Uutisen päiväys

6.5.2019← Takaisin

Yhdistetyn maajoukkueet nimetty - Janne Ahonen välineteknikoksi vahvistamaan mäkihypyn osaamista

Yhdistetyn maajoukkueen vaikeasti alkanut kausi päättyi lopulta kolmeen palkintopallisijoitukseen sekä parhaaseen arvokisamenestykseen, johon nuori maajoukkue on yltänyt. Ilkka Herola oli maailmancupin viimeisellä periodilla erinomaisessa vireessä ja lähtee tulevaan kauteen rinnallaan kolme muuta kovaa A-maajoukkuemiestä.

Maajoukkueen ensisijainen tehtävä harjoituskaudella on merkittävä mäkiosaamisen tasonnosto. Vaikka menneellä kaudella hiihtoharjoittelussa päävalmentaja Petter Kukkosen sanoin jopa löysäiltiin, Suomen joukkue oli hiihtovauhdissa yksi vahvimmista.

"Harjoittelun suunnitelma on hyvin pitkälti samanlainen kuin edellisvuosina. Suurimpina muutoksina on yhteisten leirivuorokausien vähentäminen, joka on noin kymmenen prosenttia vähemmän kuin aikaisemmin sekä tiiviimpi maajoukkueohjaus kotiharjoittelujaksoilla. Tavoitteena on parempi kokonaiskuormituksen hallinta", kertoo päävalmentaja Kukkonen.

Maajoukkueen valmennustiimi jatkaa työtään Kukkosen johdolla. Valmennuksen tueksi nousee jo viime kaudella joukkueen mäkipuvuista vastannut Janne Ahonen, jonka roolina on vastata kokonaisuudessaan varusteiden kehittämisestä ja optimoinnista urheilijoiden kanssa. 

"Viime kaudella aloitettu työ pukujen kanssa oli vielä perusduunia, aloitimme aika lailla nollasta. Nyt pääsemme niin sanotusti hifistelemään ja tekemään viritystä jo kesän aikana. Lisäksi uskon viime talven näkemyksen ja kokemani perusteella, että kaikilla urheilijoilla voisi olla vieläkin paremmin heille optimoidut välineet suksi-side-mono-akselilla", kertoo välineteknikoksi nimitetty Ahonen.

Kesän aikana Ahonen on mukana suurella osalla leireistä, jotta jokaisen välineet saadaan kuntoon. Suuri panos on myös alkukauteen, jolloin siirrytään lumelle ja kohti maailmancupin kisoja. Muut varusteet on oltava tuolloin kunnossa, pukuja viilataan jatkuvasti. Työ on Ahoselle mieluinen, vaikka tärkein palaute tuleekin urheilijoilta.

"Yhdistetyn nuoressa ja ennakkoluulottomassa joukkueessa on hyvä fiilis olla töissä. Hämmästyin jopa, kuinka avoin ja välitön porukka on. Kyllä siitä itsellekin tuli hyvä mieli, kun pojat olivat tyytyväisiä", sanoo Ahonen, jonka kiinnostus ja kokemus varusteisiin tuovat kaivatun osaamisen yhdistetyn joukkueeseen.

Päävalmentaja Petter Kukkonen näkee Ahosen tulon maajoukkueeseen isona kehityksenä.

"Minun päävalmentajakaudella ei ole aikaisemmin ollut mahdollisuutta kehittää varusteita tällä tavalla. Nyt meillä Jannen johdolla mahdollisuus pitkäjänteiseen työhön varustepuolella", sanoo vuodesta 2012 yhdistetyn maajoukkuetta luotsannut Kukkonen. 

Joukkueen valmennustiimi pysyy kokonaisuudessaan tuttuna: fysiikkavalmennuksesta vastaa Jari Hiekkavirta, mäkivalmennuksesta Jarkko Saapunki sekä psyykkisestä valmennuksesta Terhi Lehtoviita.
 

Nuorten joukkueen painopisteenä hyppääminen ja nopeus hiihtoharjoittelussa

Nuorten maajoukkue, tähtäimenään menestyminen Continental Cupissa sekä nuorten MM-kisoissa, jatkaa Antti Kuisman johdolla harjoitteluaan pääosin Vuokatissa. Nuorten maajoukkueen, jossa on seitsemän urheilijaa, valmentautumisen tavoitteena on haastaa A-maajoukkuetta ja luoda jokaiselle urheilijalle valmius nousta maailmancupiin.

Myös nuorten joukkueen valmennuksessa mäkihypyn osaamisen kehittäminen on avainasemassa. Hyppäämisen taitoja ja ymmärtämistä kehitetään ja harjoittelua rytmitetään vielä tarkemmin hyppäämisen näkökulmasta. Nuorten maajoukkueelle kertyy harjoituskaudella leirivuorokausia yli 50. 

Viime kaudella kilpailtiin ensimmäistä kertaa nuorten MM-tasolla tyttöjen yhdistetyssä. Suomen joukkueen tytöt ovat erittäin nuoria, joilla on potentiaalia kasvaa kilpailukykyisemmäksi joukkueeksi. Menestyviä urheilijoita tuottavaan maajoukkuevalmennukseen integroidaan tyttöjä yhä paremmin PM-ryhmän ja Hopeasompa-yläkouluryhmän kautta. 

Yhdistetyn harjoittelun kulmakivenä on edelleen vahvistaa maajoukkueen ja muiden harjoitusryhmien vetoisuutta myös kotiharjoittelujaksoilla. Laadukkaaksi todettu ryhmätoiminta raamittaa jatkossa vahvasti niin A-maajoukkueen urheilijoiden kuin nuorten ryhmäläisten ja yläkouluryhmissä harjoittelevien treenejä vuoden ympäri.

 

Yhdistetyn maajoukkueet 2019/2020 

A-maajoukkue (4)

Päävalmentaja Petter Kukkonen

Herola Ilkka, Puijon Hiihtoseura
Hirvonen Eero, Jyväskylän Hiihtoseura
Mutru Leevi, Lahden Hiihtoseura
Mäkiaho Arttu, Kainuun Hiihtoseura

 

Nuorten maajoukkue (7)

Nuorten valmentaja Antti Kuisma

Kettunen Atte, Jyväskylän Hiihtoseura
Karhumaa Waltteri, Ounasvaaran Hiihtoseura
Karhumaa Wille, Ounasvaaran Hiihtoseura
Niittykoski Otto, Ylistaron Kilpa-Veljet
Pääkkönen Jesse, Puijon Hiihtoseura
Reponen Perttu, Kiteen Urheilijat
Ähtävä Rasmus, Lahden Hiihtoseura
 

PM-ryhmä (3+5)

Valmentajat Jouni Kaitainen ja Juha Viholainen

Koivisto Pinja, Alahärmän Kisa
Oinas Annamaija, Taivalkosken Kuohu
Thors Alva, Vörå If

Happonen Herman, Puijon Hiihtoseura
Heiskanen Timi, Ounasvaaran Hiihtoseura
Kankaanpää Samuli, Jyväskylän Hiihtoseura
Lankinen Jarkko, Tampereen Pyrintö
Tietäväinen Arsi, Kiteen Urheilijat

 

Hopeasompa/yläkouluryhmä (6+6)

Valmentajat Jouni Kaitainen ja Juha Viholainen

Korhonen Minja, Siilinjärven Ponnistus
Laitinen Nonna, Lahden Hiihtoseura
Luoma Hertta, Alahärmän Kisa
Mattila Sofia, Jokilaakson Mäkiseura
Seppänen Elli, Alahärmän Kisa
Äikiä Julia, Jokilaakson Mäkiseura
Holopainen Valtteri, Siilinjärven Ponnistus
Keränen Eeli, Jyväskylän Hiihtoseura
Kilpeläinen Paavo, Paimion Urheilijat
Meriläinen Eelis, Jyväskylän Hiihtoseura
Siitonen Paulus, Jyväskylän Hiihtoseura
Tietäväinen Erno, Kiteen Urheilijat

Kuva: SHL/Jesse Väänänen