Uutisen päiväys

28.2.2004← Takaisin

Tanja Poutiainen tuuletti villisti uran ensimmäistä maailmancupin voittoaan

Tanja Poutiainen teki sen, mitä kotiyleisö, kisajärjestäjät ja media häneltä odottivat: hän otti uransa ensimmäisen maailmancupin voiton historiallisessa Levin osakilpailussa. Poutiainen ylitti maaliviivan 0.18 sekuntia nopeammin kuin toiseksi sijoittunut Itävallan Elisabeth Görgl ja 0.33 sekuntia nopeammin kuin kolmonen, Saksan Maria Riesch.

- Mikä päivä! Poutiainen huokasi onnellisena kilpailun jälkeen huudatettuaan ensin 10 000-päistä yleisöä Levin Black-rinteellä.
Poutiainen osoitti olevansa lauantaina kaikista kovahermoisin laskija. Monet kärkilaskijat takeltelivat jäisellä rinteellä ja jopa varoivat jyrkkää loppuosuutta. Poutiainen oli kuitenkin luottavainen, siitäkin huolimatta, että hän joutui heti kilpailun alussa kovan paikan eteen. Ensimmäisenä laskenut rovaniemeläinen piti kuitenkin asetelmasta.
- Lasku tuntui ensimmäisellä kierroksella niin helpoilta, että ajattelin jättäneeni siitä viimeisen puristuksen pois, hän mietti. 

Täysin rentona toiseen laskuun 

Poutiainen on ollut maailmancupissa kerran aikaisemmin johtoasemassa, mutta tuolloin hän laski ulos heti toisen kierroksen alussa. Nyt tähän ei ollut pelkoa.
- Olin alkuviikosta hermostunut, sillä olin odottanut tätä niin kauan. Mutta kilpailussa en jännittänyt. Se vähän yllättikin, miten pystyin olemaan niin rentona, etenkin ennen toista laskua.
Pirteässä pakkasesta ja auringonpaisteesta nauttinut yleisö kannusti suosikkiaan villisti, mutta Poutiainen ei tätä kuullut. Ei, ennen kuin hän oli ylittänyt maalilinjan.
- Silloin vasta korvani aukesivat, hän naurahti.
Päivä oli täydellinen niin Poutiaiselle kuin suomalaiselle alppihiihdollekin. Sen myönsivät kanssakilpailijatkin.
- Olen todella onnellinen Tanjan puolesta. Tämä oli oikea aika hänelle voittaa ensimmäinen kilpailu, onnitteli kilpailun yllättäjä, kuuman ryhmän ulkopuolella oleva Maria Riesch. 

Raidan lasku katkesi jyrkänteelle 

Suomen toiselle edustajalle, Henna Raidalle osakilpailu ei sujunut yhtä iloisissa tunnelmissa. Raita oli ensimmäisen laskun alkuosassa hyvässä vauhdissa ja oli johtavaa Poutiaista vain 0.34 sekuntia jäljessä. Jyrkälle loppuosuudelle siirryttäessä Raidalle kävi kuten monelle muullekin eli hän kaatui.
- Alku lähti hyvin. Työnsin reippaasti eteenpäin, enkä miettinyt liikaa, Raita pohti maalialueella.
- Jyrkällä kannat sitten lipsahtivat. Sukset jäivät portin taakse. Jos olisi ollut tuuria, ne olisivat voineet mennä oikealta puoleltakin. Mutta ei tänään. Nyt lähdetään huomista kohti valmistautumaan, ja silloin uudestaan.
Suomen joukkueen päävalmentajan Michael Bontin ajatukset olivatkin kilpailun jälkeen hieman ristiriitaiset.
- Hennan kaatuminen oli todella harmi, sillä kaikki näkivät, miten nopea hän oli, hän totesi.
- Mutta valmentajalle suojatin voitto on aina hienoa. Tämä on minulle suurin palkkashekki, minkä voin saada.