20.1.2007← Takaisin

Slovenian Urbanc Zakopanen tuuliloton ykkönen

Mäkihypyn maailmancup oli jälleen tuulien viemää. Puolan Zakopanessa nähtiin yllätysvoitto, kun Rok Urbanc voitti tynkäkisan ennen Norjan Roar Ljökelsöyta. Matti Hautamäki oli kolmas.

Mäkihypyn maailmancup ei jatkunut Puolan Zakopanessa juurikaan paremmissa merkeissä, kuin vajaa viikko sitten Vikersundissa. Tällä kertaa kilpailu saatiin hypättyä läpi, tosin vain yhden kierroksen mittaisena ja tuulitaukoja vietellen. Pyörivä tuuli astuikin päärooliin maailman parhaiden mäkihyppääjien sijaan jälleen kerran. Toinen kierros keskeytettiin ja mitätöitiin lopulta, kun jäljellä oli 10 ensimmäisen kierroksen parasta miestä.

- Tämmöinen showhan se taas oli, että olosuhde ratkaisi enemmän kuin hyppy, huokasi Suomen päävalmentaja Tommi Nikunen kilpailun jälkeen.

Tuulten vaikutuksesta kertonee paljon, että voittaja oli Slovenian Rok Urbanc, joka hyppäsi 136 metriä keräten 143,3 pistettä. Urbanc hyppäsi hyppynsä mukaviin myötätuuliin. 4,5 pisteen päähän voittajasta ja 133,5 metriin leijaillut Norjan Roar Ljökelsöy oli yhtälailla yllättävä näky palkintokorokkeella alkukauden suorituksiinsa nähden. Sen sijaan tasaisempiin tuulioloihin kummulla joutunut Matti Hautamäki oli 131,5-metrisellään kolmas 8,6 pistettä Urbancia perässä ollen suomalaisleirin valopilkku.

- Matillakin oli tällä kertaa tuuria, mutta hyvä että edes jollain meistä. Hyppy näytti alussa siltä, ettei se mene mihinkään, mutta lopussa vastatuulet auttoivat paljon, analysoi Nikunen, joka luonnehti Hautamäen hyppyä keskinkertaiseksi.

Tuulten vaikutus ei näkynyt pelkästään tulosliuskoilla, vaan Tshekin Jan Mazoch säikäytti monikymmentuhatpäisen puolalaisyleisön ja television katselijat toisen kierroksen hypyllään. Mazoch joutui tuulten viemäksi ja kaatui pahannäköisesti menettäen tajuntansa. FIS:n mäkipomon Walter Hoferin mukaan sairaalaan kiidätetty Mazoch pystyy kuitenkin liikuttamaan käsiään ja jalkojaan, eli pahimmalta vältyttiin.

Kaatumisen jälkeen kilpailua päätettiin jatkaa, ja Arttu Lappi joutui hyppäämään vaikeaan paikkaan - heti kaatumisen perään. Päävalmentaja uskoikin kaatumisen vaikuttaneen Lapin hyppyyn, ja tunnusti, ettei se varmasti ollut helppo paikka hypätä. Lapin 120,5-metrisellä ei kuitenkaan ollut merkitystä lopputuloksissa, kuten ei myöskään ensimmäiseensä (117 m) jälkeen sisuuntuneen Janne Ahosen upealla 137,5-metriselläkään.

Nikunen oli sitä mieltä, että kilpailu olisi pitänyt keskeyttää jo ensimmäisellä kierroksella, kun kerran keskeytettiin.

- Olosuhteet eivät muuttuneet kierrosten välillä. Kilpailu olisi pitänyt keskeyttää jo ensimmäisen kierroksen jälkeen, tai viimeistään heti kaatumisen jälkeen, totesi Nikunen, vaikka myönsikin keskeytysten ja peruutusten totta kai laskevan tunnelmaa.

Juuri ennen kilpailua varusteensa kilpailupaikalle saanut Lappi oli Hautamäen jälkeen toiseksi parhaana suomalaisena 14:s, Veli-Matti Lindström 20:s, Janne Ahonen 25:s ja Tami Kiuru 27:s. Harri Olli oli ensimmäisellään lähellä joutua Mazochin tapaan pyörteen uhriksi, mutta sai otettua hypyn kunnialla alas 113 metrin kohdalle. Olli oli 30:s. Kaikki suomalaiset pääsivät toiselle kierrokselle, ja ehtivätkin Hautamäkeä luukuun ottamatta hypätä myös toiset hyppynsä.

Päävalmentaja Nikunen myönsi, että joukkueen yleisilme jatkui edelleen varsin harmaana. Tami Kiurun suoritukset päävalmentaja näki kuitenkin positiivisiksi.

- Tamille voi merkitä plussaa, kun reissun parhaat hypyt sattuivat kilpailuun, etenkin kun hänellä on ollut paljon vaikeuksia, Nikunen summasi.

Nikunen vahvisti myös Janne Ahosen olleen apealla mielellä.

- Kyllähän se pistää mielen apeaksi, kun mahdollisuudet viedään jo ensimmäisellä kierroksella, vaikka mies on hyvässä kunnossa. Toisella kierroksella sen sijaan nähtiin, mihin Janne oikeasti pystyy.

Zakopanessa jatkettan mäkihypyn merkeissä jälleen huomenna.