Uutisen päiväys

17.10.2016← Takaisin

Sotkamon Urheilulukiossa 40-vuotisjuhla

Sotkamon urheilulukion opiskelijat pääsevät ääneen lokakuussa 2016 ilmestyvässä kirjassa Mestareita ja valkolakkeja – Sotkamon urheilulukio 1976-2016. Kimmo Rauatmaa on haastatellut teosta varten kuutisenkymmentä entistä urheilulukiolaista aina liikuntapainotteisen linjan alkuvuosilta 1976 keväällä 2016 valmistuneisiin urheilijoihin.

”On hienoa, että urheilulukiomme kunniakas historia ja urheilijoiden arkisia tarinoita saadaan kirjankansien väliin”, toteaa Sotkamon urheilulukion johtava valmentaja Janne Vuorinen.

Sotkamolaisen valokuvaajan ja toimittajan, FM Kimmo Rauatmaan kirjoittama teos julkaistiin perjantaina 14. lokauuta urheilulukion 40-vuotisjuhlien yhteydessä.

”Uskon, että kirja kiinnostaa paitsi Sotkamon urheilulukion entisiä ja nykyisiä opiskelijoita myös yleensä urheilusta kiinnostuneita lukijoita”, Rauatmaa linjaa.

Monet arvokisamitalistit ovat kasvaneet huippu-urheilijoiksi Sotkamon urheilulukiossa. Kirja on samalla osa suomalaisen huippu-urheilun suurta tarinaa – onhan lukion kasvattien joukossa useita olympiavoittajia ja maailmanmestareita kuten Tapio Korjus, Kari Härkönen, Jaakko Tallus, Kaisa Mäkäräinen, Enni Rukajärvi, Peetu Piiroinen ja maastohiihtomaajoukkueen Iivo Niskanen.

Viimeisistä talviolympialaisista eli Sotsin 2014 kisoista urheilulukion kasvatit olivat tuomassa Suomen viidestä mitalista neljää.

Menestyvien urheilijoiden lisäksi Sotkamon urheilulukio on antanut opiskelijoilleen eväät elämään. Valkolakin lisäksi urheilijat ovat oppineet lukiovuosinaan vastuunkantoa ja itsenäisyyttä.

Kirjassa pääsee kurkistamaan myös opiskelija-asuntola Sompalan arkeen. Miten onnistui yhdistetyn Jaakko Talluksen sämpylöiden leivonta tai millaisen saunan pesäpalloilijat Immo ja Kosti Rautiainen onnistuivat rakentamaan soluasuntoon? Tai minkä maailmanennätyksen sompalalaiset ovat lukiovuosinaan tehneet?

Sotkamon urheilulukion lajikirjo on laajentunut neljänkymmenen vuoden aikana. Alkuvuosina valmennus keskittyi hiihtolajeihin yhdessä Vuokatin Urheiluopiston kanssa. Maasto- ja ampumahiihto ovat edelleen lukion leipälajeja, ja lajiliitot ohjaavat nuoret lahjakkuudet ympäri Suomen lukiotaipaleelle Sotkamoon. 

Uusista lajeista lumilautailu on ollut todellinen menestystarina. Kirjassa Peetu Piiroinen kuvaa muun muassa sitä, millaisen vastaanoton ensimmäiset lumilautailijalukiolaiset saivat Sotkamon kirkonkylällä.

Kirjan hinta on 20 euroa, ja myynnistä saatavat tulot ohjataan Sotkamon lukion urheilijat ry:n kautta nykyisten urheilijoiden hyväksi. Noin 170-sivuinen kirja on tilattavissa mm. Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian nettisivujen kautta.

Lisätietoja:
Kimmo Rauatmaa, 040 8296367 tai Janne Vuorinen (Sotkamon urheilulukio), 045 1303538

Jutun kuvassa Iivo Niskanen Salpausselän Kisoissa 2016. (SHL/Touho Häkkinen)