Uutisen päiväys

28.2.2013← Takaisin

Val di Fiemme: Yhdistetyn mäkiosuudella ”täysin tekemätön paikka Suomi-pojalla”

  Olosuhteet muuttuivat radikaalisti kilpailun puolessa välissä

  Suomen yhdistetyn urheilijat joutuvat jälleen lähtemään takamatkalta 10 kilometrin hiihto-osuudelle. Vaikka hyppääminen HS134-mäestä oli tänään hyvää, jopa kisojen parasta, muuttuivat olosuhteet niin edullisiksi kärkipään hyppääjille, että tasapuolisesta kilpailusta ei voida puhua. Kilpailussa ylitettiin HS-piste useaan kertaan ja myös mäkiennätys meni uusiksi muutaman hyppääjän toimesta.

  Suomalaiset hyppäsivät lähtönumeroilla 2, 20, 22 ja 24. Tuuliolot muuttuivat, kun kaksikymmentä viimeistä hyppääjää oli vielä ylhäällä. Heidät päästettiin alas hyviin vastaisiin tuuliin.

  Joukkuekilpailussa tilanne oli päinvastainen eli tuuli-olot heikkenivät kärjelle ja kierros pistettiin poikki ja hypättiin uudestaan.

  Suomalaiset lähtevät hiihtämään johtavaa Saksan Eric Frenzeliä perässä seuravasti:
  16. Janne Ryynänen +1,40
  26. Ilkka Herola +2,10
  30. Eetu Vähäsöyrinki +2,30
  32. Mikke Leinonen +2,34

  Suomalaisten kommentit hyppyjen jälkeen:

  Päävalmentaja Petter Kukkonen oli erittäin pettynyt hyppykierroksen jälkeen kilpailun johdon toimintaan.
  ”Olosuhteet muuttuivat täysin, kun parikymmentä hyppääjää oli jäljellä. Alkupään hyppääjillä oli takatuuli ja siihen meidän pojat hyppäsivät ihan hyvät suoritukset. Pikkuisen Janne ja Eetu joutuivat pahaan rakoon.”
  ”Siihen saakka näytti hyvältä ja tavoite oli toteutumassa. Tuuli kääntyi vastaiseksi ja kaksikymmentä viimeistä hyppääjää tuli aivan eri olosuhteisiin. Ei puhettakaan meidän pojilla pärjätä, kun olosuhteet muuttuvat niin radikaalisti.”
  ”Tuulikompensaatiosäännöllä toki on vähän merkitystä, mutta ei se paikkaa missään nimessä niin suuria eroja olosuhteissa, kun tänään oli. Harmittaa aivan älyttömästi poikien puolesta. Tästä oli tulossa kisojen paras päivä, mutta näin tässä nyt kävi.”
  ”Harmillista on, että kauden aikana tätä on sattunut monissa muissakin kilpailuissa. Järkyttävän huono tuuri ollut meillä olojen kanssa.”

  Eetu Vähäsöyrinki
  ”Ei tuo kisa tasapuolinen ollut, kyllä tuossa suomipoika pelattiin aika lailla ulos. Minulle ja Jannelle osuivat huonoimmat kelit. Sen jälkeen kaksikymmentä viimeistä hyppääjää pääsi vielä hirmuiselle hapelle, ja lavakin laskettiin alas. Tekemätön paikka oli tänään Suomi-pojalla.”
  ”Tämähän alkaa muistuttaa samaa meininkiä kuin alppihiihdossa. Kauden aikana pitää varmistaa hyvä lähtönumero arvokisoihin. Olosuhteilla alkaa tässäkin olla niin paljon merkitystä.”
  ”Koekierroksella oma hyppy oli ihan hyvä, kisaan en saanut ihan niin rentoa. Ihan ok, mutta kummulla en saanut sitä balanssiin.”

  Ilkka Herola
  ”Hyppy oli hyvä, siihen olen tyytyväinen, että sain kisaan onnistuneen suorituksen. Ajatus oli sen jälkeen, että jos nyt kaikki menee normaalikaavan mukaan, niin ihan hyvältä paikalta pääsen hiihtämään. Mutta niinhän siinä kävi, että ei mennyt ihan normaalikaavan mukaan ja paikka on ihan surkea. Vaikka suorituksena tämä oli monta kertaa parempi, kuin pikkumäki, niin kärkeen on enemmän matkaa ja sijoituskin huonompi. Aika turhautunut fiilis on.”

  Mikke Leinonen
  ”Hypyssä on vielä vikaa, se tulee pikkuisen ohi ja tulee kiire ja johtaa ongelmiin loppulennossa. Mutta omasta mielestä ehkä hitusen parempi, mitä harjoituksissa, että pikkupetraus oli siinä. Sama kuvio kuin muillakin, kisa meni aika mahdottomaksi alkupään hyppääjille.”

  Janne Ryynänen
  ”Ison mäen kahdeksasta hypystä tuo kisahyppy oli isonmäen onnistunein. Pystyin vähän parantamaan suoritusta ja siinä mielessä olen ihan tyytyväinen. Mutta siihen se loppukin se tyytyväisyys.”
  ”Kun keli muuttui puolenvälin jälkeen, niin auttamattomasti se pelaa ulos hyvistä sijoituksista. Ei tuosta 16 sijalta kuitenkaan niitä pistesijoja eli kahdeksan joukkoon voi tavoitella. Tuossa pystyy hyvällä hiihdolla taistelemaan top 20 sijoituksesta, katotaan sitten miten se maistuu siellä hiihdossa.”
  ”Treeneissä melkein joka hypyllä olin 9-12 välissä ja huonoin oli 17. Toki tuo 16 siihen haarukkaan osuu, mutta kisahyppy oli kuitenkin parhaasta päästä täällä ollessa. Ja uskon, että se olisi kympin joukkoon riittänyt, jos olosuhteet olisivat pysyneet vähänkään samanlaisina kaikille.”