22.11.2008← Takaisin

Saarinen kauden avauksessaan maailmancupin kolmanneksi

Aino-Kaisa Saarinen ylsi toisen kerran urallaan vapaan normaalimatkalla palkintopallille, kun hän taisteli kolmanneksi maastohiihdon maailmancupin avauskilpailussa Ruotsin Jällivaarassa. Vapaan kympillä voiton vei kotiyleisön suosikki Charlotte Kalla, jolle hollolalainen hävisi 32 sekuntia.

Palkintopallisija oli Saariselle maailmancupin henkilökohtaisissa kilpailuissa uran kymmenes. Lisäksi hänellä on kolme palkintopallisijoitusta Tour de Skin osakilpailuista. Vapaan normaalimatkalla 29-vuotias hiihtäjä on yltänyt palkintopallille kerran aikaisemmin, Venäjän Rybinkissä tammikuussa 2007, jossa hän oli 15 kilometrin yhteislähdössä myös kolmas.

”Lähdin sillä mielellä, että hiihdän teknisesti niin hyvän suorituksen kuin pystyn ja se riittää sitten mihin se riittää. Tietyllä tapaa olen yllättynyt. Lopussa tiesin, että kolmannesta sijasta kamppaillaan rajusti. Tein tiistaina hyvän viimeistelyharjoituksen ja sain siitä itseluottamusta. Uskon, että tämä oli kunnon mukainen suoritus vapaalla. Nyt olen saanut palaset loksahtamaan vapaalla. Leireilin Oloksella ja valmentaja (Jarmo Riski) kävi siellä, kun meillä oli tekniikkatreeni. Tekniikka hukkui ja tuntui että poljin paikallaan. Jamppa piti minulle puhuttelun, että pitää saada taas esiin se hyvä vapaa, mitä on koko syksyn ollut. Kiitos Jampalle”, Saarinen sanoi.

Saariselle Jällivaara oli kauden avaus, sillä hän jätti viime viikonvaihteen Oloksen kilpailut väliin lievästi yskäisenä.

”Olen tyytyväinen, että uskalsin jättää sen väliin”, Saarinen sanoi.

Jällivaarassa Saarinen pääsi nauttimaan myös huimasta kannustuksesta, sillä puoli minuuttia myöhemmin lähtenyt Kalla ohitti Saarisen kilometrin ennen maalia.

Riitta-Liisa Roponen oli hiihtänyt kahtena edellisenä kautena normaalimatkan cup-avauksessa kymmenen joukkoon ja jatkoi putkea Jällivaarassa. Jaettu kahdeksas sija 53 sekuntia Kallan takana täytti Roposen tavoitteen kymmenen joukkoon sijoittumisesta.
”Alku oli älyttömän nahkeaa, tuntui ettei pääse vauhtiin ollenkaan. Toisella kierroksella rupesi kulkemaan. Alussa tuntui, että eihän tästä tule mitään”, Roponen tuumi.

Virpi Kuitunen hiihti cup-avauksessaan hyvän vapaan kisan ja oli 13:s. Kymmenenteen sijaan jäi eroa vain 4,1 sekuntia, mutta aivan parhaalla tavalla hän ei kovasti työstettyä ja kehitettyä luisteluhiihtoaan saanut vielä näytetyksi.
”Aika tasapaksua. Lihaksisto ei ollut niin terävässä kunnossa, ei ollut herkkää. Kunto kyllä riittää, ja sain mielestäni mietittyä tekniikkaa. Tiedän, että hyvä vapaa on siellä olemassa”, Kuitunen mietti.

Muista suomalaisista Pirjo Muranen oli 24:s (-1.33,0) ja Riikka Sarasoja jaetulla 32. sijalla (-1.53,8)

”Parempi maku jäi kuin Saariselän kisasta. Oli tarkoitus, että maltan lähteä rauhassa. Hyvältä tuntui, oli suht’ ehjä hiihto. Toisella kierroksella sain onneksi Virpiltä vähän apua, kun hän meni ohi. OK, hyvä aloitus, on ollut vähän epävarma tunne, kun ei pystynyt (lokakuussa) kovia treenejä tekemään, piti mielikuvissa muistella. Syyskuu oli paras ikinä, lokakuu huono kahden flunssan takia. Tähän kisaan ei ollutkaan mitään sijoitustavoitteita ajateltu, hyvää tuntumaa vain”, Muranen sanoo.

”Tuntui, että menin kuin juna. En tiedä, oliko se tuo keli (lumisade) vai harjoittelu. Tasaista vauhtia pystyin kyllä pitämään yllä. Olin ihan puhki kun tulin maaliin. Toivottavasti tulee pisteitä ja toivottavasti paremmin kuin Beitostölenissä viime vuonna (43:s)”, Sarasoja sanoo.

Sunnuntaina Jällivaarassa hiihdetään viestit. Naisten 4x5 kilometriä alkaa Suomen aikaa kello 11.30, miesten 4x10 kilometriä puolestaan kello 13.00.