Uutisen päiväys

24.8.2014← Takaisin

Suomalaisilta perussuorittamista Hakubassa

  Hakuban kesä-GP:n toisen kilpailupäivän parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Sami Niemi hyppäämällä 12:nneksi, eilen pykälää paremmin sijoittunut mäkimies on takonut kolmen viikon aikana tasaisesti tulosta. ”On tullut muutamia huippuhyppyjäkin sinne tänne ja tiedän miltä ne tuntuu. Nyt vaan tehdään laadukkaita treenejä ja tarpeeksi toistoja, että saadaan ne hypyt selkärankaan”, Niemi kertoo.

  Sunnuntain kisapäivä meni suomalaisittain kohtalaisesti, kukaan ei yltänyt parhaimpaansa, mutta suoranaista romahtamistakaan ei nähty. ”Tänään ei ihan päästy siihen, mikä oli tavoite. Samin kohdalla viikonloppu oli ihan hyvä, ei omaa parasta, mutta kohtalaista, siinä on helposti vara parantaa. Laurin kohdalla hyppy ei ollut sitä mitä eilen. Hetkittäin tulee vaihteluita, eikä pysty pitämään tasoa yllä, mutta harjoitellaan paljon ja yritetään vakiinnuttaa taso” päävalmentaja Jani Klinga summasi.

  Hakuban ensimmäisenä kisapäivänä loistavasti seitsemänneksi leiskauttanut ja Suomelle yhden maapaikan lunastanut Lauri Asikainen hyppäsi sunnuntaina 18:nneksi: ”Sijoitus oli hyppyjen mukainen, hypyt ei missään nimessä olleet eilisen tasoisia. Ekalle kierrokselle tuli turhaa puristusta ja lähdin toiselle kierrokselle paikkaamaan ja hakemaan superhyppyä. Meni sitten yliyrittämiseksi. Positiivista on, että vaikka edelliset viikonloput meni heikosti, niin pystyin tänne kasaamaan itseni.”

  Kolmen perättäisen kisaviikonlopun jälkeen edessä on nyt muutaman viikon kisatauko ennen SM-kisoja ja seuraavia GP-kisoja. ”Päällimmäisenä mielessä, että pääsee kotiin, kun olen ollut kolme viikkoa reissussa. Voi rauhassa petrata niitä juttuja, mitä on huomattu. Toivottavasti saadaan asioita vietyä eteenpäin ja kuukauden päästä tämä suurin piirtein jatkuu”, Niemi kommentoi tunnelmiaan.

  Jarkko Määttä sijoittui kisassa 42:nneksi, mutta tyhjin käsin ei mies kotiin matkaa. ”Jarkolle tämä oli erittäin hyvä oppimatka: nuori urheilija ja alkaa matka painaa, kun oltiin ensin Euroopassa kymmenen päivää ja pikakäynti kotona ennen tänne tuloa. Täällä pärjääminen on kovaa peliä. Näitä matkoja pitää tehdä nuorena, sillä reissussa ja kisoissa oppii tiettyjä asioita.  Jokaisen urheilijan kohdalla on mietittävä se oma polku, mistä on eniten hyötyä tulevaisuuteen. Kotonakin on hyvä välillä käydä, ” päävalmentaja Klinga kommentoi.

  Määttä itse on samoilla linjoilla: ”Ainahan joka reissussa oppii kaikenlaista. Tämä oli eka reissu Japaniin, kaikki aikaerot ja sun muut jutut, on hyvä tietää mitä odottaa ja mitä ehkä ensi kerralla pitäisi tehdä toisin.”  Kovin pitkään Määttä ei ehdi kotona huilata ja matkaväsymyksestään toipua. ”Samana iltana kun tuun Kajaaniin, on lähtö armeijaan ja viikon oon sitten armeijassa ja viikonloppuna pääsen yöksi kotiin,” Määttä naurahtaa.

  Norjalaiset ottivat kisassa kaksoisvoiton: Phillip Sjøen voitti ja Daniel-André Tande sijoittui toiseksi. Slovenian Jernej Damjan hyppäsi kolmanneksi.

  Kisan tulokset