Uutisen päiväys

5.11.2008← Takaisin

Tarkkailukilpailut maailmancupeihin alkavat Saariselän FIS-kisoissa viikonloppuna

Suomalaishiihtäjillä on viikonloppuna Saariselällä näytön paikka, kun kauden ensimmäisissä FIS-kisoissa tarkkaillaan hiihtäjiä alkutalven maailmancupeihin.

Lauantaina vapaan sprintissä tarkkaillaan hiihtäjiä Davosin sprinttiin (14. joulukuuta) ja sunnuntaina vapaan normaalimatkoilla (5,2/10,2 km) tarkkaillaan hiihtäjiä Jällivaaran cup-avaukseen.
”Urheilijoilla alkaa olla vähän perhosia vatsassa, kun kisakausi on alkamassa. Myös huoltoryhmällemme tämä on tärkeä jakso, kun testataan uusia suksia”, maanantaista asti Saariselällä leireilleen maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Magnar Dalen sanoo.
Miesten normaalimatkoilla Suomella on neljä paikkaa, joista kuuman ryhmän paikat on Sami Jauhojärvellä ja Ville Nousiaisella. Maajoukkuehiihtäjistä Jällivaaran cup-avaukseen paikkaa tähyää muun muassa Matti Heikkinen, joka jättää Saariselän kilpailut tosin vielä väliin. Oloksella seuraavana viikonloppuna Heikkinenkin jo kilpailee.
”Kropassa oli virus. Ei ollut kuumetta, mutta sellaista vetämättömyyttä. Onneksi tajusin keventää harjoittelua, toipuminen ottaa kuitenkin oman aikansa”, Heikkinen sanoo.
Naisten normaalimatkoilla Suomen kiintiö on viisi hiihtäjää. Kun kuumassa ryhmässä ovat Virpi Kuitunen, Pirjo Muranen, Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen, tarkkailukilpailuissa on jaossa yksi paikka. Sitä tavoittelee maajoukkuehiihtäjistä muun muassa Riikka Sarasoja, joka keskittyy ensilumen kisoissa vain normaalimatkoille eikä kilpaile sprintissä.
”Kauden eka kisa on aina eka kisa, mutta ei ole vielä tullut mitään stressiä. Vähän enemmän se (eka kisa) kuitenkin aina jännittää”, hyvin harjoitellut Sarasoja tuumii odottavaisena.

Lassilalle lauantain sprintti on hyvä harjoitus

Viikonlopun kilpailuihin on jo ilmoittautunut 112 miestä ja 24 naista, nuorten sarjat mukaan luettuna hiihtäjiä on 190. Dalen tiesi lisäksi vielä myös Venäjän maajoukkueen vahvan sprintteriporukan kilpailevan lauantain sprintissä.
”Olen siitä erittäin iloinen. Se on meidän sprinttihiihtäjillemme erinomainen tilaisuus arvioida omaa tasoaan”, Dalen sanoo.
Kilpailukautensa lauantaina Saariselällä avaa muun muassa Kalle Lassila, joka oli viime vuonna maailmancupin sprintissä parhaimmillaan kuudes. Lassilan harjoittelu ensilumen leirillä on sujunut hyvin.
”Hyvätasoista perussettiä suunnitelmien mukaan, ei mitään ongelmia”, Lassila kertoo.
Lassilalla oli syksyllä pieniä ongelmia; lihas- ja hermostopuolen ylikuormitusta.
”Ne vähän myöhästyttivät kovien harjoitusten tekemistä. Tulevaan kisaan ei ole minkäänlaisia odotuksia, se voi mennä hyvin, mutta jos menee alakanttiin, sekään ei tule yllätyksenä. Lauantain kisa toimii vähän harjoituksena tulevia ajatellen. Olen kuitenkin luottavaisin mielen. Homma on hyvin hanskassa, ja tärkeimmät kisat ovat vielä edessä”, Lassila miettii.
Maajoukkuehiihtäjistä mm. Virpi Kuitunen avaa kilpailukautensa vasta Oloksen FIS-kisoissa 14.-16. marraskuuta. Tarkkailukilpailutkin jatkuvat Oloksella, jonka jälkeen 16. marraskuuta julkistetaan kokonaisuudessaan joukkueet Jällivaaran ja Rukan maailmancupeihin.

Lisätietoja Saariselän kilpailuista: www.inarinyritys.net