Uutisen päiväys

14.6.2007← Takaisin

Suomen mäkimaajoukkue panostaa täysillä kesäkauteen

Suomen mäkimaajoukkueelle alkanut kesä on tärkeä jakso, kun joukkue hakee uutta, iloista ilmettä ja viime talvena kadoksiin joutunutta voittamisen taitoa.

Mäkihypyn A-maajoukkue kertoi kuulumisistaan tänään MEauto Helsingissä, uudessa autotalossa, jonka avajaisia samalla juhlittiin. Samassa yhteydessä juhlistettiin myös joukkueen pääyhteistyökumppaneihin kuuluvan Hyundai Motor Finlandin emoyhtiön Simetron Groupin 10-vuotista toimintaa.

Maajoukkueen päävalmentajan Tommi Nikusen mukaan viime kauden odotuksia heikompi menestys antoi normaalia paremman motivaation uuden kauden suunnitteluun.
- Ikävät asiat on nyt pyyhitty pois ja katseet on suunnattu tulevaan kauteen. Ensimmäinen leiri Kuopiossa sujui mainiosti, joskin osa joukkueesta joutui vielä toipilaina jäämään pois mäestä. Heti juhannuksen jälkeen lähdemme leirille Puolaan, Zakopaneen. Siellä on käytettävissä juuri sentyyppinen mäki kuin maailmancupeissa on käytössä, Nikunen sanoi ja kertoi suomalaisten osallistuvan täysillä myös kesäkauden kilpailuihin.
- Osallistumme lähes kaikkiin FIS kesä Grand Prixn kilpailuihin ja niitä ennen ohjelmassa ovat kotimaiset Finlandia Veikkaus Tourin kilpailut Lahdessa, Kuopiossa ja Vuokatissa heinä-elokuun vaihteessa, hän jatkoi ja uskoi suomalaisten kesä kilpailemisen kautta oppivan jälleen myös voittamaan.

Viime kesän kilpailuissa hyvin menestynyt Janne Happonen omasta puolestaan lupasi ottaa viime kaudesta oppia ainakin sikäli, ettei kesän hyvänkään menestyksen jälkeen kannata lähteä uuteen kauteen ”takki auki”.
- Minun hyppäämiseni oli viime kauteen asti mennyt koko ajan parempaan ja vähän ”henkseleitä paukutellen” tuli lähdettyä uuteen kauteen. Ei se sitten mennytkään niin kuin olin odottanut. Toivottavasti uusi kausi lähtee hyvin käyntiin, Happonen toivoi.

Kuluneen talven onnistujiin kuulunut Harri Olli kuvasi uuden kauden ensimmäisiä harjoitushyppyjään kaameiksi, mutta totesi hyppäämisen nyt jo maistuvan. Tavoitteena on hakea lisää menestystä MM-hopean täydennykseksi. Päätavoitteina ovat Keski-Euroopan mäkiviikko vuodenvaihteessa ja lentomäen MM-kisat Oberstdorfissa helmikuun lopulla.

Menestystavoitteet on myös mäkijoukkueen kokeneimmalla, Janne Ahosella, joka kevään aikana jälleen on saanut vastailla kysymyksiin uran jatkosta.
- Vaikken vielä vanha olekaan, on minulta jo varmaan viisi vuotta kyselty jatkamisesta. Mukana ollaan ja paremmalla motivaatiolla kuin joskus aikaisemmin. Ei kilpailemista tuollaiseen kauteen voi lopettaa, tuumi urallaan jo lähes kaiken saavuttanut hollolainen, joka viime viikonloppuna Lahdessa teki oman ennätyksensä nimikirjoitusten jakamisessa.
- Meillä oli lentopallon Power Cupiin liittyen oman firman esittelypiste Lahdessa. Otin mukaan 1000 fanikorttia ja ne menivät kaikki ja lippiksiin ja paitoihin ja muualle kirjoitin vielä varmaan ainakin 500 nimeä, 2,5 tuntia siinä meni ihan hujauksessa, Ahonen muisteli ja kertoi jatkavansa kesällä myös kiihdytysajajan uraansa.
- Se sopii nyt vielä entistäkin paremmin kun olen siirtynyt isompaan luokkaan. Siinä on kilpailuja aikaisempaa sarjaani vähemmän.

Mäkihypyn A-maajoukkueen ”paluumuuttaja” on Veli-Matti Lindström, jonka kevät on mennyt Vierumäellä liikunnanohjaajaopintojen parissa.
- Kovasti on tullut tehtyä monia lajeja. Vaikka se ei ole ollut varsinaista lajiharjoittelua, uskon että siitä on ollut hyppäämisellekin hyötyä, Lindström arveli. Tavoitteena on tulevalla kaudella päästä jälleen huippukuntoon niin, että hyviä hyppyjä kertyy runsaasti.
- Viime kaudella keräsin tasaisesti pisteitä huonoillakin hypyillä, nyt pitäisi saada niitä hyviä hyppyjä. Mukavampi niitä on hypätä, Lindström arvioi.

A-maajoukkueen urheilijoista toipilaina ovat Tami Kiuru, Arttu Lappi ja Matti Hautamäki.
Kiurun polvi operoitiin perusteellisesti huhtikuun alussa. Hän joutuu olemaan poissa mäestä vielä nelisen kuukautta, mutta uskoo paluun pitkänkin tauon jälkeen onnistuvan.
- On tätä niin pitkään tehty, että takaraivoon on varmasti jotakin jäänyt, hän arveli. 
Arttu Lapin nilkan tähystysleikkauksesta on aikaa kaksi viikkoa ja mies on menossa mäkeen juhannuksen aikaan.
- Viime marraskuussa lentopallossa nilkka meni pahemmin kuin silloin luultiin. Kun se ei keväällä levossakaan parantunut, päätettiin ”puhdistaa” nilkka ja lähteä puhtaalta pöydältä, Lappi kertoi.
Matti Hautamäen viime kautta varjostivat polvikivut pahemmin kuin mies ulkopuolisille myönsikään. Keväällä tilannetta kartoitettiin ja päädyttiin leikkauksen sijasta kuntoutusohjelmaan, jota mies on nyt tiiviisti vetänyt.
- Ensimmäiset hypyt tein viime viikon leirillä Kuopiossa. Kyllä se siitä lähti, vanhasta muistista. Hypätessä polvi ei haittaa pahasti, mutta fysiikkatreenit on vielä syytä jättää väliin, Hautamäki tuumi