Uutisen päiväys

11.2.2016← Takaisin

Suomalaiset petraavat Continental Cupissa - "Tulokset alkavat parantua"

Ilkka Herolan tuplavoitot ja kaksi kuudetta sijaa, Eero Hirvosen neljäs sija Rukalla sekä Matti Herolan pari seitsemättä sijaa - suomalaiset ovat väläytelleet osaamistaan yhdistetyn Continental Cupissa muutamilla hienoilla tuloksilla.

Valmentaja Antti Kuisman mukaan kausi on sujunut pääasiassa hyvin, takaiskuilta ja vastoinkäymisiltä on vältytty.

“Continental Cupin kausi on ollut mukava. Meillä on hyvä ilmapiiri, tulokset alkavat parantua loppukautta kohden. Vuoden alku oli hieno, Ilkka (Herola) ja Eero (Hirvonen) toivat paljon pisteitä, he tekivät hyviä tuloksia”, torstaina Itävallan kisoihin matkaava Kuisma pohtii.

Kausi alkoi haastavasti, mutta nyt taso on ollut nousussa. Yksi syy parantuneisiin tuloksiin Kuisman mukaan on valmennustehtävien jakautuminen tasaisesti. Vastuun jakaminen valmentajien kesken palvelee myös urheilijoita, kun valmentajat pystyvät pienemmällä taakalla antamaan suojateilleen enemmän.

“Kisareissuilla on käynyt minun lisäksi pari kolme hyvää valmentajaa, joten itse ei tarvitse olla suuna ja päänä joka paikassa. Tulos on ollut hyvää, nyt Continental Cupiin ja maailmancupiin on tullut kumpaankin yksi lisäpaikka.”

“Vastuuta voi jakaa, muuten se iskee päin kasvoja. Itsellänikin on urheilijoille enemmän annettavaa, kun on hyvässä iskussa ja ajatukset ovat itse asiassa”, Kuisma muistuttaa.

Kuluvan sesongin ensimmäisissä kisoissa joulukuun puolessa välissä tulokset olivat laihoja. Kahden viimeisen kisaviikonlopun ajan urheilijoiden tekeminen on kuitenkin vapautunut, ja etenkin hiihto on ollut suomalaisilla hyvällä tasolla.

“Ensimmäisenä kisaviikonloppuna ei oltu ihan hereillä. Meidän katsastuskisoissa ennen kauden alkua ei ole ihan samanlaista kilpailua kuin esimerkiksi Itävallan. Tulevan talven alkukisoissa pitää olla valmiimpi, jotta kausi olisi tasaisen hyvä”, Kuisma kertoo, ja jatkaa:

“Koreassa ja Planicassa homma vapautui, tulokset ovat selkeästi parantuneet, tekeminen on ok-suunnassa. Hypyn kanssa on parannettavaa, mutta hiihto on pirteää”.

Kovillakaan nimillä ei ole varaa olla takki auki

Continental Cupin kilpaladuilla on nähty lupaavia nuoria sekä kokeneempia urheilijoita, joiden myötä taso on korkealla. Tänä talvena kilpailusarjan arvo on entisestään noussut, sillä esimerkiksi Ilkka Herola kilpaili Rukalla vuoden alussa, kun maailmancupin kisat peruttiin.

“Jonkin verran on nuorempaa, sekä paljon maailmancupia kiertäneitä, joilla ei ole homma lähtenyt siellä rullaamaan. He hakevat onnistumisia ja vauhtia Continental Cupista”, Kuisma kertoo.

“Täällä on kovia kisoja. Ei maailmancupissa pärjäävät voi tulla takki auki.”

Kilpailukausi jatkuu siis viikonloppuna Itävallan Ramsaussa kahden kilpailun verran. Lauantaina ja sunnuntaina on ohjelmassa hyppykierrokset HS109-mäestä klo 11.30 alkaen sekä klo 14 alkavat 10 kilometrin hiihto-osuudet. Suomalaisten värejä kisoissa kantavat Mikko Hulkko, Mikke Leinonen, Leevi Mutru ja Arttu Mäkiaho.

Kautta on jäljellä kaikkiaan kuuden kisan verran, sillä maaliskuuksi Venäjän Nizhni Tagiliin suunniteltu finaaliviikonloppu on peruttu taloushaasteiden vuoksi.

Kuvassa Matti Herola. KUVA: Touho Häkkinen.