Uutisen päiväys

21.2.2008← Takaisin

Suomi sai täyden miehistön lentomäen MM-kilpailuun

Suomi sai maksimimäärän hyppääjiä mukaan perjantaina Oberstdorfissa, Saksassa alkavaan lentomäen MM-kilpailuun. Mestaruudesta kilpailevat Janne Ahonen, Matti Hautamäki, Janne Happonen ja Harri Olli.

Heistä Matti Hautamäki ja Harri Olli jakoivat karsinnan yhdeksännen sijan ja Janne Happonen oli 12:s. Janne Ahonen ei osallistunut karsintaan, koska hänellä maailmancupin sijoituksensa perusteella on paikka varsinaisessa kilpailussa.

Kahdella harjoituskierroksella Ahonen oli mukana ja tulos oli mainio: "Kaikki meni juuri niin kuin olin toivonut. Ajattelin, että mikäli ensimmäisillä hypyillä saan hyvän tuntuman, en lähde kolmatta hyppyä hyppäämään," hän kiteytti. Janne Ahonen hyppäsi ensimmäisellä kierroksella 201 metriä, mikä oli kierroksen toiseksi paras hyppy Itävallan Martin Kochin jälkeen. Toisella kierroksella hänen hyppynsä oli paras, pituutta 198,5 metriä. Puolan Adam Malysz oli kierroksen kakkonen 197-metrisellään.

"Kyllä niihin hyppyihin parantamisen varaa jäi. Ponnistus meni reilusti ohi. Pitää huomenna olla paremmin hereillä," hollolalainen mietti ja vakuutti tavoitteensa olevan korkealla. "Kärkisijoja," lähtee hakemaan mies, joka mäkihypyssä on ottanut jo lähes kaiken. Lentomäestä hänellä on hopeaa ja pronssia. Kullasta hän on nyt valmis taistelemaan.

Suomen miehistöstä Matti Hautamäki osoitti jälleen olevansa lentomäkimiehiä. Aivan takavuosien hurjille luvuilleen hän ei päässyt, mutta oli niin harjoituskierroksilla kuin karsinnassakin kohtuullisen hyvässä vedossa. Hypyt: 184,5 m, 186 m ja 189,5 m. Tuttuun tapaansa Hautamäki kuitenkin vähätteli omia mahdollisuuksiaan. ”En minä huomenna kamppaile paikasta kärjessä. Kymmenen sakkiin voisi olla mahdollisuuksia, mutta se edellyttää kauden parhaita hyppyjä. Sunnuntain joukkuekisa on jo voimakkaasti mielessä, jos sinne pystyisi saamaan lisämetrejä."

Janne Happonen lähti harjoituksiin testimielellä, mutta ei päivän päätyttyä ollut aivan tyytyväinen suorituksiinsa. "Mittaa ei vaan tullut riittävästi," hän kommentoi 177,5 m, 189 m ja 189,5 metrin hyppyjään. "Keulalla en saanut oikein kiinni hommasta. Ehkä yhtenä syynä oli vesisade, joka teki keulan nihkeäksi. Huomenna pitäisi saada muutama metri lisää pituutta hyppyihin. Sillä hyvät sijoitukset ovat mahdollisia," sanoi Happonen.

Harri Olli oli täydessä unessa vielä kahdella harjoituskierroksella. Karsinta kuitenkin herätti miehen tosi toimiin. Siinä hän leiskautti 189,5 metriä, kun harjoitushypyt olivat 159,5 m ja 152 m. "Tärkeintä, että ollaan kilpailussa edelleen mukana," oli miehen yhteenveto päivän päättyessä.

Suomen viidennellä edustajalla, Arttu Lapilla, oli edelleen nilkkaongelmia ja hypyt jäivät lyhyiksi, joskin mies nauroi tehneensä ensimmäisessä 125,5 metriä kantaneessa hypyssään "ponnistuksessa myöhästymisen maailmanennätyksen". Toinen harjoitushyppy kantoi 162,5 m, mikä merkitsi että Lappi jäi pois joukkueesta. Laakereillaan hän ei kuitenkaan pääse lepäämään. Sunnuntain joukkuemäkeen täytyy olla valmiina astumaan remmiin. "Valmentajat yrittävät saada minut koehyppääjäksi huomiseen kilpailuun," Lappi tiesi ja on valmiina kannustamaan joukkuetovereitaan kaikin keinoin huomenna ja lauantaina.

Harjoitusten ja karsinnan perusteella lentomäen maailmanmestaruudella on Janne Ahosen lisäksi monta muutakin ottajaa.

Itävallan Martin Koch jätti harjoitusten toisen hypyn väliin ja oli karsijoista paras 201-metrisellään. Hän oli ainoa, jonka molemmat hypyt kantoivat yli 200 metriä.

Norjalaiset olivat karsinnassa uhkaavan hyviä, maailmanennätyksen haltija Björn-Einar Romören teki päivän pisimmän, 207 metriä. Myös Anders Jacobsen ja Tom Hilde pääsivät 200 metrin kerhoon hypättyään 201,5 m. Norja sai kisaan mukaan viisi miestä, kun edellinen maailmanmestari Roar Ljökelsöy selvitti karsinnan neljänneksi parhaana. Norjan viides mies on Anders Bardal.

Itävallan maailmancupin kärkeä pitävät Thomas Morgenstern ja Gregor Schlierenzuer eivät erityisesti häikäisseet, mutta ei heitä kannata aliarvioida kun vielä muistetaan, että jälkimmäiselle menossa ovat uran ensimmäiset lentomäkikilpailut.

Lentomäen MM-kilpailut
MTV3- ja MTV3 MAX -kanavilla
22.-24.2.2008
(muutokset mahdolllisia):

Perjantai 22.2.
Henkilökohtaisen kisan 2 ensimmäistä kierrosta
MTV3 Klo 17:10 - 18:30
MTV3 18:40 - 19:30
MTV3 MAX 17:10 - 19:30

Lauantaina 23.2.
Henkilökohtaisen kisan 2 viimeistä kierrosta
MTV3 Klo 16:40 - 18:00
MTV3 18:10 - 19:00
MTV3 MAX 16:40 - 19:00

Sunnuntai 24.2.
Joukkuekilpailu
MTV3 Klo 14:25 - 15:45
MTV3 15:55 - 16:45
MTV3 MAX 14:25 - 16:45

Lentomäen MM-kisat Veikkauksen Vedonlyönnissä

Perjantai 22.02.2008
Voittajavedot:
Päivän Pari: Pisimmän hyväksytyn hypyn hyppääjä?
Pisin hyväksytty hyppy?
Päivän Trio: Kuka sijoittuu parhaiten kunkin kilpailun vaihtoehdoista?
Superkaksari: Perjantain kilpailun kaksi parasta?
Supertripla: MM-kilpailun mitalimiehet
Lauantai 23.02.2008
Voittajavedot:
Päivän Pari: Pisimmän hyväksytyn hypyn hyppääjä?
Pisin hyväksytty hyppy?
Sunnuntai 24.02.2008
Voittajavedot:
Supertripla: joukkuekilpailu

www.veikkaus.fi