Uutisen päiväys

7.12.2008← Takaisin

Suomen naiset ylivoimaiseen voittoon La Clusaz’n viestissä

Suomen naiset hiihtivät ylivoimaiseen voittoon maailmancupin viestissä Ranskan La Clusaz’ssa. Joukkue hiihti järjestyksessä Pirjo Muranen, Virpi Kuitunen, Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen.

Ankkuriosuudella toiseksi noussut Ruotsi hävisi suomalaisille lopulta 33,4 sekuntia. Norja oli kolmas.

Maailmancupia johtava Aino-Kaisa Saarinen pääsi ankkuriosuudelleen reilun minuutin etumatkan turvin, joten hollolalaisella oli helppo työ tuoda Suomi voittoon ja varaa tuuletellakin loppusuoralla.
”Olin varautunut ihan hiihtämäänkin, mutta ei sitten tarvinnut laittaa täyttä peliin. Oli ihan hyvää hiihtoa, hienot asetelmat. Sain tehtyä hyvän tekniikkaharjoituksen, ja sain nauttia yleisöstä ja auringosta (kun eroa oli niin paljon). Olin vähän yllättynyt erosta. Harvinaistahan tämä meille on voittaa viesti”, sanoi Saarinen ja viittasi siihen että ennen MM-Sapporon viestivoittoa edellinen voitto ja sunnuntaita edeltänyt maailmancupin viestivoitto tuli tammikuussa 2006 Lago di Teseron laduilla.

Avausosuudella Puolan Justyna Kowalczyk teki 20 sekunnin eron toisena vaihtaneeseen Italiaan. Pirjo Muranen tuli hyvin Italian Arianna Folliksen tuntumassa vaihtoon kolmantena.
”Vähän odotinkin, että Justyna menee. Ajattelin, että saa mennä, etten pilaa omaa hiihtoani. Korkealla ei voi lähteä alusta ryykimään niin kuin Jällivaarassa, pitää lähteä katsellen ja kuulostellen. Toisella kiekalla pystyi sitten hyvin. Tänään irtosi ihan eri tavalla kuin eilen”, Muranen tuumi osuutensa jälkeen.

Virpi Kuitunen siirsi Suomen johtoon jo ennen ensimmäistä 1,2 kilometrin väliaikapistettä ja kasvatti tasaisesti eroa takanaan tuleviin. Espoolainen kasvatti eron toisena vaihtaneeseen Italiaan ja Marianna Longaan peräti 47,5 sekuntiin.
”Ihan ok, ei varmaan kauheasti kannata valittaa tuollaisen (hiihdon) jälkeen…Ei se ihan parasta ollut, mutta ihan mallikas. Olin yllättynyt erosta Italiaan. Ajattelin, että Longa tulee siitä kaveriksi porukkaan, mutta se jäikin heti”, Kuitunen sanoi.

Dalen odottaa innolla Davosin kymppiä

Kuitusen rakentaman tukevan johdon turvin Riitta-Liisa Roponen sai hiihtää kolmannen osuuden rauhassa omaa vauhtiaan, ja haukiputaalainen kasvattikin eroa entisestään. Suomi tuli viimeiseen vaihtoon 1.09,2 ennen Italiaa.
”Oli helpompaa kuin eilen. Aamulla kyllä vielä tuntui, että eilinen (hiihto) potki paljonkin vastaan. Tosi hyvin kuitenkin meni. En osannut odottaa tuollaista eroa, odotin kyllä italialaisilta kaikilta parempaa”, Roponen iloitsi.

Päävalmentaja Magnar Dalen piti Suomen joukkueen viikonloppua hyvänä.
”Suomalaisittain jotain todella hyviä tuloksia. Lisäksi joitain keskinkertaisia ja joitain miinusmerkkisiä, kuten aina on. Matti (Heikkinen) oli eilen todella hyvä, tänään ei niin hyvä. Testasimme avausosuuden hiihtäjää MM-viestiä ajatellen. Sen sijaan Teemu (Kattilakoski) oli eilen huono, mutta tänään fantastinen ja osoitti tänään olevansa erinomainen viestihiihtäjä. Naisten puolella Aikku (Saarinen) johtaa cupia selvästi ja meille tärkeää on myös, että naiset johtavat maiden cupia ennen Norjaa, se on aina mielenkiintoinen kamppailu. Virpin (Kuitunen) hiihto oli tänään todella hyvä, joten odotankin suurella mielenkiinnolla Davosin perinteistä kymppiä. Uskon, että siellä nähdään kova taistelu Kuitusen, Saarisen, Marit Björgenin ja Justyna Kowalczykin kesken”, Dalen tuumi.

Seuraavan kerran viestiä hiihdetään MM-kisoisssa Tshekin Liberecissä helmikuussa. Maailmancup jatkuu 13.-14. joulukuuta Sveitsin Davosissa, jossa siellä kilpailevat sprinttihiihtäjät jo ovat ja jonne Suomen joukkue suuntaa jo sunnuntaina.

Seuraavan kerran viestiä hiihdetään MM-kisoisssa Tshekin Liberecissä helmikuussa. Maailmancup jatkuu 13.-14. joulukuuta Sveitsin Davosissa.

Tulokset: http://www.fis-ski.com/