Uutisen päiväys

12.9.2008← Takaisin

Suomen Hiihtoliiton tyttömäkihyppääjät leireilivät Vuokatissa

Mäkihypyn tyttöhyppääjät leireilivät viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa Vuokatin vaaroilla. Ryhmään nimetyt urheilijat ovat iältään 11 -14 -vuotiaita. Urheilijoita on Lahdesta Rovaniemelle.

Maailmalla naisten mäkihyppy on huomattavasti Suomea edellä. Tällä hetkellä Suomen ainoa kansainvälisiin kilpailuihin osallistuva naishyppääjä, Julia Kykkänen, edustaa Lahden Hiihtoseuraa. Naisten sarjassa kilpaillaan tulevana talvena jo MM-tasolla Liberecissä. Suomessa tyttöryhmä on vasta aloittanut määrätietoisen ja tavoitteellisen valmennuksen, mutta tulee olemaan kovaa vauhtia mukana kansainvälisissä kilpailuissa.

Tyttöhyppääjien päävalmentajana toimii Heli Pomell Kuopiosta. Hän on saavuttanut naisten mäkihypyssä epävirallisen MM-arvon. Kultaa tuli Sveitsin St. Moritzista vuonna 1998.

Vuokatin leirillä tytöt aloittivat harjoituksensa K 32 mäestä, vaikka tyttöhyppääjillä oli erilaiset urheilutaustat lajin parissa. Samalla kun harjoituksia vietiin eteenpäin, tytöt saivat mahdollisuuden tutustua toisiinsa. Hyvä yhteishenki luotiin urheilijoiden kesken. Teknisesti paremmat hyppääjät kokeilivat myös taitojaan K 50 mäessä.

Muutama tyttömäkihyppääjistä osallistuvat myös tulevana talvena yhdistettyyn, vaikka tyttöjen varsinaiseksi kilpailulajiksi se ei ainakaan vielä ole tulossa. Hiihtoharjoitteita käytiin kokeilemassa Vuokatin hiihtoputkessa.

Leirin oleellisena apuvälineenä käytettiin videokameraa. Tyttöhyppääjät analysoivat omaa suoritustaan valmentajan johdolla yhteisissä palautetilaisuuksissa harjoituksen jälkeen. Monta virhettä saatiin korjattua ja tytöt paransivat hyppytaitojaan erinomaisesti.

Mäkihyppyleiriin kuuluu olennaisena osana aina leirikisa. Numeroliivi rinnassa voi aiheuttaa suuriakin paineita urheilijalle. Kilpailun voitti Ounasvaaran hiihtoseuran Jenny Rautionaho 197,5 pistettä (28m ja 28m). Toiseksi tuli Seinäjoen Hiihtoseuran Kaisa Lindberg 172,0 pistettä (26,5m ja 27m). Kolmas sija meni myös Seinäjoen Hiihtoseuralle kun Sanni Tuomisto hyppäsi 25m ja 24m, keräten pisteitä 146,5.

Tyttöhyppääjien leiri oli erinomainen alku Suomen tyttömäkihyppäämisen eteenpäin viemiseen. Edustusurheilijoiden sitoutuminen säännölliseen mäkiharjoitteluun ja monipuoliseen liikkumiseen vie naismäkihyppyurheilun uusiin ulottuvuuksiin.

Seuraavaa tyttöhyppääjien leiriä suunnitellaan ensilumille. Mahdolliset leiripaikat löytynevät joko Rovaniemeltä tai Taivalkoskelta.

Uusia, rohkeita, mäkihypystä kiinnostuneita tyttöjä kaivataan harrastuksen pariin. Mukaantulo tapahtuu paikallisen seuran kautta. Määrättyjen tavoitteiden saavuttamisen jälkeen on mahdollisuus päästä kansalliseen valmennusryhmään. Vielä ensi talvena tyttöhyppääjät kisailevat poikien kanssa samassa sarjassa. Tulevaisuudessa on kuitenkin tavoitteena, että tytötkin saavat mäkihyppyyn oman sarjan.

Tyttöhyppääjien ryhmän kokoonpano:

Ryhmä A
Jenny Rautionaho Ounasvaaran hiihtoseura
Kaisa Lindberg Seinäjoen Hiihtoseura
Sanni Tuomisto Seinäjoen Hiihtoseura
Ryhmä B
Olga Tervahartiala Lahden Hiihtoseura
Sonja Kaverinen Puijon Hiihtoseura
Tanja Kaverinen Puijon Hiihtoseura
Tanja Pitkänen Kuusamon Eräveikot
Tyttöhyppääjäryhmän vastuuhenkilöt:
Kari Pätäri valmennus- ja koulutuspäällikkö
Minna Rautionaho tyttömäkihypyn koordinaattori
Heli Pomell vastuuvalmentaja

Pirjo Karjalainen huoltopäällikkö