Uutisen päiväys

31.12.2008← Takaisin

Virpi Kuitunen siirtyi Tour de Skin johtoon ylivoimaisella voitolla

    Virpi Kuitunen otti ylivoimaisen voiton Tour de Skin neljännessä osakilpailussa Tshekin Nove Mesto na Moravessa ja siirtyi takaisin Tour de Skin johtoon. Kuitunen jätti perinteisen hiihtotavan 9 kilometrillä toiseksi sijoittuneen Aino-Kaisa Saarisen 37,6 sekunnin päähän.

    Saarinen jatkaa kokonaiskilpailun toisena, 5,6 sekuntia joukkuetoverinsa takana.

    Kuitunen ja Saarinen ovat tällä kaudella olleet tuttu kärkikaksikko, kun hiihtotapana on perinteinen ja matkana kymppi. Edelliset kaksoisvoitot tulivat Rukalla (Saarinen-Kuitunen) ja Davosissa (Kuitunen-Saarinen).

    ”Yhtä nautintoa se on, kun hiihto kulkee noin. Se on sellaista, että odottaa, että loppuisi alamäki, että saisi taas hiihtää. Olisin toivonut, että olisi ollut täysi kympin kisa tänään. Ainahan tuollainen ero muihin yllättää, kun kaikki ovat kovakuntoisia. Toisaalta olen koko alkukauden tiennyt, että perinteinen ei ole vielä parhaimmillaan. Nyt se oli rentoa ja vahvaa. Myös huolto onnistui tänään erinomaisesti ja latukin oli hyvä”, Kuitunen iloitsi hienosta päivästään.

    ”Pitää lähteä taas nöyrin mielin uuteen päivään (huomiseen sprinttiin), vapaan sprintit eivät ole menneet ihan sukkaan. Toivottavasti huomenna on yhtä pirteä päivä kuin tänään. Touria ajatellen tärkeintä on, että pääsisi finaaleihin (12 joukkoon). Tavallaan täällä on ihan erilainen sprintti, kun erilailla korostuu, mille tasolle pääsee”, Kuitunen viittasi sprintissä kokonaiskilpailuun jaettaviin bonussekunteihin.

    Keskiviikkona Kuitunen johti Saarista 1,6 kilometrin väliajoissa jo 5,5 sekuntia, ja ero kasvoi sen jälkeen tasaisesti.

    ”Ihan OK. Hiihto ei ollut ihan niin rentoa, mitä olisin voinut toivoa, mutta ihan jees. Hieman olin yllättynyt erosta Virpiin, Virpi hiihti tänään hienosti. Yritin kyllä pistää hanttiin, mutta itsellä ei ollut ihan parasta lyöntiä. Huomenna sprinttiin tosi luottavaisin mielin, vapaa on ollut ihan mallillaan. Tourilla on hyvät asemat edelleen”, Saarinen tuumi tyytyväisenä.

    Muista suomalaisista Riitta-Liisa Roponen oli 17:s ja Pirjo Muranen 18:s, mikä piti kaksikon kymmenen joukossa kokonaiskilpailussa. Ennen kolmea viimeistä osakilpailua Muranen on kahdeksantena ja Roponen yhdeksäntenä.

    ”Oli ihan älyttömän hyvä tunne ja menin ihan sikakovaa omasta mielestäni. Ei ihan oma tunne ja ero (kärkeen 1.49,3) ollut yks’yhteen, mutta kauhean helpon tuntoista oli. Pito oli loistava. Nytkin on kauhean hyvä olo, ihan mukava lähteä jatkamaan. Toivottavasti huomenna ei ole yhtä tapahtumarikas sprintti kuin Prahassa, mutta varmasti kontaktia tulee tuolla radalla”, Roponen mietti.

    ”Eka kiekka lähti ihan räväkästi, mutta toka kiekalla alkoi alaselässä tutua, se vähän kramppasi. Taistelin kuitenkin loppuun asti”, Muranen tuumi ja suuntasi jo ajatuksensa torstain sprinttiin, jossa hänellä on tavoitteena jälleen A-finaalipaikka.

    Torstaina hiihdetään vielä Nove Mesto na Moravessa, jossa viidentenä osakilpailuna ohjelmassa on vapaan hiihtotavan sprintti. Sen jälkeen perjantaina on vapaapäivä ja kiertue huipentuu Italian Val di Fiemmessä viikonloppuna.

    Tulokset ja kokonaiskilpailun tilanteet: www.fis-ski.com