Uutisen päiväys

22.7.2008← Takaisin

Yhdistetyn kesä Grand Prix testiluotoinen kolmen kilpailun kiertue

    Yhdistetyn kesä Grand Prix:llä testataan uutta yhden mäkikierroksen ja tiiviissä aikataulussa alkavaa hiihto-osuutta kilpailumuotona. GP:llä kokemuksia hakevat Janne Ryynänen, Anssi Koivuranta sekä Jaakko Tallus.

    Yhdistetyn FIS kesä Grand Prix järjestetään tänä kesänä testiluontoisena, kolmen kilpailun tiiviinä kiertueena. Yhdistetyn GP käynnistyy tulevana lauantaina 26.7. mäkihypyn kanssa samalla paikkakunnalla Saksan Hinterzatenissa. Toinen osakilpailu käydään Oberstdorfissa(GER) tiistaina 29.7. ja kolmas jälleen yhdessä mäkihypyn GP:n kanssa, Sveitsin Einsiedelnissä perjantaina 1.8.

    Kevään FIS-kokouksissa tehtiin päätös, jonka mukaan tulevan talven yhdistetyn maailmancupin kilpailut ratkotaan kilpailumuodolla: 1 kilpailukierros mäessä ja 10 kilometrin hiihto-osuus. Yhdistetyn kesä GP:llä testataan nyt tuon kilpailumuodon toimivuutta, yhden mäkikierroksen jälkeen tiiviissä tahdissa aloitetaan hiihto-osuus. Näillä ratkaisuilla tavoitellaan paremmin vakioitavaa kilpailun kestoaikaa, joka lisää lajin kiinnostavuutta ja helpotetaan myös televisiointia. GP:n palaute käydään elokuun FIS:n kokouksissa ja lopullinen kalenteri talvelle päätetään näiden kokemusten perusteella.

    Päävalmentaja Kimmo Savolainen kertoo, että GP-kiertueella hiihto-osuudet hiihdetään rullaluistimilla. Tämän vuoksi hiihto-osuuden mitta on Hinterzartenissa ja Oberstdorfissa tuota 10 kilometriä pidempi (16.1 ja 15.8 km), mutta osuus kestää saman ajallisesti kuin lumella hiihdettäessä suksilla 10 kilometrin matka.
    - Rullaluistimilla hiihto ei kuulu joukkueemme urheilijoiden harjoitusmuotoihin, kesällä harjoittelumuotona on rullasuksilla hiihto. Tämän vuoksi GP:lle ei ole asetettu sen suurempia menestyspaineita. Mäessä sen sijaan nähdään millä tasolla liikutaan tässä vaiheessa kautta, toteaa Savolainen joukkueen tavoitteista.
    FIS:n mäkikoordinaattorina toimiva Walter Hofer toimii nyt myös yhdistetyn koordinaattorina. Tämän muutoksen myötä myös yhdistetyn varuste- ja välinesäännöt yhdenmukaistuvat mäkihypyn kanssa.
    - Odotettavissa on selvästi tiukempi linja varustekontrollissa, on mielenkiintoista olla mukana kiertueella myös tästä syystä. Toisaalta tuo rullaluistimilla hiihdettävä osuus vaikuttaa myös joukkueemme kokoonpanoon tänä vuonna, nuorempien joukkueen jäsenten kannattaa jäädä harjoittelemaan kotimaisemiin, kiertueen tiiviin aikataulun myötä harjoittelumahdollisuudet jäävät vähäisiksi, toteaa Savolainen.

    Suomen Hiihtoliitto on nimennyt joukkueen yhdistetyn kesä Grand Prixille. Ensimmäiseen osakilpailuun Hinterzartenissa osallistuvat Suomen joukkueessa Janne Ryynänen ja Anssi Koivuranta. Lisäksi Jaakko Tallus matkustaa täydentämään joukkuetta Oberstdorfin ja Einsiedelnin kilpailuihin. Tallus osallistuu lauantaina 26.7. Lieksassa järjestettävään Vaskiyhdistettyyn ja matkustaa sen jälkeen mukaan GP:lle.


    Yhdistetyn FIS kesä Grand Prix 2008

    26.7. Hinterzarten GER HS 108/16.1 km
    29.7. Oberstdorf GER HS 137/15.8 km
    1.8. Einsiedeln SUI HS 117/10.0 km