Kilpailumuodot

Yhdistetyssä on kaksi selvästi toisistaan poikkeavaa lajia vaikka suksilla ollaankin: mäkihyppy, joka on taitolaji ja kestävyyttä vaativa maastohiihto. Näiden kahden lajin yhdistelmänä kilpaillaan nykyisin seuraavasti:

Gundersen-yhdistetty

Perinteisen Gundersen-yhdistetyn mäkikilpailu käydään samoilla säännöillä kuin mäkihypyn maailmancupin mäkikilpailu. Hyppyjä on nykyisin yksi. Mäen koko on K75 – K 120. Mäkikilpailun perusteella lasketun aikaeron mukaisesti kilpailijat hiihtävät perinteisessä yhdistetyn kilpailussa 15 km (nuoret 10 km) vapaalla hiihtotavalla. Aiemmin hiihto-osuus oli seuraavana päivänä, nyt hiihto-osuus kilpaillaan saman päivänä kuin mäkikin ja viikonlopun toisena kilpailupäivänä käydään toinen osakilpailukokonaisuus.

Lähdössä käytetään ns. Gundersen-menetelmää eli takaa-ajolähtöä (mäkipisteet muutetaan minuuteiksi määrätyn taulukon mukaisesti), jossa mäen voittaja lähtee ensimmäisenä jne. Ensimmäisenä maaliin tuleva on koko kilpailun voittaja. Lähtötapa otettiin yhdistetyssä ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 1966. Nykyisin yhdistetyn molemmat lajit yleensä kilpaillaan samana päivänä – aikaisemmin lajit aina suoritettiin peräkkäisinä päivinä.

Sprinttikilpailu (ei maailmancupin kilpailumuoto)

Sprinttikilpailu mäkiosuudella hypätään vain kerran. Hiihto-osuus on samana päivänä, matka on 7,5 km, nuorilla 5 km, hiihtotapa on vapaa. Lähtö tapahtuu mäkikilpailun mukaan muodostunein aikaeroin takaa-ajokilpailuna. MM-tasolla sprinttikilpailu oli virallisessa ohjelmassa ensi kerran Ramsaussa talvella 1999.

Yhteislähtöyhdistetty (ei maailmancupin kilpailumuoto)

Kaudesta 1999-2000 kilpailtiin maailmancupissa myös ns. yhteislähtöyhdistetty, jossa ensin kilpaillaan yhteislähdöllä 10 km:n matkalla. Yhteislähdön lähtöpaikat määrätään maailmancupin tilanteen mukaisesti.

Parin tunnin tauon jälkeen käydään kahden kierroksen mäkikilpailu, jossa ei ole lainkaan arvostelutuomareita. Jury vähentää kilpailijalta pisteitä kaatuneesta hypystä tai mikäli tämä ei tee telemark-alastuloa. Ensimmäisen kierroksen hyppyjärjestys on hiihdon paremmuusjärjestys käännettynä. Toisella kierroksella hypätään hiihdon (aika pisteinä) ja ensimmäisen hyppykierroksen pisteiden yhteenlasketun tilanteen mukaisessa järjestyksessä – johdossa oleva viimeisenä.

Joukkuekilpailut

Yhdistetyssä kilpaillaan myös joukkueittain, kolme-neljä kilpailijaa joukkue. Mäkiosuudella hypättiin aiemmin kaksi hyppyä normaalimäessä ja joukkueen kaikki hypyt huomioitiin. Nykyisin joukkuekilpailussa hypätään yksi kierros ja Oslon MM-kilpailuissa yhdistetyn joukkuemitaleista kilpaillaan sekä suurmäessä että normaalimäessä. Hiihtomatka on 5 km vapaalla hiihtotavalla. Joukkueet lähtevät viestiosuudelle mäkiosuudella muodostuneiden aikaerojen mukaisesti Gundersen-menetelmällä.

Lisäksi ohjelmassa on parisprintti, joka käydään kaksimiehisin joukkuein. Ensin on mäkikilpailu ja sen jälkeen samana päivänä 7,5 km:n hiihto (nuorilla 5 km), jonka molemmat kilpailijat hiihtävät viestinä eripituisina osuuksina.

Yhdistetty arvokilpailuissa

Olympia- ja MM-kilpailujen ohjelma on viime vuosina muuttunut. Vancouverin 2010-talvikilpailuissa kilpailumuotoina olivat gundersen-kilpailut normaali ja suurmäessä sekä joukkuekilpailu, jonka mäkiosuus hypättiin suurmäessä. Oslon 2011 MM-kilpailujen ohjelmassa oli normaali- ja suurmäen gundersen ja joukkuekilpailut nelimiehisin joukkuein.