Uutisen päiväys

19.1.2009← Takaisin

Vuokatin Urheiluopisto virittäytyy vammaishiihdon MM-näyttämöksi

    Vuokatin vammaishiihdon ja –ampumahiihdon järjestäjillä riittää kiirettä, kun Urheiluopistoa rakennetaan MM-näyttämöksi ja omaa organisaatiota viritetään MM-kuntoon.

    "Suunnitelma kisaviikon läpiviemiseksi tarkentuu koko ajan ja konkretisoituu; entistä enemmän mennään yksityiskohtaisempaan työskentelyyn, toimitsijoita koulutetaan ja puitteita hiotaan. Asioita on satamäärin rullaamassa yhtä aikaa, mutta viikon aikajänne kyllä kuitenkin riittää", kilpailunjohtaja Jyri Pelkonen vakuuttaa järjestelyjen hektisimmästä vaiheesta huolimatta.

    Ampumaradan rakennus aloitettiin keskiviikkona. Puitteet viimeistellään kuntoon niin, että joukkueet pääsevät harjoittelemaan torstaina 22. tammikuuta jo myös ampumista. Ensilumen latua varten tykitetty ja säilötty lumikasa on ollut kullan arvoinen myös MM-suorituspaikoille

    "Ilman ensilumen kasaa oltaisiin oltu hätää kärsimässä. Koko kisalatuverkosto, stadion ja suksitestaus ja verryttelyalueet on lumetettu tykkilumella ja tämä peruselementti on ollut kunnossa jo kuukauden verran. Vaikka kuinka on asioita ennakoitu, niin perinteiseen tapaan kiirettä pukkaa loppumetreille", Pelkonen sanoo.

    Kilpailijoita 20 maasta

    Kisojen avajaiset pidetään perjantaina, ensimmäinen kilpailupäivä on sunnuntai. Kilpailutapahtumien läpiviemisestä vastaavat Urheiluopiston oman väen ja Kansainvälisen paralympiakomitean toimitsijoiden lisäksi noin 150 talkoolaista. Edustettuna on laaja joukko kainuulaisia, sillä toimitsijoita tulee niin Sotkamosta, Kajaanista kuin Kuhmostakin, oppilaitoksista ja urheiluseuroista.

    Isäntämaa Suomi saa jalkeille pienen mutta iskukykyisen joukkueen. Paljon odotetaan erityisesti liikuntavammaisten pystyhiihtäjien luokassa kilpailevalta Ilkka Tuomistolta, joka oli viime kaudella maailmancupin kokonaiskilpailussa toinen.

    "Loistava tilaisuus päästä kotimaassa kilpailemaan arvokisamitaleista. Kotikisat ovat todella iso asia. Tavoitteena on kaksi mitalia, joista toinen olisi kultainen", Tuomisto kertoo.

    Tuomiston lisäksi mitali mielessä Vuokattiin saapuu Maija Löytynoja, jolla tosin oli polvivaivan vuoksi repaleinen harjoituskausi. Kotiladuillaan MM-mitalitaistoon puolestaan pääsee urheilulukiossa opiskeleva japanilainen Shoko Ota, joka aikoo urakoida kaikkina kisapäivinä.

    Vuokatin MM-kisoissa kilpailupäiviä on kuusi, joista maastohiihdossa neljä ja ampumahiihdossa kaksi. Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettäviin kilpailuihin on ilmoitettu 167 urheilijaa 20 maasta. Eniten osallistujia on miesten LW 10-12 luokassa, johon on ilmoittautunut 34 kelkkahiihtäjää. Joukkueisiin kuuluvia henkilöitä saapuu Vuokattiin yhteensä 260.