Uutisen päiväys

27.1.2006← Takaisin

Nuorten MM-hiihdoissa kilpaillaan tiistaina sprinttimatkoilla

    Pohjoismaisten lajien nuorten MM-kisat avataan ensi maanantaina Slovenian Kranj´ssa. Maastohiihtäjät starttaavat kohti kisapaikkaa lauantaina.

    Suomalaisten toiveet ovat korkealla heti ensimmäisenä kilpailupäivänä, tiistaina 31. tammikuuta, kun ohjelmassa ovat sprintit vapaalla hiihtotavalla, onhan joukkueessa mukana mm. Mona-Liisa Malvalehto, joka viime vuonna sijoittui aikuisten MM-kisoissa sprintissä seitsemänneksi. Malvalehto kilpailee Kranj´ssa nyt ensimmäistä kertaa mukana olevassa alle 23-vuotiaiden sarjassa.

    Valmentaja Mika Tuonosen tietojen mukaan Karnj´ssa kilpailupaikat eivät vielä ole kunnossa, vaan lunta tehdään ja ajetaan kaiken aikaa.
    - Siellä on tänä talvena satanut todella vähän lunta ja nyt ladut ovat jäiset. Maali- ja lähtöalue ovat pellolla, jolla ei lunta ole käytännöllisesti katsoen ollenkaan. Tykki- ja ajolumella tullaan hiihtämään. Eiköhän siellä kaikki ole kisoihin mennessä kunnossa, Tuononen arvioi.
    Mika Tuononen pitää Kranj´n ratoja vaikeudeltaan keskivertoina.
    - Siellä on pitkää loivaa nousua ja samanlaisia laskuja, ei mitään vaativia. Vapaan ladulla on yksi vähän hankalampi lasku, ei mikään paha sekään. Sprinttirata on kilometrin pitkä, eikä läheskään niin tekninen kuin viime vuonna Rovaniemellä. Loppusuora oli ainakin kesäolosuhteissa lievää nousua, voi olla että sitä on lumella vähän muutettu, Tuononen kertoo.

    Tiistaina sprinttiin starttaavista Tampereen Pyrintöä edustava Ulla Kiili on kuluneella viikolla päässyt hyvin harjoittelemaan kotimaisemissaan. Viime viikonloppuna SM-hiihdot peruuttaneista paukkupakkasista ei ole enää ollut tietoakaan.
    - Maanantaina taisi olla jo plussan puolella ja hyvät olosuhteet, hän kertoi.
    - Oli se harmittavaa, ettei päästy starttaamaan. Minä olisin halunnut päästä kokeilemaan sprinttiä Suomen naisten kanssa. Ainakin viime vuoden kokemuksen mukaan SM-vauhtia voi hyvin verrata nuorten kisojen parhaiden menoon, Kiili sanoi.
    Etukäteen arvioituna nyt toisiin nuorten MM-kisoihinsa osallistuva Ulla Kiili pitää omia mahdollisuuksiaan parhaina juuri sprinttihiihdossa.
    - Toistaiseksi vielä sprintti on sujunut normaalimatkoja paremmin, vaikka tykkään hiihtää kaikkia matkoja. Vapaa on minulle parempi hiihtotapa, hän sanoo ja muistuttaa kuitenkin, että sprintti on herkkä laji.
    - Siinä ei kannata lyödä rahojaan kenenkään puolesta likoon liian aikaisin. Pienikin virhe voi kostautua. Toisaalta se antaa myös onnistumisen mahdollisuuksia, hän jatkoi.

    Samoilla linjoilla on Martti Jylhä, joka kilpailee ensimmäisissä nuorten MM-kisoissaan.
    - Sprintissä yllätykset ovat mahdollisia. Siinä ei kuvia kumarrella. Toisaalta ei tarvitse kuin alkuerässä pikkuisen nukahtaa jäädä pussiin niin peli on pelattu. Aikahiihdosta 30 pääsee jatkoon ja sen jälkeen hiihdetään kuuden miehen erissä, Jylhä kuvailee.
    Martti Jylhä on tuloksista seurannut tulevien kilpakumppanien sijoituksia mm. maailmancupeissa.
    - On mielenkiintoista nähdä mitä vauhtia todellisuudessa mennään. Ei jotain maailmancuphiihtoa voi verrata tosi tilanteeseen. Sprintti, takaa-ajo ja viesti ovat yhteislähtökilpailuja, joissa voi tulla yllätyksiä. En minä ole lähtenyt etukäteen spekuloimaan sijoituksilla, kisaan lähdetään voittamaan, Jylhä kertoi ja vakuutti olevansa hyvässä kunnossa.
    - Minulla on alla pari viikkoa hyvää treeniä, pakkanenkaan ei tunnelin takia ole päässyt kuntoa viemään, hän jatkoi.

    Lisätietoja Kranj´n pohjoismaisten lajien nuorten MM-kisoista 2006: http://www.jwsc2006.com/ 
    Pohjoismaisten lajien nuorten MM-kisat 2005 pidettiin Rovaniemellä. Niistä löytyy tietoa osoitteesta: http://www.jwsc2005.net/

    Suomen maastohiihtojoukkue löytyy täältä

    Aikaisempien vuosien kaikki suomalaiset EM/MM-mitalistit löytyvät osoitteesta www.hiihtoliitto.fi /info