Uutisen päiväys

19.11.2008← Takaisin

Suomalaiset hakevat hyvää cup-avausta Jällivaarassa

Maastohiihdon maailmancup käynnistyy viikonloppuna Ruotsin Jällivaarassa, jonne osa Suomen joukkueesta suuntasi jo suoraan viikonvaihteen Oloksen kisoista. Suomalaisten haussa on hyvä avaus cup-kaudelle, vaikka talven tärkeimmät kilpailut ovatkin vasta helmikuussa.

Maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa puolustava Virpi Kuitunen oli tyytyväinen kauden avauskilpailuihinsa Oloksella. Sprintin seitsemännen ja vapaan kympin kuudennen sijan tuoneet hiihdot kertoivat Kuituselle, että kunto on hyvä. Siitä on hyvä jatkaa maailmancupin avausviikonvaihteeseen, jossa naisilla matkana on kymppi vapaalla ja viesti.
”Toivon itse pystyväni siirtämään ladulle ja kisavauhtiin sen työn, jota luistelun eteen olen koko kauden tehnyt. Toivon siis pystyväni teknisesti parempaan vapaaseen ja sitä kautta kovempaan vauhtiin. Ensimmäisistä kilpailuista on yleisesti aika vaikea sanoa, koska kenenkään muun kunnosta ei ole käsitystä”, Kuitunen sanoo ja kertoo alkuviikon toimien keskittyneen normaalin harjoittelun lisäksi suksitestaukseen ja lihashuoltoon.
Kausi avataan kunnon talvisäässä.
Alkuviikolla Jällivaarassa on ollut muutama pakkasaste, mutta sääennusteet lupailevat viikonloppua kohden kylmenevää ja kisapäiviksi jopa pakkasrajoja hipovia 16-18 asteen pakkasia. Jällivaarassa oli tiistaina käytössä 3,75 kilometrin latu, mutta viikonvaihteessa käytettävä viiden kilometrin lenkki valmistui käytettäväksi keskiviikkona.
”Mikäli karusellissa tai huvipuistossa on vaikeuksia, ei kannata kilpailla täällä. Rata on täynnä mutkia ja kurveja eli vaatii todellista keskittymistä”, Kuitunen kuvaa.
Oloksen vapaan kympillä sunnuntaina Kuitusen edelle ehti suomalaisista Riitta-Liisa Roponen, joka sijoittui toiseksi.
”Olen itse hyvässä kunnossa, mutta muista en tiedä. Jos hiihto on noin helppoa (kuin Oloksella), pitäisi mennä helposti kymmenen sakkiin”, Roponen mietti varovasti odotuksiaan cup-avauksesta.

Kattilakoski lääkekuurilla

Suomalaismiehistä Teemu Kattilakosken kilpaileminen ei vielä ole aivan täysin varmaa, sillä hän on ollut hieman kipeänä. Kattilakoskelle nousi sunnuntaina 39 asteen kuume, joka putosi tosin jo maanantaina 37,5 asteen lämmöksi ja tiistaina oli jo kuumeeton päivä.
”Aloitin perjantaihin kestävän lääkekuurin, kun keuhkoihin vähän pisti. Tänään (tiistaina) kävin jo vähän juoksemassa. Olen niin monet cupit kalunnut etten halua enää vain lähteä viivalle, mutta jos kaikki menee hyvin, toki tavoite on 20 joukkoon”, Kattilakoski mietti.
Sunnuntaina Oloksella vapaan 15 kilometrillä hyvää alkutalven virettä osoitti suomalaisista erityisesti Matti Heikkinen, joka sijoittui toiseksi. Heikkinen on lokakuun lopulla elimistöön iskeneestä viruksesta eroon päästyään ollut täysin terveenä ja odottaa viikonlopun kisoja innolla.
”Odotan pisteitä normaalimatkalla ja viestistä sijoitusta kuuden joukkoon”, Heikkinen sanoo.

Aikataulu (ajat Suomen aikaa):
Lauantaina, 22. marraskuuta:
klo 12.00 Naiset, 10 km (v)
klo 13.30 Miehet, 15 km (v)
Sunnuntaina, 23. marraskuuta:
klo 11.30 Naiset, 4x5 km
klo 13.00 Miehet, 4x10 km

Suomen joukkue Jällivaarassa:
Naiset: Virpi Kuitunen Kangasniemen Kalske, Pirjo Muranen Ounasvaaran Hiihtoseura, Riitta-Liisa Roponen Oulun Hiihtoseura, Aino-Kaisa Saarinen Joutsan Pommi, Riikka Sarasoja Lappeen Riento.
Miehet: Matti Heikkinen Vantaan Hiihtoseura, Sami Jauhojärvi Vuokatti Ski Team Kainuu, Teemu Kattilakoski Alavieskan Viri, Ville Nousiainen Kouvolan Hiihtoseura. Varalla: Olli Ohtonen Vuokatti Ski Team Kainuu.

Jällivaaran kisajärjestäjien nettisivut: http://www.worldcupgellivare.com/

Kilpailuja voi seurata YLE TV2 -kanavalta seuraavasti:
YLE TV2 lauantaina 22.11. klo 11.50-13.20, naisten 10 km (v)
YLE TV2 lauantaina 22.11. klo 13.20-15.00, miesten 15 km (v)
YLE TV2 sunnuntaina 23.11. klo 11.20-12.45, naisten 4x5 km viesti
YLE TV2 sunnuntaina 23.11. klo 12.55-14.45, miesten 4x10 km viesti
Ohjelmat ovat katsottavissa jälkikäteen YLEn internetsivuilla osoitteessa yle.fi/areena
Selostajana Jussi Eskola ja asiantuntijana Jarmo Punkkinen. Ruotsiksi tapahtuman selostaa Leif Lampenius ja ruotsinkielisenä asiantuntijana toimii Glenn Lindholm.