Uutisen päiväys

25.11.2008← Takaisin

Suomalaishiihtäjät hakevat Rukalla isolla joukolla hyviä sijoituksia

Maastohiihdon maailmancup jatkuu viikonloppuna Rukalla, jossa iso joukko suomalaisia hakee hyviä tuloksia perinteisen sprintissä, naisten kympillä ja miesten 15 kilometrillä. Rukan kansainvälisestikin kehuttua sprinttirataa on hieman muutettu viime vuodesta, mutta maajoukkuevalmentaja Vesa Mäkipää uskoo ratkaisujen yhä tapahtuvan tutussa paikassa: viimeisessä nousussa.

”Viimeinen nousu on loistava, hyvä nousu. Kuka pystyy siinä säilyttämään ja muuttamaan rytmiään (on vahvoilla). Sen jälkeenkin on vielä maalisuora, mutta viimeinen nousu ratkaisee. Tuntuisi siltä, että radalla vaaditaan nyt aiempaa vähemmän rytminvaihtelua, se on tullut vähän tasapaksummaksi. Suht’ selkeää, suoraa hiihtoa”, Mäkipää arvelee.

Mona-Liisa Malvalehto kuuluu sprintissä maailmancupin kuumaan ryhmään ja on yleensä onnistunut hyvin nimenomaan perinteisen sprintissä. Malvalehdon valmistautuminen Rukalle on sujunut hyvin viime viikolla vaivannutta nuhaa ja kurkkukipua lukuun ottamatta. Hän on harjoitellut Rovaniemellä.
”Vähän on jännittynyt olo, kun ei ole kahteen viikkoon ollut kisoja. Haen sprintistä joka kisasta A-finaalipaikkaa, mutta oman hiihdon pitäisi kyllä olla terävämpää kuin Saariselällä ja Oloksella. Kympillä tavoite on hiihtää pisteille”, sijoitustavoitteita enemmän hyvää tunnetta hiihtoonsa hakeva Malvalehto sanoi.

Kirsi Perälä joutui viime vuonna jättämään Rukan kilpailut selkävaivaisena väliin. Nyt tunnelmat ovat täysin toiset: jyväskyläläinen on terve ja odottaa ”tosi innoissaan” viikonloppua. Harjoituksissa hän on keskittynyt vuorohiihtoon sprinttiradan ratkaisevaa viimeistä nousua ajatellen.
”Yritän päästä hiihtämään sprintissä neljä kertaa (=päästä 12 joukkoon). Aika-ajo pitäisi tietysti ensin selvittää, yritän hiihtää sen rennosti, helposti kovaa. Alkuerässä riippuu sitten ketä vastassa, mutta katsotaan. Olen onnistunut kerran perinteisen sprintissä (12:s Drammenissa viime talvena), miksi en onnistuisi nytkin”, Perälä sanoo.

Martti Jylhä avasi kauden vauhdikkaasti yltämällä Saariselän FIS-kisoissa vapaan sprintin kolmanneksi. Vaikka vapaa on ollut Jylhälle vahvempi hiihtotapa, hän uskoo perinteisenkin menneen eteenpäin.
”Jos pääsen 12 joukkoon, se on huippusuoritus perinteisen sprintissä. Jos jatkoon pääsisi ja erässä neljän joukkoon ja sijoittuisi 20 joukkoon, se olisi hyvä. Tänä vuonna vapaalla hiihdetään kuitenkin tärkeimmät kisat (MM-sprintti), mutta kyllä perinteinen pitää kuitenkin saada samalle tasolle. Toisaalta, jos olen kunnossa, kulkee kaikki. Vähän on väsy ja tyhjä kroppa, mutta toivottavasti pystyn rennosti hiihtämään Rukalla, vaikka eivät ne tämän kauden tärkeimmät kisat olekaan”, maanantaina astmatesteissä käynyt Jylhä pyöritteli odotuksiaan sprintissä.

Rukalla maajoukkueessa debytoi 22-vuotias Jyväskylässä asuva Lasse Paakkonen, joka tavoittelee pääsyä karsinnoista jatkoon uransa ensimmäisessä maailmancupissa. Suomi saa kaikkiin viikonlopun kilpailuihin myös kymmenen hiihtäjän kansalliset ryhmät, joten muun muassa vahvaa alkutalven virettä esittänyt 17-vuotias Krista Lähteenmäki hiihtää myös ensimmäistä kertaa maailmancupissa ja saa hyvää kokemusta tulevia vuosia ajatellen.

Maastohiihdon aikataulu Rukalla:

Lauantaina 29. marraskuuta:
10.30 Sprintin (p) karsinnat
13.00 Sprintin puolivälierät, välierät ja finaalit
Sunnuntaina 30. marraskuuta:
11.00 Naiset, 10 km (p)
13.45 Miehet, 15 km (p)

Lisätietoa kisoista: www.nordicopening.com
****
YLE televisioi Nordic Opening-tapahtuman maastohiihdot seuraavasti:

YLE TV2 lauantaina 29.11. klo 11.50-17.45, sisältää klo 12 alkavan yhdistetyn mäkikisan, klo 13 alkavan maastohiihdon sprinttikisan, klo 15 alkavan yhdistetyn hiihto-osuuden, klo 16 alkavan mäkikilpailun
YLE TV2 sunnuntaina 30.11. klo 10.55-16.20, sisältää klo 11 alkavan naisten 10 km (p), 12.30 alkavan yhdistetyn mäkikisan, klo 13.45 alkavan miesten 15 km (p) ja klo 15.30 alkavan yhdistetyn hiihtokisan
Ohjelmat ovat katsottavissa jälkikäteen YLEn internetsivuilla osoitteessa yle.fi/areena