Uutisen päiväys

7.10.2018← Takaisin

Herola, Thors ja Ähtävä yhdistetyn Suomen mestareiksi - kisojen uusittu hiihtoreitti sai kiitosta

Myöhään lauantai-iltana kilpailtiin päätökseen yhdistetyn kesä-SM-kisojen hiihto-osuus. Puijon Hiihtoseuran Ilkka Herola oli vahvin vieden mestaruuden ennen Kainuun Hiihtoseuran Arttu Mäkiahoa. Pronssille nousi nuori Kiteen Urheilijoiden Perttu Reponen.

Ilkka Herola johti kilpailua jo mäkiosuuden jälkeen hypättyään 123 metrin hypyn Lahden suurmäestä. Yhdistetyn Suomen mestaruus oli Herolalle jo toinen saman päivän aikana, kun aiemmin päivällä käydyssä joukkuemäen kilpailussa Puijon Hiihtoseura hyppäsi korkeimmalle palkintokorokkeelle. 

”Hyppy ei yleistasoon nähden ollut mitään loistokasta, mutta heikompanakin päivänä pystyy tuommosen hypyn tekemään, niin se kertoo jotain siitä yleistasosta eli mitään katastrofia tule sieltä”, sanoi Herola kilpailun jälkeen.

Urheilukeskuksen katurata sai kiitosta Herolalta kuten myös valmentajilta sekä urheilijoiden taustajoukoilta.

”Kyllä mä tästä tykkäsin huomattavasti enemmän (kuin Hälvälästä), vaikka tässäkään ei hirveitä nousuja ole, niin pikku korkeuseroja kuitenkin ja semmoinen hiihdon rytmi löytyi. Mahdollista olisi saada myös yleisöäkin, kun Pelicansin pelin jälkeen fanit purkautuivat ulos, niin kadun varressa oli kannustustakin”, kiitteli Herola, joka toivoi jatkossakin kisoja katuradoille.

Toiseksi kilpailussa sijoittui Arttu Mäkiaho, joka niin ikään hyppäsi hyvän hypyn 121,5 metriä. Hyppyynsä Mäkiaho oli kohtuullisen tyytyväinen, mutta hiihtoon mies toivoo vielä irtiottokykyä lisää talvea kohti mentäessä. 

”Tulos vastasi sitä, mitä se kuntokin on tällä hetkellä ollut. Mäessä semmoista ihan hyvää tekemistä, mutta ladulle kaipaa vielä pari napsua lisää. Kun lähdetään maksimille hivuttautumaan niin siellä vielä krakaa hengitys eikä pääse ihan työstämään kaikkea irti”, pohti Mäkiaho.

Pronssille urheili vasta 16-vuotias Kiteeltä kotoisin oleva, mutta vastikään Vuokattiin muuttanut Perttu Reponen. Reponen hyppäsi 117 metriä ja piti kolmospaikkansa hiihto-osuudella. 

”Hypyssä on kesän aikana saatu hyvin duunia tehtyä ja se on mennyt hyvin eteenpäin. Vaikka tänäänkään ei nappihyppy ollut, niin riitti hyvin tuonne mitalisijoista taistelemaan ajatellen hiihtoa”, kertoi Reponen kilpailun jälkeen. 

Reponen harjoittelee sunnuntaista alkaen seuraavat kaksi viikkoa A-maajoukkueen kanssa Ramsaussa. Kauden päätähtäin on selvä: nuorten MM-kisat Lahdessa tammikuussa 2019.

Kesä-SM-kisoissa kilpailtiin myös ensimmäistä kertaa tyttöjen alle-18-vuotiaiden mestaruuksista. Voittoon hiihti Vöyri IF:n Alva Thors. Ennen hiihto-osuutta Thors oli toisena. 

”Hyppy ei ollut hyvä, mutta hiihto oli hyvää. Se oli kyllä kivaa ja mukava rata. Nyt panostetaan hyppyyn ja kun lumi tulee, niin siiten hiihdetään enemmän”, kertoi nuorten maajoukkueessa harjoitteleva Thors.

Nuorten miesten (alle 18) Suomen mestariksi urheili Lahden Hiihtoseuran Rasmus Ähtävä. Ähtävä oli hypyn jälkeen toisena hypättyään 65 metriä HS64-mäestä. Hiihto-osuudella Ähtävä piti selkeästi reippainta vauhtia ja pystyi upeasti hyödyntämään myös yleisen sarjan urheilijoiden vauhtia samaan aikaan käydyssä kilpailussa. 

”Yhdistettyyn sain vähän paremman hypyn (kuin joukkuemäkeen). Hiihto meni hyvin, kun (yleisen sarjan) letkan perässä pääsin kokeilemaan omaa vauhtia. Kyllähän se peesissä tulee aina vähän paremmin. Rata ollut mulle ihan paras, kun olen ihan hyvä kiipeämään noita mäkiä”, kertoi monenlaisten päivän tapahtumien jälkeen Suomen mestariksi taistellut tyytyväinen Ähtävä. 

Rullahiihto-osuuden uusi paikka aiheutti liikennejärjestelyjä Urheilukeskuksen, Messuhallin, Salpausselän kadun sekä Paasikivenkadulla. Vaikka alueella tapahtui samaan aikaan paljon, järjestelyt sujuivat hyvin ja aikataulun puitteissa. 

Kesä-SM-kilpailut jatkuvat sunnuntaina mäkihypyn kilpailuilla 11:30 alkaen.

Tulokset kokonaisuudessaan

Urheilijoiden kommentteja äänitiedostoina
Ilkka Herola 
Arttu Mäkiaho
Perttu Reponen 
Alva Thors 
Rasmus Ähtävä 

Kuva: SHL/Emmi Tiira