Uutisen päiväys

2.3.2011← Takaisin

Janne Happosen diagnoosi on valmistunut

  Janne Happonen palasi MM-kisoista maanantaina tutkimuksiin kotimaisemiin Kuopioon. Uusi polvivamma on onneksi ennakkoarvioiden mukainen ja toipumisaika jää lyhyeksi.

  Mäkihypyn päävalmentaja Pekka Niemelä kertoo Janne Happosen diagnoosin valmistuneen.
  - Happosen polvesta otettiin eilen magneettikuvat ja Ortopedi Urho Väätäinen (ITE) on tutkinut polven sekä tulkinnut kuvat. Magneettikuvien perusteella polvesta löytyi jo MM-kisoissakin epäilty sisemmän nivelkierukan takasarven repeämä. Tähystysoperaatio suoritetaan ensi viikolla, jossa varmistetaan samalla koko polven tilanne. Parhaassa tapauksessa toipumisaika on lyhyt, reilu viikko, kertoo Niemelä tutkimuksesta.

  Niemelä toteaa terveyden olevan etusijalla ja katseen tulevaisuudessa.
  - Lääkärin ehdotuksesta ja Happosen sekä minun yhteispäätöksellä, ensi viikolla tehtävän tähystyksen jälkeen loppukausi keskitytään polven tukilihasten vahvistamiseen, jotta kesän harjoittelukausi lähtee vahvalta pohjalta käyntiin.

  Vamman arvellaan syntyneen Vikersundin lentomäessä.
  - Todennäköisesti kierukkavamma syntyi Vikersundin 240 metrisessä hypyssä, jonka jälkeen Janne piteli lyhyen aikaa polveaan alastulovaiheessa. MM-kilpailuissa yllättäen polvi rupesi olemaan sen verran epästabiili, että kilpailut oli jätettävä väliin, koska polvi antoi sivusuunnassa periksi ja näin ollen oli olemassa merkittävä riski suuremmalle loukkaantumiselle alastulovaiheessa, Niemelä arvioi.

  Suomen mäkikotkien Ville Larinnon ja Janne Happosen polvivammat ovat aiheutuneet ylipitkistä hypyistä.
  - Huonoa tuuria on ollut, että huippuhypyistä on tullut loukkaantumisia tällä tavalla. Pitkissä hypyissä riski polven vääntymiselle alastulossa on kaikilla hyppääjillä aina olemassa, mutta harvoin pitkät hypyt johtavat loukkaantumisiin niin kuin nyt on kummallekin käynyt.

  Happosen ennuste näyttää hyvälle ja voidaan olla luottavaisia mäkihyppyuran jatkumisesta.
  - Juttelin juuri Jannen kanssa puhelimessa ja hän on tilanteeseen nähden luottavaisella mielellä. Katseemme on käännetty tältä osin jo tulevaisuuteen ja lääkäri Urho Väätäisen sanoin jatketaan: Kyllä siitä hyvä hyppypolvi saadaan, toteaa Niemelä lopuksi.