Uutisen päiväys

26.3.2014← Takaisin

NIEMELÄN KIITOKSET 26.3.2014

  Kiitos kaikille kaudesta, ennen muuta loistaville urheilijoillemme (erittelemättä), joiden eteen motivaationi on aina sykkinyt täysillä. Samaan hengenvetoon myös kiitos uskolliselle maajoukkueen henkilöstölle. Sopimuskauteni loppuu nyt kevääseen 2014. En hae erikseen julkiseen hakuun pistettyä päävalmentajan positiota. Motivaatiota nykyurheilijoiden valmennukseen on edelleen, uskon heihin todella lujasti huippu-urheilijoina ja jatkossa menestyjinä.

  Parasta on, että viime kevään konkurssikypsästä urheilullisesta, taloudellisesta ja organisatorisesta tilanteesta noustiin joukkueena tälle kaudelle jopa MC osakilpailuvoittoon asti ja n. nelinkertaistettiin maailmancupin pisteet viime kaudesta. Uutta jälkikasvua nousi lähemmäksi huippua ja käynnissä oleva sukupolvenvaihdos näyttää onnistuvan. Kurssi saatiin käännettyä ja pohja ensi kauden 2015 Falunin MM talvelle on rakentunut. Sen kertoo mm. Falunin Esi-MM kisat helmikuussa 2014, jossa kuudella hypätyllä kierroksella viisi kertaa Suomalainen mäkihyppääjä oli kierroksen top 4. Tämä avaa realistiset mitalinäkymät kun on vuosi lisää aikaa.

  Yksittäisinä parhaimpina muistoina päävalmentaja-ajaltani 2010 – 2014 on Ville Larinnon ja Matti Hautamäen kaksoisvoitto maailmancupin osakilpailussa 2010 joulukuussa. Tuolloin nuoren Larinnon esiintulo maailman kärkeen ja vahvan comebackin 30 - vuotiaana huipulle tehnyt Hautamäki antoivat loistavan signaalin siitä miten asiat voivat mennä kun kaikki asiat on kunnossa. Hienoja fiiliksiä tarjosi myös mm. Janne Happosen SE 240m talvella 2011 sekä tuoreimpana Anssi Koivurannan maailmancupin osakilpailuvoitto 2014 historiallisesti ensimmäisenä kahdessa eri lajissa (yh – mäki). Yksi merkittävimmistä asioista oli myös nähdä jälkikasvun tulevan viimein ylös. Nuorten MM kisoissa joukkueena nelossija (vahvasti mitalikamppailussa) ja Jarkko Määtän 9. sija mäkiviikon osakilpailussa. mm. Näissä kaikissa tuloksissa on takana paljon hyvää pohjatyötä urheilijoiden henkilökohtaisilta valmentajilta. Myös Janne Ahosen comeback (sairasteluista huolimatta) GP 3 ja MC 5 sijoilla toivat dynamiikkaa mukaan ja antavat osviittaa miehen potentiaalista ensi kaudelle.

  Viimeistään Salpausselän 2014 karsinnan kaksoisvoiton (Koivuranta&Larinto) ja joukkuemäen viidennen sijan aikaan huomasin, että haastavien kausien jälkeinen negakierre on todella saatu viimein katkaistua ja on aikaansaatu positiivinen kierre, joka tarttuu yhteen sun toiseen urheilijaan. Viime kaudella oli 4 urheilijaa MC pisteillä, tällä kaudella jo 8. Niinpä vaikuttaa, että kaikki on jälleen mahdollista Suomalaisessa mäkihypyssä.

  Kaikki työ joukkueena tehtiin epäilyksen varjon ja julkisen paineen alla. Vaikka kuinka on allekirjoittanuttakin dissattu niin pidän mahdollisena, että olen viime vuosien haasteiden aikana kasvanut vahvemmaksi valmentajaksi kuin vaikkapa 2003 kun henkilökohtaiset valmennettavani Kasai ja Hautamäki ottivat yksistä ja samoista MM kisoista yhteensä 5 MM mitalia tai kun Hautamäki vuotta aiemmin saavutti 2 Olympiamitalia. Valmentaja kun tekee työtään kulloistenkien olosuhteiden alla.

  Suunta on tärkein vaikuttava asia, kaikki mikä ei tapa niin vahvistaa, menestys tulee ennen pitkää. Myöhemmin nähdään pitääkö tämä paikkansa.

  Tänään julkistamani raportti, asiapohjainen analyysini mäkihypyn tilasta (ennen - nyt - tulevaisuus), joka on osoitettu hiihtoliitolle, olympiakomitealla, seuroille, lajiväelle, medialle ja kiinnostuneille on luettavissa tässä linkissä:
  http://pekkaniemela.blogspot.fi/2014/03/paavalmentajan-raporttimakihyppy2732014.html