Uutisen päiväys

5.3.2011← Takaisin

OSLO 2011: Suomi seitsemäs joukkuemäessä, Itävalta taas ykkönen

  Suomen joukkue sijoittui seitsemänneksi yhden kierroksen mittaiseksi jääneessä suurmäen joukkuekilpailussa Oslossa. Ennakkosuosikki Itävalta piti pintansa ja vei kultaa selvällä erolla ennen Norjaa ja Sloveniaa.

  Suurmäen joukkuekilpailu typistyi Holmenkollenin HS 134-mäessä yhden kierroksen mittaiseksi, kun tuuli kiusasi mäkimiehiä. Kilpailuun ennakkosuosikkina lähtenyt Itävalta piti kuitenkin kaikesta huolimatta pintansa ja nappasi maailmanmestaruuden selvällä erolla ennen muita. Voittajajoukkueessa hyppäsivät normaalimäen kilpailun tapaan Gregor Schlierenzauer, Martin Koch, Andreas Kofler ja Thomas Morgenstern. Voiton takasivat Kofler ja Morgenstern, jotka leijailivat aivan omille luvuilleen; Kofler 141 ja Morgensternkin 140,5 metriin. Koflerin hyppy on myös Holmenkollenin uusi mäkiennätys.

  Hopeamitalitkin matkasivat tuttuun osoitteeseen, kun Norjan kvartetti Anders Jacobsen, Johan Remen Evensen, Anders Bardal, Tom Hilde päihitti pronssin Saksan nenän edestä napanneen Slovenian 3,8 pisteellä. Slovenian joukkueessa hyppäsivät Peter Prevc, Jurij Tepes, Jernej Damjan ja Robert Kranjec.

  ”Oli melkoisen kova tuulikisa, oikeastaan kuitenkaan muita yllätyksiä ei ollut kuin Slovenia, joka kuului päivän todellisiin onnistujiin. Heidän ei tarvinnut kärsiä olosuhteista ja se varmisti hyvän sijoituksen heille”, totesi Suomen päävalmentaja Pekka Niemelä.

  Suomi lähti liikkeelle vahvimmalla kortillaan. Matti Hautamäki venytti aloittajana 125 metriin ollen ryhmänsä kakkonen. Olli Muotkan hyppy tyssäsi 101 metriin, mutta Anssi Koivurannan onnistui seuraavassa ryhmässä liidellä 124,5 metriin. Ankkurina hypänneen Janne Ahosen liidolle kertyi mittaa 117,5 metriä. Joukkue keräsi yhteensä 408,3 pistettä, joka riitti tänään seitsemänteen sijaan.

  ”Suomen joukkueesta onnistui hienosti jälleen kerran Hautamäki. Todella hankalasta kelistä huolimatta Hautamäki oli maailmanmestari Schlierin jälkeen toiseksi paras. Kisa alkoi siis hienosti. Valitettavasti Muotkan Olli oli ryhmämme suurin kärsijä olosuhteissa ja kun samaan paikkaan tuli ajoitusvirhe, se kostautui dramaattisesti. Toinen onnistuja oli Koivuranta”, summasi Niemelä.

  Päivän uutinen joukkueessa oli Janne Ahosen lopettamispäätös.

  ”Kuulin siitä Jannelta eilen. Jannesta voisin sanoa, että hän on tehnyt niin itselleen, perheelleen, Suomen mäkihypylle että Suomen kansalle ikimuistoisia hetkiä. Urheilu loppuu aikanaan ja nyt oli Jannen vuoro priorisoida elämän muut asiat etusijalle. Minulla on täysi kunnioitus hänen päätökselleen”, kommentoi Niemelä.

  MM-kilpailuista kokonaisuudessaan Niemelä kommentoi seuraavasti:

  ”Suomen joukkueen osalta parhaiksi tuloksiksi tuli Hautamäen viides sija suurmäestä, joka on hänen pitkän uransa toiseksi paras henkilökohtainen tulos MM-kisoissa. Lisäksi Matti oli kantava voima molemmissa joukkuemäissä. Lisäksi Koivuranta teki kauden parhaan kisansa sijoittuen kymmenenneksi. Myös Muotkan 18. sija pikkumäessä oli yksi hänen kauden parhaistaan. Kuitenkin joukkueella oli tiukka tilanne kisoissa. Syyt vaisuihin joukkuetuloksiin harmittavat vietävästi, mutta syyt ovat sataprosenttisesti selvillä. Minkään maan joukkue ei kestäisi tilannetta, jossa kaksi parasta urheilijaa otetaan pois joukkueesta. On vain jatkettava samaa työtä, joka viime keväänä aloitettiin. Vahva kausi loppui Larinnon ja Happosen loukkaantumisiin ja menestys jäi yksin Hautamäen harteille, joka on hoitanut panoksensa kiitettävästi.”

  Mäkimiesten MM-urakka päättyi tänään ja maailman huiput kokoontuvat seuraavan kerran maailmancupin merkeissä ensi viikonloppuna Lahdessa. Salpausselällä hypätään 12.-13.2. joukkuemäki sekä henkilökohtainen kilpailu.

  Tuloskooste:
  Mäkihypyn MM, joukkuemäki
  5.3.2011 Oslo (NOR) HS 134

  1) Itävalta (Schlierenzauer, Koch, Kofler, Morgenstern) 500,0
  2) Norja (Jacobsen, Evensen, Bardal, Hilde) 456,4
  3) Slovenia (Prevc, Tepes, Damjan, Kranjec) 452,6

  7) Suomi (Hautamäki, Muotka, Koivuranta, Ahonen) 408,3

  Tulokset ja kalenteritiedot: www.fis-ski.com
  Kisasivut: www.oslo2011.no