Uutisen päiväys

2.12.2008← Takaisin

Nuori sukupolvi nousemassa haastajiksi suomalaisessa alppihiihdossa

    Suomalaisessa alppihiihdossa on ollut syksyn aikana puhetta nuorista lahjakkuuksista, tai oikeastaan heidän puutteesta, varsinkin miesten osalta. Naisissa tilannetta ei ole pidetty aivan yhtä huonona, koska nuoret Sanni Leinonen ja Jessica Honkonen ovat vakiinnuttaneet paikkansa Eurooppa-cupin kärkiryhmässä, eikä vuonna 1986 syntynyttä Tii-Maria Romariakaan voida pitää vielä kovin vanhana.

    Naisissa näiden laskijoiden takana on tulossa hyvää vauhtia erinomaisen lahjakas sukupolvi, joka on harjoitellut Tehotytöt ryhmässä. Vauhtiaan Eurooppa-cupissa nämä tytöt ovat jo päässeet kokeilemaan alkutalvesta ja kotimaan kilpailuissa menestystä on tullut Spomac FIS kisoissa. Esimerkiksi Kristiina Rove otti voiton Pyhätunturin FIS suurpujottelussa ja Milla Keskipoikela, sekä Emmi Eerola saavuttivat kakkos- ja kolmossijat Ounasvaaran pujottelussa Rovaniemellä.

    Alkutalven Pohjois-Suomen FIS kisojen kiertue oli erittäin kovatasoinen verrattuna saamaan aikaan muissa Pohjoismaissa pidettyihin vastaaviin kisoihin. Suomen kilpailuissa oli jaossa parhaat FIS pisteet ja näin nuorilla laskijoilla oli hyvät mahdollisuudet parantaa tilannettaan tulevien kisojen lähtönumeroita ajatellen.

    Myös miehissä suomalaiset laskivat kuudessa kilpailussa hyvät pisteet. Kaikki neljä pujottelua voitti nuorten maajoukkueessa laskeva Joonas Räsänen. Räsänen on tätä vauhtia kovasti menossa kohti Eurooppa-cupin kilpailuja. Myös 91-vuonna syntyneen Samu Torstin kaksi suurpujotteluvoittoa Pyhätunturilla ovat nostamassa häntä eteenpäin maajoukkueuralla.

    Menestys kertoo sen, että harjoittelussa on tehty oikeita asioita seuroissa ja alppikouluissa. 90-luvun kummallakin puolella syntyneet laskijat ovat jo osoittaneet, että oikealla suunnalla ollaan ja näille laskijoille on kasvamassa todella kovia haastajia nuoremmasta sukupolvesta. Erityisesti tälle vuodella aikuisten sarjoihin siirtyneet vuonna 1993 syntyneet laskijat ovat osoittaneet hyvää vauhtia kilpailuissa.

    ”93-syntyneet laskivat isolla joukolla alle sadan pisteen FIS kisoissa ja muutenkin moni heistä on jatkanut aikuisten sarjaan, joka kertoo alppihiihdon hyvästä nosteesta Suomessa. Seurojen panosta ei voi vähätellä myöskään yhtään, valmennus on mennyt eteenpäin ruohonjuuritasolla ja siellä tulevaisuuden menestyksen pohja rakennetaan”, alppihiihdon kenttä- ja koulustuspäällikkö Petri Lindén toteaa.

    Alppihiihdon Spomac FIS-kisoissa vietetään joulukuun ajan harjoittelutaukoa ja kilpailut jatkuvat Pyhätunturilla tammikuun puolessa välissä.

    Loppukauden Spomac FIS kilpailujen ohjelma:
    15.-16.1.2009 Pyhätunturi 2xGS
    17.-18.1.2009 Rovaniemi 2xSL
    7.-8.2.2009 Koli 2xGS
    14.-15.3.2009 Tahkovuori 2xSL
    29.3.-3.4.2009 Yllästunturi 2xSL, 2xGS, 2xSG, SC
    22.-25.4.2009 Pyhätunturi 2xSL, 2xGS