Uutisen päiväys

25.1.2021← Takaisin

Tampereen Pyrinnön pitkäjänteinen toiminta nostaa hiihtoa Tampereella

Tampereen Pyrinnön hiihdolla on juuri nyt näkyvä dynaaminen vaihe päällä. Vuokatin Suomen Cupin viestissä seuralla oli naisissa kolme nuorta joukkuetta ja lisäksi vielä kaksi varanaista paikalla. Sellainen kertoo yleensä jostain. 

–  Se kertoo mielestäni siitä, että meillä on nyt oikeita toimintalinjoja, joissa ollaan pysytty pitkäjänteisesti, kertoo edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Pasi Rajala.

Hän täsmentää, että hiihtoon kannattaa panostaa myös siellä missä on väkeä, vaikka voikin olla olosuhdeongelmia ja muitakin isojen kaupunkien haasteita. Hän näkeekin hyvin palkitsevana sen, että ulkoliikunnan suosio juuri nyt on suorastaan räjähtänyt myös Tampereella.  

–  On kuitenkin tärkeää, että kansallisen tason kilpahiihtoa ei ole ainoastaan niin sanotussa lumi-Suomessa. Se on tärkeää lajin olemassaolon kannalta, hän lisää. Suomen Cupin kilpailut ovat tässä olleet todella merkitykselliset. Rajala pitää Suomen Cupia Suomi-hiihdon näyteikkunana ja mainitsee erityisesti Vantaan osakilpailujen merkityksen urbaaneilla paikkakunnilla.

Rajala näkee, että kokonaisvaltainen polku Hopeasommasta nuorten SM-kisojen kautta Suomen Cupiin on osattu pitää seurassa punaisena lankana. Hän nostaa mielellään esille myös Pyrinnön vaihtoehtoisen polun arvostamista seurassa eli sitä, että merkittävä määrä nuoriakin entisiä hiihtäjiä on mukana valmentajina –  asia jota hänen mielestään pitäisi "promota" selvästi enemmän suomalaisessa hiihdossa.

–  Pitääkö sitten panostaa yhteiseen toimintaan vaiko tukemiseen kilpahiihtotoiminnassa, Rajala miettii ja alleviivaa että Pyrinnössä on yhdistelmä näitä kahta pohjalla.

Leirejä on hyvään hintaan ja tuen piirissä on verrattain mittava rinki hiihtäjiä. Ryhmäharjoittelu, lähinnä 14–20-vuotiaille, on poikkeuksellisen laajaa.  

Urheilugaalassa viikolla Tampereen Pyrintö palkittiin vuoden 2020 urheiluseurana, kunnianosoitus, joka otettiin kaikissa suuren yleisseuran jaostoissa kiitollisuudella vastaan. Harvinaisen iso seura onnistui innovoimaan ja löytämään ratkaisuja haasteellisen urheiluvuoden aikana. Rajala pitää verrattain pientä hiihtojaostoa kooltaan kakkoskategorian jaostona mutta kehuu miten isossa seurayhteisössä kaikki voivat toimia kaikkien puolesta. 

–  Olemme voineet kopioida malleja muilta, isoilta lajeiltamme ja mehän olemme tarvittaessa myös mukana auttamassa muita, kertoo Rajala.

Pyrinnön suuret lajit ovat yleisurheilu, koripallo, suunnistus ja cheerleading. Seurassa on hyvää osaamista, miten isoja kisoja rakennetaan. Mitään ei tarvitse keksiä uudestaan. Ensi talvena järjestetään Kaupissa SM-hiihdot. Jo kesällä on Kalevan Kisat Ratinassa.

 

”Olisiko esimerkiksi syystä ottaa parisprintti mukaan muuallekin kuin SM-kisoihin?” 

 

Suomen Cupin suhteen Pyrinnön joukkueenjohtaja toivoo, että myös tulevaisuudessa pystytään jatkuvasti yhdistämään sitä muun kilpailuohjelman kanssa. Hän kuitenkin miettii myös mitä uutta voisi cupissa kokeilla, ja lähtee viestisisällöstä, joka myös tamperelaisten mielestä on erityisen kiinnostavaa. 

–  Olisiko esimerkiksi syytä ottaa parisprintti mukaan (muuallakin kuin SM-kisoissa), hän kysyy ja lisää, että lajin mukanaolo tämän vuoden nuorten SM-kisoissa on upea juttu ja hieno asia monelle seuralle. 

Puhuessaan kansallisesta kilpailuohjelmasta yleisemmin hän selvästikin toivoo, että sprinttikisoja ei aina järjestettäisi yleisen kansainvälisen sapluunan mukaan. 

–  Sprinttien arvostus on oikeastaan vasta ihan viime vuosina maassamme lisääntynyt. Nyt siis voisi varmasti suomalaiseen kilpailuohjelmaan lisätä sprinttejä edelleen. Ja voisi ehkä usein muuttaa niitä sapluunaltaan, esimerkiksi niin, ettei kenenkään tarvitse matkustaa pitkää matkaa hiihtääkseen vain yhden karsintalähdön, Rajala ehdottaa.  

Kuva: SHL/Touho Häkkinen