9.8.2009← Takaisin

Olli ja Keituri avasivat GP:n tasaisilla suorituksilla – uusi kokeilu sai hyvän vastaanoton

Mäkihypyn FIS kesä Grand Prix:n avausviikonlopun saaliina Suomen mäkikotkilla olivat joukkuekilpailun kolmas sija ja Harri Ollin kahdeksas ja Kalle Keiturin yhdestoista sija. Uusi kilpailujärjestelmäkokeilu sai myös positiivisen vastaanoton.

Mäkihypyn kesä Grand Prix:n ensimmäinen henkilökohtainen osakilpailu käytiin sunnuntaina Saksan Hinterzatenissa. Suomalaiskotkat Harri Olli ja Kalle Keituri onnistuivat tekemään kilpailussa tasaiset suoritukset. Harri Olli sijoittui kilpailun 8:nneksi 99.5 ja 104 metriä kantaneilla hypyillään ja Keituri sijoittui 11:nneksi hypättyään 97 ja 102 metriä. Sami Niemen kilpailusuoritus ei ihan ollut parasta tasoa, ja Niemen sijoitus kilpailussa oli 31. Janne Happonen karsiutui kilpailusta.
    Kilpailuun uutta mielenkiintoa ja tasaisuutta toi uusi kilpailujärjestelmä, jossa lavaa voidaan muuttaa kesken kilpailukierroksen ja tuuliolosuhteet huomioidaan hyppääjien pisteissä. Lavan muutos voidaan tehdä kilpailun Juryn päätöksellä molempiin suuntiin ja valmentajat voivat laskea lähtölavaa hyppääjiltään. Tämä lisää kilpailun läpiviennin joustavuutta ja parantaa siten merkittävästi aikataulujen pitämistä. Päivän voittaja Sveitsin Simon Ammann hyötyi uudesta järjestelmästä. Ammann ei olisi päässyt kilpailussa välttämättä edes toiselle kierrokselle olosuhteiden muututtua huonompaan suuntaan. Ammann pääsi hyppäämään ylemmältä lavalta ja sai hyvityspisteitä tuulesta, sijoittuen ensimmäisen kierroksen 96.5 metrin hypyllään tuloslistalla 7:nneksi. Finaalikierroksella Ammann hyppäsi kilpailun pisimmän hypyn 110 metriä ja vei voiton kilpailussa. Norjan Anders Jacobsen oli kilpailun toinen ja Venäjän Dennis Kornilov kolmas.
    Päävalmentaja Janne Väätäinen totesi kilpailun jälkeen olevansa toisaalta tyytyväinen Harri Ollin ja Kalle Keiturin tasaisiin suorituksiin, toisaalta hampaan koloonkin jäi – enemmän oli tarjolla.
    - Kyllä Harrin ja Kallen suoritukset olivat tasaisia, eivät hypänneet huonosti, mutta paljon enemmän oli tarjolla. Harri koki mahdollisuudet olleen jopa kilpailun voittoon, oli tekemisessä enemmän intoa kuin malttia. Mutta tästä on hyvä jatkaa, kertoi Väätäinen.
    Kalle Keiturin hyppäämisessä päävalmentaja näki paljon kehitystä.
    - Kun miettii Kallen viime kautta ja erityisesti viime kesän hyppäämistä, niin voi todeta että kehitys näkyy. Tästä kilpailusta Kalle sai varmasti rutkasti lisää itseluottamusta seuraaviin kilpailuihin, totesi Väätäinen tyytyväisenä.
    Suomen mäkikotkat onnistuivat lauantaina hypätyssä joukkuekilpailussa koko ryhmä, myös sunnuntain kilpailusta karsiutunut Janne Happonen. Suomi sijoittui kilpailun 3:nneksi Norjan ja Saksan jälkeen. Sami Niemi teki joukkuekilpailussa perussuoritukset, mutta sunnuntain kilpailussa liika yrittäminen kostautui.
    - Sami teki perussuoritukset lauantaina, kuten joukkuekilpailussa kuuluukin, ja ne ovat monesti ne parhaat hypyt. Tänään henkilökohtaisessa kilpailussa suorituksessa näkyi omaan pussiin otettu riski, ja ylisuorituksen vuoksi jäi harmittavasti muutaman kymmenyksen päähän finaalikierrokselta ja ensimmäisiltä pisteiltä, totesi Väätäinen Niemen suorituksista.
    Uusi kilpailujärjestelmä sai päävalmentaja Janne Väätäiseltä kehuja.
    - Uusi systeemi vie erittäin positiiviseen suuntaan tätä kilpailua. Järjestelmä ei varmaan vielä ole ihan aukoton, mutta oikeilla jäljillä ollaan. Kaikki tuntuu olevan hyvin optimistisia järjestelmän suhteen, väittäisin että suurin osa urheilijoista on myös sitä mieltä, että tämä on hyvä suunta. Lisää kilpailuja vaan tällä järjestelmällä ja sen jälkeen palauteiden käsittely, niin hyvä tulee. Järjestelmä on yllättävän valmis jo 3 kilpailupäivän jälkeen, summasi Väätäinen.