Uutisen päiväys

15.1.2006← Takaisin

Suomelle MM-hopeaa – voitto meni jälleen Norjaan

Suomen joukkue: Janne Happonen, Tami Kiuru, Matti Hautamäki ja Janne Ahonen otti hopeaa huippujännittävässä lentomäen MM-joukkuekisassa. Norja vei voiton 20,7 pisteellä. Saksa oli kolmas.

Henkilökohtaisen kilpailun jälkeen moni varmaan veikkasi ja löi vetoakin siitä, että lentomäen maailmanmestaruus vuosimallia 2006 on Itävallan ja Norjan välinen kahden kauppa. Nyt kuitenkin nähtiin jälleen, että mäkihypyssä voi sattua mitä vaan ja varsinkin lentomäessä.
Mäkihypyn yksi oleellinen osatekijä, tuuli, oli jälleen mukana kuvassa. Kilpailu keskeytyi ensimmäisellä kierroksella reilun tunnin ajaksi ja veikkailtiin, että kisa voisi jäädä yhteen kierrokseen. Täysi kilpailu kuitenkin käytiin – hieno, dramaattinen kilpailu.

Yksi kilpailun ratkaisevista hetkistä oli ensimmäisen kierroksen kolmansien hyppääjien ollessa vuorossa. Meluava kotiyleisö ja ennakkosuosikin paine lienee käynyt nuorelle Andreas Koflerille, 21, ylivoimaiseksi. Hänen hypylleen ei pitkään aikaan saatu edes pituutta, niin ”kumpuun” se tuli. Tuloksiin mitaksi merkitty 95 metriä, HS200 metrin mäessä se merkitsee sitä, että joukkueen mahdollisuudet mitaliin olivat menneet. Itävallan pronssisija edellisistä lentomäen MM-kisoista vaihtui neljänteen tilaan.

Suomen joukkue teki tasaista työtä. Kukaan ei noussut supertähdeksi muiden yläpuolelle Janne Ahosen toki pitäessä paikkansa Suomen ykköstähtenä. Suomi keräsi yhteensä 1477.2 pistettä. Ero voittaneeseen Norjaan oli 20,7 pistettä, reilut kymmenen pistettä enemmän kuin Suomen ottaessa joukkuehopeaa Norjan jälkeen edellisen kerran vuonna 2004. Ennen ankkurien hyppyjä eroa oli vain kymmenen pistettä ja jopa voitto oli mahdollinen. Se olisi kuitenkin olisi vaatinut maailmanmestarilta Roar Ljökelöyltä lievää epäonnistumista ja Ahoselta täydellistä suoritusta. Ahonen hyppäsi hyvin, 193,5 metriä ja sai yhteensä 186.2 pistettä. Ljökelsöy hyppäsi vielä paremmin: 200 metriä ja 195 pistettä. Mies ylti molemmilla hypyillään 200 metriin ja oli kummankin kierroksen paras hyppääjä. Ahonen puolestaan oli molemmilla kierroksella toiseksi paras hyppääjä.

Suomen joukkueesta tyytyväisin hyppääjä oli ensimmäisissä arvokisoissaan joukkuehopeaa ottanut Janne Happonen. Hän oli tasaisen varmalla, hyvällä tasolla jokaisessa hypyssään ja sijoittui omassa ryhmässään ensimmäisellään toiseksi ja toisella hypyllä kolmanneksi.

Tami Kiuru totesi edistyneensä hyppy hypyltä.
- Pituutta vain olisi saanut tulla enemmän, hän arvioi. Kiurun hypyt kantoivat 188 ja 188,5 metriä ja hän oli omassa ryhmässään kolmas ja toinen.

Matti Hautamäkeä ei joukkuehopeankaan jälkeen paljon hymyilyttänyt. Hän ei ollut hyppyihinsä ollenkaan tyytyväinen. Viime kädessä pitkein hyppyjen miestä harmitti se, ettei hän koko aikana ylittänyt 200 metrin rajaa, mikä oli tavoitteena.

Janne Ahoselle lentomäen MM-hopea maistui.
- Paremmin tämä meni kuin olisin odottanut, suomalaisten sankari kertoi.

Norja otti kultaa joukkueella Björn Einar Romören, Lars Bystöl, Tommy Ingebritsen, Roar Ljökelsöy ja oli mestaruutensa ansainnut. Henkilökohtaisen maailmanmestaruuden ottanut Lökelsöy oli molempien kierrosten paras ja hyppäsi molemmilla hypyillään yli 200 metriä.