuksia vai onko niille aikaa?
Koulun ja mäkihypyn lisäksi ei paljon ole aikaa muuhun, frisbeegolfia pelaan. Ensi kesänä aion hankkia moottoripyörän. Aiemmin olen harrastanut motocrossia.

Onko sinulla joku esikuva tai idoli?
Ahonen on idolini ja on hieno olla samassa joukkueessa hänen kanssaan ja tutustua häneen.

Mikä on lempimäkesi?
Rukan suurmäki

Pisin hyppysi?
180 metriä Oberstdorfissa

Mitkä ovat heikkoutesi ja vahvuutesi urheilijana?
Vahvuus on etten ajattele turhia asioita, vaan teen. Samalla se on heikkous, voisi keskittyä enemmän. En mieti liikaa mutta pitäisi.

Miten suhtaudut faneihin?
Fanit on koko homman suola. Kiva että ihmiset kannustaa ja seuraa tätä Suomessa tällä hetkellä "tuntemattomampaa" lajia. Kuvia ja nimmareita saa kyllä jakaa ja jos siitä ei tykkäisi niin ei välttämättä paras vaihtoehto olla urheilija. 

Teksti ja kuva: Tuija Hankkila

***

Interview of Eetu Nousiainen in Lahti on 6.10.2018 after winning the team competition at the Finnish championships

Congratulations for the victory! What do you say about the competition?
I made two good jumps; especially the first one was good. I’m satisfied with them. This was the first Finnish championship team gold medal for me.

You were recently in the news of different web sites because of that video of you jumping onto the upper bed in the army. An article claimed that you are now in the army in Helsinki but that’s not true, is it?
It wasn’t difficult to jump onto that bed because I’m quite tall. The journalist didn’t contact me to ask about that army thing, made it up somehow though I had written clearly under my video that it was a test event. I’ll start my military service in April at the defence forces sports school in Kajaani.

Do you usually read articles about yourself?
No because usually you just get upset about them and especially about people’s comments because there’s a lot of bullshit in them. Impossible results are required, background information isn’t known, the starting level isn’t taken into consideration and the like.

When and how did you start jumping?
I was 9 when my mum suggested that I should start ski jumping as I didn’t stay on the ground anyway. I was wild and my hobbies were for example downhill skiing, jumping on the trampoline, skateboarding. I went to try ski jumping and got enthusiastic about it at once.

Have you suffered from injuries during your career?
In 2013 I fell in Vuokatti after a too long jump and everything possible in my right knee broke partially and there was a fracture in the calf bone. At that time I felt like finishing ski jumping, especially as I injured the same knee soon again even though not as badly. I was then 18 years old so I would have liked to do something else. Because of these injuries I first had a break of six months and then some months.

Fortunately you continued jumping. Where did you find the enthusiasm?
I found the enthusiasm for continuing as the level of jumping didn’t drop too much but in principle I continued from where I was when I got injured.

Has Lauri (Hakola) always been your coach?
First Saapunki was half a year but after that Lauri has always been involved, at least in the background and now he is my personal coach.

What do you think about Mitter’s time as the head coach?
He had a positive effect and brought a bit different perspective. Now Lauri continues Mitter’s things.

Would you have liked Mitter to continue?
It would have been justified that he would have continued, 2 years was a too short time.

Now in the summer the team was training in Finland and didn’t compete much. What kind of effect did it have?
We had more integrated training periods when we didn’t compete so much and it has paid off. I had only 7 competitions abroad this summer.

What is the situation now concerning the payment of Continental Cup competition trips?
We pay part of the trips ourselves. This year financing is better than earlier as the team has a new sponsor.

How is it chosen who goes to which competition and may you yourself say something about it?
The ones going to certain competitions are chosen according to the results of previous competitions. Sometimes we can choose “the preferred one” among some weekends but generally speaking the athletes are rotated in different competitions.

What is the biggest disappointment of your career so far?
The Olympics. There I felt stressed and was nervous and didn’t jump well. After all, everything there is so different and bigger than at normal competitions. However, in the future it is useful that now I’ve already taken part in the Olympics, things are already familiar.

What is the highlight of your career so far?
My best result in the world cup is 25th in Titisee last winter and my best result in Continental cup is 4th in Frenstat in August.

What are your goals for the next season?
To get many times world cup points and establish a place on points and around 20th place. Besides the world championships in Seefeld and a constant season. I’m still at the learning stage. I should get rid of competition nervousness; it’s already getting a bit better when I have noticed that it’s enough to do just my own jumps and I’m not trying too much.

What and where are you studying?
Electricity and automation at a vocational college, it will finish in March. The school is very flexible regarding ski jumping and I’m not at all behind with my studies.

Tell something about yourself.
A lively and vivid youngster from Eastern Finland, I have to do something all the time, I just can’t be inactive.

Do you have any hobbies or do you have time for them?
Besides school and ski jumping there isn’t much time for anything else, but I’m playing disc golf. Next summer I’m going to buy a motorbike. Earlier I have done motocross.

Do you have a role model or idol?
Ahonen is my idol and it has been great to be in the same team with him and get to know him.

What is your favourite hill?
The large hill of Ruka

Your longest jump?
180 meters in Oberstdorf

What is your weakness and strength as an athlete?
My strength is that I’m not thinking things over too much, I’m just doing them. At the same time it is a weakness, I could concentrate more. I’m not thinking things over too much but I should.

What do you think of fans?
Fans are the spice of all this. It’s nice that people support and follow this sport which isn’t so well-known in Finland at the moment. Well, you have to hand out pictures and autographs but if you didn’t like it then it wouldn’t be necessarily the best alternative to be an athlete. 

Text and photo: Tuija Hankkila