Uutisen päiväys

4.1.2009← Takaisin

Tour de Ski päättyi suomalaisnaisten kaksoisvoittoon

Naisten Tour de Ski päättyi suomalaisjuhliin, kun Virpi Kuitunen valloitti kiertueen ykköstilan toisen kerran urallaan ja Aino-Kaisa Saarinen taisteli kakkoseksi. Saarinen hävisi joukkuetoverilleen 7,2 sekuntia.

Slovenian Petra Majdic oli kolmas. Kiertueen päätöskilpailusta tuli jännittävä viimeistään kärkikolmikon kivutessa Alpe Cermistä. Reilun puolen minuutin johdossa Saariseen nähden päätösosakilpailuun päässyt Kuitunen kasvatti johtoaan alkukilometreillä, kunnes Saarinen ja Majdic alkoivat tavoittaa espoolaista. Reilu kilometri ennen maalia Saarinen siirtyi johtoon ja teki hieman eroakin Kuituseen, kunnes Kuitunen siirtyi uudelleen ykköseksi puoli kilometriä ennen maalia ja piti asemansa maaliviivalle asti.

Kuitusen tavoite oli pitää ero takaa-ajajiinsa vähintäänkin samana ennen kuin mäen kipuaminen alkaa ja sen jälkeen luistella niin hyvin kuin mahdollista mäkeä ylös.
”Kyllä tämä on yksi tunteikkaimmista voitoista. Olin varma voitosta 50 metriä ennen maalia. Kun Aikku ohitti minut, ajattelin, etten voi taistella voitosta. En mielestäni hiihtänyt tuohon mäen alle niin kovaa kuin viime vuonna, hiihdin rennon kovaa. Olin päättänyt, että yritän hiihtää nousun alta sitä loivaa alkunousua niin hyvällä tekniikalla kuin vaan pystyn. Loiva osuus meni minun mielestä ihan hyvin, yritin vain sitkeästi hiihtää enkä mennä ankkaa, koska siinä tulee niin paljon enemmän kiertoa alaselkään. Kun Aikku sai minut kiinni, en pystynyt hiihtämään siinä sen kovempaa, ajattelin että käy niin kuin käy, katsotaan. En siinä edes halunnut yrittää, koska tiesin, mitä voi pahimmillaan tapahtua. Sitten kun näin, että Aino-Kaisa oli tosi väsynyt, ymmärsin että nyt on paikka kokeilla, koska en tuntenut itseäni väsyneeksi. Sitten se tilanne muuttuikin. Sen jälkeen olikin hampaan purun paikka, että tästä mennään maaliin vaikka konttaamalla tätä samaa vauhtia, en anna periksi tuumaakaan. Tiesin, että jos vaan jaksan liu’uttaa ja hakea teknisesti hyvää hiihtämistä, tästä selvitään. Minulle oli tänään pahimpia jyrkkien jälkeen ne mutkittelut”, Kuitunen kertasi.

Kuituselle voitto oli työvoitto, sillä aamuvalmisteluihin kuului vaivojen hoitoa. Kuitusen selän oikea puoli oli puudutettu ja hänen oikean jalkansa oli laitettu hiihtokuntoon. Kuitusen jalassa vaivaa kantaluun alla oleva rasvapatja, mikä hankaloittaa normaalia kävelyä ja mitä parantaakseen hän käyttää ainakin viikon toipumiseen ja jättää Jämin SM-hiihdot tulevana viikonvaihteena väliin.
”Täytyi vaan aamulla hokea itselleen, että pystyy sulkemaan mielestä kaikki ne kivut ja keskittyä hiihtämään niin hyvää vapaata kuin olen hiihtänyt tällä harjoituskaudella. Selkä puudutettiin ettei se kipuile, mutta silti se vähän vaivasi toiselta puolelta ja ajattelin että olisi pitänyt puuduttaa toinenkin puoli. Muualle ei koske kuin kantapäähän ja selkään”, Kuitunen naurahti.
Maailmancupissa hän kilpailee Otepäässä seuraavan kerran, mutta toivoo sitä edeltävänä viikonloppuna löytävänsä sopivan kansallisen kilpailun hiihdettäväksi.

Saarinen jatkaa yhä maailmancupin johdossa 71 pisteen erolla ennen toisena olevaa Kuitusta. Tour de Skissä Saarinen tavoitteli palkintopallisijaa, minkä hän saavutti.
”Olen vähän pettynyt, mutta toisaalta taas iloinen. Ohi on, ja kuitenkin tulos oli hyvä. Kun Virpi meni ohi, en oikeastaan ajatellut yhtään mitään. Ajattelin vaan, että pitää yrittää hiihtää ja katsoa mihin se riittää. Taktiikkani oli, että yritän kaikkeni, enempää en pysty. Tavoite oli tehdä oma hiihto, hiihtää niin rennosti kuin pystyn. Tein parhaani. Yritin voittaa Virpin, mutta hän oli tänään parempi”, Saarinen sanoi.

Tyytyväisiä urakkaansa olivat myös Riitta-Liisa Roponen ja Pirjo Muranen, jotka veivät sijat 11 ja 12. Kaksikko tuumi kilpailun jälkeen iloisesti, ettei Alpe Cermisin nousukaan enää tuntunut niin pahalta kuin aiempina kertoina.

Suomen joukkue palaa kotimaahan maanantaina.

Tulokset ja kokonaistilanteet: www.fis-ski.com