29.3.2008← Takaisin

Poutiainen ja Kantola pujottelun Suomen-mestareiksi

Rukan SM-pujottelut laskettiin haasteellisissa, mutta SM-kilpailujen arvoisissa olosuhteissa. Maailman mittakaavassa helpohkoon rinteeseen oli saatu vaikeutta monipuolisella radanmerkkauksella, mikä tyydytti myös naisten Suomen-mestariksi laskenutta Tanja Poutiaista.

”Tänään oli haastavammin merkatut radat kuin eilen, mutta näin pitää SM-kilpailuissa ollakin. Naisten radan puoli rinteestä kului minusta enemmän kuin miesten puoli, joten toisen kierroksen lasku ei ollut ihan niin hyvä kuin ensimmäinen”, Tanja Poutiainen summasi kilpailun olosuhteita.

Päivän SM-kulta oli Poutiaiselle ”jossain 15–20 kullan välissä”. Vaikka tänään Poutiainen piti vielä nuoremmat takanaan, toivoo hän tulevaisuuden lupausten nousevan haastamaan häntä jo lähivuosina.

”Täysillä piti laskea tänäänkin, ei varmistelemaan saa lähteä. Siksi erokin kasvoi aika isoksi. Nuoremmillekin oli hyvä, että oli vaikea rinne, jotta totuttelevat niihin ennen kansainvälisten cupien kisoja. Toisaalta nuoremmille pitää muistaa antaa aikaa sekä meidän muiden että heidän itsensä”, Poutiainen jatkoi analysoiden naisten alppihiihdon tilannetta.

SM-hopealle laski Tampereen Slalomseuran Sanni Leinonen, joka ei pistänyt suurta ulosajojen määrää radan piikkiin. Leinonen hävisi Poutiaiselle 2,91 sekuntia.

”Rata oli erittäin hyvä, mutta siinä olisi pitänyt osata laskea. Vauhtia löytyi itseltä, mutta virheet pitää saada pois. Tänään ne kertautuivat, laskulinja jäi myöhään ja aikaa kului”, kertasi Leinonen kilpailua, ollen kuitenkin iloinen toisesta sijastaan.

Naisten kilpailussa kolmas oli ensimmäistä kertaa yleisessä sarjassa SM-mitaleille laskenut Puijon Hiihtoseuran Emma Happonen. Juuri 18-vuotta täyttänyt nuori neito nosti itsensä viidenneltä sijalta kolmospallille toisella kierroksella.

”Ensimmäinen lasku oli pieni epäonnistuminen, mutta toisella kulki ihan mukavasti. Tuntuu hyvältä, kun sain ensimmäisen oikean SM-mitalin”, Happonen sanoi suu leveässä hymyssä.

Kantola selätti Leinon kotimäessään

Ruka Slalomin Petteri Kantola ei aivan saanut jätettyä tänäänkään jännitystä kisarinteen ulkopuolelle, mutta onnistui toisella kierroksella erinomaisesti ja piti eilisen voittajan Jukka Leinon takanaan. Kantola oli silminnähden iloinen Suomen-mestaruudesta Rukan kotimäessään.

”On kiva nähdä, että pystyy laskemaan kovaa, se tuo paljon lisää uskoa tekemiseen. Suurpujottelu on ollut vahvempi laji, mutta haluan ehdottomasti panostaa nyt keväällä ja ensi kaudella enemmän pujotteluun”, kertoi Kantola, jonka viikonlopun saldona oli kaksi kakkosijaa FIS-pujotteluissa (Kantola oli päivän FIS-kilpailussa toinen) sekä Suomen-mestaruus.

Myös miesten kisaa haittasi monet ulosajot jo ensimmäisellä kierroksella. Kantolan valmentajan Antti Koramon merkkaama rata oli haastava, mutta sopi päivän voittajalle hyvin.

”Tykkään Antin merkkauksista, ja kyllä se varmaan helpotti päivän työtä, kun oma valmentaja oli sen merkannut. Loppujyrkkä oli vähän jäässä ja taisin varmistellakin hiukan, mutta onneksi se riitti”, Kantola pohti kilpailurataa.

Suomen-mestaruus hopealle ylsi Heinäveden Jukka Leino, joka joutui taipumaan eilisen FIS-kilpailun voiton jälkeen nuoremmalleen. Kantola teki eroa Leinoon 0,46 sekuntia.

”Pujottelukunto alkaa pikkuhiljaa löytyä, mutta siihen täytyy saada vielä sama fiilis kuin suurpujottelussa on ollut”, sanoi Leino.

Pronssia miesten SM-pujottelussa otti Kouvolan Hiihtoseuran Jukka Rajala.

”Ensimmäisen kierroksen lasku oli katastrofi, joten työmaata riitti toisella laskulla. Mitalin asetin ennakkoon viikonlopun tavoitteeksi, se tuli, joten tyytyväinen täytyy olla”, Rajala sanaili positiivisin mielin.

Vauhtilajien SM-kilpailut lasketaan ensi viikolla Ruotsin Åressa ja suurpujottelun SM-mitaleista taistellaan Pyhätunturilla 18.–19.4.2008.

Tulokset
Naisten SM-pujottelu, Ruka, 29.3.2008:
1) Tanja Poutiainen, Santa Claus Ski Team, 1.27,11, 2) Sanni Leinonen, Tampereen Slalomseura, 1.30,02, 3) Emma Happonen, PHS-Alppi, 1.31,95

Miesten SM-pujottelu, Ruka, 29.3.2008:
1) Petteri Kantola, Ruka Slalom, 1.18,80, 2) Jukka Leino, Heinäveden Hyrske, 1.19,26, 3) Jukka Rajala, Kouvolan Hiihtoseura, 1.20,32

(miesten tulokset ovat FIS-tulokset, SM-kilpailussa laskivat ainoastaan suomalaiset)