Uutisen päiväys

15.1.2011← Takaisin

Strandvall hienosti viides Liberecissä

Matias Strandvall oli suomalaishiihtäjien selvä ykkönen lauantaisessa Liberecin maailmancupin vapaan sprinttikisassa. 25-vuotias Tampereella asuva IF Minkenin hiihtäjä oli erittäin tyytyväinen sijoituttuaan viidenneksi A-finaalissa neljän tiukan hiihdon myötä.


- Ensinnäkin minulla oli tänään jäätävän hyvä suksi. Hienoa oli päästä finaaliin, kun tiedän olevani vielä kaukana huippukunnosta. Minulla on vielä paljon lisää annettavaa tällä kaudella, Strandvall tykitti vahvalla itseluottamuksella.

Strandvall sai sanojensa mukaan Liberecistä juuri haluamansa.

- Tiedän nyt varmasti pystyväni A-finaaliin ja uhkarohkeuteni tänään palkittiin. Palautuminen ei vielä ihan toimi ja jalat menevät tukkoon.

Päävalmentaja Magnar Dalen näkee myös Strandvallissa Liberecin kisan perusteella paljon potentiaalia Holmenkollenin vapaan MM-sprinttiä ajatellen.

- Matias todisti pystyvänsä hiihtämään todella hyvällä tasolla. Finaalin viimeisen 500 metrin perusteella huippukunnosta puuttuu vielä jotain, mutta taktisesti "Matu" oli loistava, Dalen kehui.

- MM-kisoista tulee todella mielenkiintoiset hänen kannalta, Dalen muistutti.

Finaalipaikka oli Strandvallin uran kolmas maailmancupissa. Aiemmin "Matu" oon ollut finaalissa vapaan sprinteissä Canmoressa 2008 (3.) ja Davosissa 2009 (4.)

Ensimmäistä erähiihtoa Strandvalla hallitsin lähdöstä maaliin voittaen eränsä koko kierroksen nopeimmalla ajalla ennen myös jatkoon selvinnyttä italialaiskaksikkoa Federico Pellegrino - Renato Pasini.

Välierässä Strandvall rutisti hallitun hiihdon päätteeksi erän kakkoseksi Ruotsin Jesper Modinin perässä pitäen aika-ajojen kakkosen Norjan Johan Kjölstadin takanaan kirissä.
   
Miehissä karsintaan päättyi jo viiden hiihtäjän tie: Martti Jylhä (34.), Anssi Petsinen (37.), Lasse Paakkonen (38.), Kalle Lassila (58.) ja Niklas Colliander (63.) jäivät kaikki yhteen starttiin lauantaina.

- Muiden miesten osalta tämä oli jo toinen pettymys tällä kaudella, Dalen tiivisti kisaa karsiutuneiden osalta.

Muranen pettyi pahoin erähiihtoonsa

Suomalaisnaisten suurimmat toiveet lepäsivät maailmanmestari Pirjo Murasessa. Hienon karsintahiihdon (7.) jälkeen heti puolivälierässä kuitenkin Muranen karsiutui jäätyään eränsä kolmanneksi Norjan Mari Eiden ja Ruotsin Hanna Brodinille hävinneenä.

Murasen sijoitukseksi tuli parhaana suomalaisena 13.

- Surkeastihan tässä kävi. Erähiihto oli aiva erilaista kuin aika-ajo. Aika-ajo tuntui todella hyvältä. Tuneteen ja teot eivät nyt vain kohdanneet tänään laisinkaan. Reidet hitsasivat kiinni erähiihdossa ja rentous hävisi, Muranen analysoi.

Reittiä Muranen kehui erittäin hiihdettäväksi, vaikkakin todella liukkaaksi. Hyvät muistot MM-pronssin myötä kahden talven takaa Liberecistä saivat sentään Murasenkin hieman hymyilemään pettymyksen keskellä.

- Kivahan tässä olisi ollut hiihtää enemmänkin, sunnuntain parisprintiin heti valmistautumisen aloittanut Muranen tokaisi.

Päävalmentaja muisteli Murasen hyydyttyä ennenkin puolivälieriin.

- Pirjolta hyvä aika-ajo, mutta hän on ollut usein ennenkin vaikeuksissa ensimmäisessä erähiihdossa. Jos Pirjo on selvinnyt siitä jatkoon, on myös usein tullut parempaa seuraavissa erissä, Dalen totesi.

Anne Kyllösen (27.) , Kerttu Niskasen (25.) ja Mari Laukkasen (23.) tiet katkesivat myös ensimmäiseen erävaiheeseen.

Kyllönen ja Niskanen jäivät avauserässä heti joukon perälle ja olivat täysin vailla jatkomahdollisuuksia. Laukkanen puolestaan oli omassa erässään viides mm. kivikoville Slovenian Petra Majdicille ja USA:n Kikkan Randallille hävinneenä.

Ampumahiihtäjänä paremminkin tunnettu Laukkanen sivusi hiihdon puolelta parasta maailmancupin sijoitustaan Lahdesta 2008.

Karsinnassa Pirjo Muranen oli (7.), Anne Kyllönen 20., Mari Laukkanen 28., Kerttu Niskanen 30.

Naisista karsiutui ainoastaan 32. tilalle sijoittunut Kirsi Perälä. Perälä jäi viimeisenä finaaliin yltäneestä Niskasesta sekunnin ja 23 sadasosaa.

Björgen putosi finaalista

Naisten voittajaksi hiihti samalla toisen maailmancupin osakilpailuvoittonsa ottanut yhdysvaltain Kikkan Randall. Randallin ensimmäinen voitto tuli reilut kolme vuotta sitten Rybinskin vapaan sprintissä.

- Tämä on hyvä merkki maailmanmestaruuskisoja ajatellen. Nyt lähden vielä kotiin ja palaan Eurooppaan Drammenin maailmancupin kilpailuun juuri ennen MM-kisoja, hymyili Randall.

Ruotsin Hanna Falk oli toinen, Norjan Celine Brun-Lie kolmas ja ainoana maailmancupin kärkinaisista finaaliin päässyt Slovenian Petra Majdic neljäs. Maiken Caspersen Falla (Norja) ja Laure Barthelemy (Ranska) olivat muut finalistit.

Lauantain suurin yllätys koettiin lähes neljällä sekunnilla aika-ajon voittaneen Marit Björgenin jäätyä omassa välierässään kolmanneksi ja sitä kautta ulos finaalista. Björgenin edelle ehtivät maanainen Celine Brun-Lie ja ranskalainen Laure Barthelemy. Björgenin sijoitukseksi tuli lopputuloksissa seitsemäs.

Maailmancupin ykköset Puolan Justyna Kowalczyk ja Sveitsin Dario Cologna eivät ole mukana Liberecissä.

Sunnuntaina hiihdetään parisprintit. Finaalit nähdään TV2:ssa kello 15 alkaen suorana lähetyksenä. Suomen parit nimetään kello 17.30.

Hiihto, maailmancup, Liberec:
Miesten sprintti (v):

1) Ola Vigen Hattestad, Norja
2) Federico Pellegrino, Italia
3) Dusan Kozisek, Tsekki
4) Renato Pasini, Italia
5) Matias Strandvall, Suomi
6) Jesper Modin, Ruotsi
-----
34) Martti Jylhä -6,81 (karsinnan voittajasta)
37) Anssi Petsinen -7,07
38) Lasse Paakkonen -7,25
58) Kalle Lassila -14,39
63) Niklas Colliander -19,92

Naisten sprintti (v):
1) Kikkan Randall, USA
2) Hanna Falk, Ruotsi
3) Celine Brun-Lie, Norja
4) Petra Majdic, Slovenia
5) Maiken Caspersen Falla, Norja
6) Laure Barthelemy, Ranska
----
13) Pirjo Muranen
23) Mari Laukkanen
25) Kerttu Niskanen
27) Anne Kyllönen
----
32) Kirsi Perälä -12,70  (karsinnan voittajasta)

Maailmancupin kärki
Miehet:

1) Dario Cologna, Sveitsi 1197
2) Petter Northug, Norja 706
3) Lukas Bauer, Tsekki 698
4) Alexander Legkov, Venäjä 651
5) Marcus Hellner, Ruotsi 593
6) Devon Kershaw, Kanada 562
7) Daniel Rickardsson, Ruotsi 556
8) Curdin Perl, Sveitsi 423
----
Matti Heikkinen 194
Sami Jauhojärvi 146
Ville Nousiainen 89
Matias Strandvall 59
Lasse Paakkonen 26
Anssi Petsinen 22
Juha Lallukka 20
Martti Jylhä 17
Niklas Colliander 6

Naiset:
1) Justyna Kowalczyk, Puola 1271
2) Arianna Follis, Italia 880
3) Marit Björgen, Norja 796
4) Marianna Longa, Italia 768
5) Charlotte Kalla, Ruotsi 755
6) Therese Johaug, Norja 752
7) Petra Majdic, Slovenia 735
8) Krista Lähteenmäki, Suomi 493
----
Riitta-Liisa Roponen 409
Aino-Kaisa Saarinen 311
Riikka Sarasoja 219
Anne Kyllönen 89
Pirjo Muranen 86
Kirsi Perälä 31
Kerttu Niskanen 28
Mari Laukkanen 8

Lisätietoja:

Suomen Maastohiihto ry
Magnar Dalen
maastohiihdon A-maajoukkueen päävalmentaja
puh: +358 45 113 3006

Toni Flink
Maastohiihdon tiedotus
SMS: +358 40 777 3396 / tiedotus@maastohiihto.fi