Uutisen päiväys

30.12.2006← Takaisin

Schlierenzauerin kunto säilyi joulun yli – ylivoimainen voitto Oberstdorfissa

Alkukauden mäkikomeetta ei pettänyt odotuksia Keski-Euroopan mäkiviikon avauskilpailussakaan. Lappi ja Ahonen kymmenen parhaan joukossa.


 Mäkihyppääjien kausi jatkui parin viikon joulutauon jälkeen tutuissa merkeissä, kun Keski-Euroopan mäkiviikko ponkaistiin perinteisesti käyntiin Saksan Oberstdorfissa jo 55. kerran. Legendaarinen kilpailu veti alppikylän mäkimontun tupaten täyteen ja Milka-pipoisille saksalaisfaneille olikin tarjolla lauantai-illan huumaa mäkihypyn merkeissä näyttävään tapaan.

 

 Itävallan 16-vuotias teinitähti Gregor Schlierenzauer vakuutti jälleen. Kunto ei ollut kadonnut joulupöytään, vaan nuorukainen vastasi molemmilla kierroksilla kilpailun parhaista suorituksista, kun taas eilistä karsintaa dominoinut Norjan Anders Jacobsen esitti puolestaan hivenen vaisumpia otteita jääden neljänneksi. Schlierenzauerin hypyt kantoivat 135,5 ja 142 metriä, ja pisteitä niistä kertyi 296, jotka ovat samalla koko turneen kärkipisteet. Voitto vei itävaltalaisen kuitenkin mäkiviikon pisteiden lisäksi myös maailmancupin kokonaiskilpailun kärkeen.

 Kilpailun kakkonen, Sveitsin Andreas Küttel, jäi 133,5 ja 136,5 metrin loikillaan Schlierenzauerista 9,5 pisteen päähän. Kolmantena oli vanha konkari, puolalainen Adam Malysz, joka keräsi tasaisenvarmasti 132- ja 134-metrisillään pisteitä 280,3 jääden voittajalle 15,7 pistettä.

 

 Parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi myös Oberstdorfissa Arttu Lappi, joka oli 6:s Janne Ahosen seuratessa tulosluettelossa heti seuraavalla sijalla.

 - Teknisesti parasta hyppäämistä Oberstdorfissa. Kummun yllä tuli ”jes – fiilis”, kuvaili tyytyväinen Lappi hymyssä suin 131 ja 135 metriä kantaneita hyppyjään. Alastulot eivät kuitenkaan osuneet aivan nappiin.

 - 18 pistettä tuli tyylistä, mieluumminhan se saisi 19 olla, sanoi Lappi, mutta ei syyttänyt alastuloistaan Schattenbergin mäen alastulorinteen kuntoa.

 Katsojan silmään Lapin tapaan parinkymmenen pisteen päässä mäkiviikon kärjestä oleilevan Janne Ahosen hypyt eivät näyttäneet huonoilta, kuten ei myöskään 7. sija. Neljä mäkiviikkoa voittanut mäkimies ei kuitenkaan vaikuttanut tyytyväiseltä.

 - Hyppääminen oli parempaa, kuin aiemmin tällä kaudella, mutta nälkä kasvaa syödessä. Eihän tämä riitä mihinkään, tuhahti Ahonen, jolle Schattenberg on ollut viime vuosina voitokas mäki. Ahosen hypyt kantoivat 132,5 ja 131 metriä.

 

 Suomalaisilla oli vahva seitsemän miehen edustus kilpailussa. Arttu Lapin ohella Matti Hautamäki väläytti ennen kilpailua koekierroksella, mutta kilpailuhyppääminen ei ollut yhtä loistokasta. Hautamäki oli vasta 19. 126,5- ja 120-metrisillään. Harri Olli ja Veli-Matti Lindström pääsivät myös toiselle kierrokselle lucky loser -listalta hävittyään mäkiviikolle ominaisessa parikilpailussa pareilleen. Olli oli ehkä hivenen yllättäen 17:s, ja huomattavasti hyppyään esimerkiksi koekierrokselta petrannut Lindström 24:s. Myös Janne Happonen pääsi toiselle kierrokselle ollen 26:s. Jussi Hautamäen 117,5-metrinen ei sen sijaan riittänyt toiselle kierrokselle, vaan Hautamäki oli 35:s.

 

 Mäkihypyn ystävien ei tarvitse odottaa kauaa seuraavia hyppyjä, sillä jo huomenna karsitaan kilpailupaikoista legendaariseen Garmisch-Partenkirchenin uudenvuodenkilpailuun, joka hypätään perinteisesti 1. tammikuuta.

 

Tulokset ja tilastot: http://www.fis-ski.com/

 

Katariina Karjalainen