Uutisen päiväys

14.3.2008← Takaisin

Sandell voimistui toiselle kierrokselle, tuloksena uran paras maailmancupin sijoitus

Naisten pujottelucupissa Tanja Poutiainen putosi harmittavasti kärkikolmikosta.

Naisten pujottelun ja miesten suurpujottelun finaalilaskut laskettiin pilvisessä Bormion säässä. Ensimmäisen kierroksen jälkeen vasta 21:ntenä ollut Marcus Sandell laski toisen kierroksen toiseksi nopeimman laskun ja nosti itsensä kahdeksanneksi ja saavutti suurpujottelufinaalissa uransa parhaan tuloksen.

”Ei olisi voinut kausi paremmin loppua. Enemmän on tullut tälle kaudelle hyviä ja onnistuneita kisoja kuin huonoja, mutta niitäkin tarvitaan aina välillä”, hymyilevä Sandell kertoi pian kisan jälkeen.

Viimeiset kaksi viikkoa sairastellut Sandell pystyi kuin ihmeen kaupalla taikomaan voimia toiseen laskuun. Tasapainoinen toinen lasku kavensi eroa kärkeen, jota päivän voittajaan Yhdysvaltojen Ted Ligetyyn jäi lopulta 1,16 sekuntia.

Suurpujottelucupissa Sandell ylsi 16. sijalle, keräten pisteitä kaikista suurpujottelucupin osakilpailuista Adelbodenia lukuun ottamatta.

Toiseksi päivän kilpailussa laski Itävallan Benjamin Raich ja kolmanneksi kotiyleisön iloksi Manfred Mölgg.

Poutiainen laski Sandellin tapaan kahdeksanneksi

Tanja Poutiainen lähti takaa-ajoasemista toiseen laskuun, mutta pehmenneellä ja uraisella radalla ei Poutiainen onnistunut puristamaan itsestään viimeistä tarmoa irti.

”Ei oikein pysty sanomaan, mikä meni huonosti. Virheitä ei tullut, mutta vauhtia ei ollut. Tuommoinen rinne ei vain sovi minulle”, muotoili pettynyt Poutiainen kisan jälkeen.

Poutiaisen kahdeksas sija päivän pujottelussa merkitsi myös hänen putoamistaan pujottelucupin kärkikolmikosta, kun Slovakian Veronika Zuzulova nousi cupin kolmanneksi.

”Kyllä harmittaa putoaminen neljänneksi. En ajatellut, että Veronika saattaisi tulla takaa ohi, mutta niin vain tuli. Onneksi kausi ei päättynyt tähän ja huomenna on vielä otettavissa se palkintopallisija, jota tänään ei tullut”, Poutiainen jatkoi.

Päivän voittajaksi laski kuluneen radan hyvin hallinnut Itävallan Marlies Schild, joka johti kilpailua jo ensimmäisen laskun jälkeen. Schild voitti myös pujottelucupin 125 pisteen erolla maannaiseensa Nicole Hospiin. Toiseksi tänään ylsi cupin kolmonen Zuzulova ja kolmas oli Tsekin Sarka Zahrobska.

Alppihiihdon maailmancup päättyy suomalaisten osalta huomenna laskettavaan naisten suurpujotteluun. Kokonaisuutta ei aivan vielä voi arvioida, mutta lajijohtaja Janne Leskinen näkee paljon hyvää menneessä kaudessa.

”Marcuksen uran paras sijoitus kauden viimeisessä kilpailussa oli hienoin mahdollinen päätös maailmancupin finaaliin. Seuraavaksi haemme Marcukselle FIS-pisteet kuntoon myös pujottelun puolelta, jotta hänelle saadaan paremmat lähtönumerot molempiin lajeihin”, Leskinen kommentoi kauden päätöstä.

Sandellin tasapainoinen tekniikka ja varmuus olosuhteista huolimatta saavat Leskisen kiitokset.

”Marcuksen henkinen puoli sopii lajiin erinomaisesti ja hän on teknisesti taitava laskija kaikissa keleissä”, Leskinen jatkoi.

Tällä hetkellä suomalaiselta alppihiihtokärki on suhteellisen kapea, mutta nuoria lupauksia on kasvamassa ja heiltä on lupa odottaa hyviä tuloksia vielä vuosia.

”Olemme menestyneet tilastollisesti kohtuullisen hyvin, kun mietitään, että meillä on maassa ainoastaan 50–100 aktiivista FIS-lisenssin omaavaa laskijaa verrattuna esimerkiksi Italiaan, jossa laskijoita on yli 2000. Kalle Palanderia kolme vuotta nuorempi Tanja on pysynyt molemmissa lajeissa huipulla jo tosi pitkään ja hänellä on vielä vuosia aikaa. Vuonna 1989 syntyneet Jessica Honkonen ja Sanni Leinonen ovat tulossa vasta ikään, jolloin on lupa odottaa menestystä”, Leskinen analysoi.

Maailmancupin finaalit jatkuvat vielä huomenna Poutiaisen suurpujottelulla. Seuraavan kerran laskijat nähdään SM-kisoissa 28.–30.3. Rukalla. Muu joukkue kiertää vielä FIS-kisoja, joista tarjolla on vielä paljon pisteitä tulevan vuoden maailmancupin lähtönumeroiden parantamiseksi.

Tulokset
Naisten pujottelu, Bormio, 14.3.2008:
1) Marlies Schild, AUT, 1.52,78, 2) Veronika Zuzulova, SVK, +0,07, 3) Sarka Zahrobska, CZE, +0,24 … 8) Tanja Poutiainen, FIN, +1,19

Miesten suurpujottelu, Bormio, 14.3.2008:
1) Ted Ligety, USA, 2.18,04, 2) Benjamin Raich, AUT, +0,31, 3) Cyprien Richard, FRA, +0,68 … 8) Marcus Sandell, FIN, +1,16

Tulokset kokonaisuudessaan http://www.fis-ski.com/uk/604/1228.html?event_id=22995&cal_suchsector=AL

Maailmancupien loppupisteet
Pujottelu, naiset:
1) Marlies Schild, AUT, 640 p., 2) Nicole Hosp, AUT, 515 p., 3) Veronika Zuzulova, SVK, 501 p., 4) Tanja Poutiainen, FIN, 484 p. … 52) Sanni Leinonen, 5 p.

Suurpujottelu, miehet:
1) Ted Ligety, USA, 485 p., 2) Benjamin Raich, AUT, 438 p., 3) Manfred Mölgg, ITA, 376 p. … 9) Kalle Palander, FIN, 240 p. … 16) Marcus Sandell, FIN, 130 p. … 49) Jukka Leino, FIN, 11 p.