4.1.2006← Takaisin

Norjalaisyllätys Innsbruckissa

Lars Bystöl voitti mäkiviikon kolmannen osakilpailun Itävallan Innsbruckissa, mutta mäkiviikon kokonaiskilpailun voitto näyttäisi olevan Janne Ahosen ja Jakub Jandan välinen kamppailu loppuun asti.

Mäkisirkus siirtyi Itävallan puolelle, ja ainakin Norjan joukkue oli tyystin erilaisessa vedossa kuin Keski-Euroopan mäkiviikon alkupuolella Saksassa. Viiden parhaan joukkoon mahtui nimittäin peräti kolme norjalaista, joista parhaana Lars Bystöl voitti koko kilpailun. Bystöl nousi voittoon hieman yllättäen, koska kilpailusta oli etukäteen odotettu Janne Ahosen ja Jakub Jandan välistä vääntöä. Norjalaisen hypyt kantoivat 127 ja 129,5 metriä, ja pisteitä hän niistä sai 264,7. Eroa toiseksi hypänneeseen Jandaan oli vain 1,5 pistettä. Kolmanneksi tullut, niin ikään norjalainen, Björn Einar Romören jäi maamiehestään 6,6 pistettä.

Ensimmäisen kierroksen alkaessa olosuhteet olivat tasaiset, ja melkein mies kuin mies hyppäsi K-pisteen tuntumaan. Kierroksen viimeisiä kohti tultaessa takavirtaukset muuttuivat hienoiseksi myötätuuleksi, eivätkä olosuhteet olleet erityisen otolliset viimeiselle parille Janda-Ahonen. Janda hyppäsi 123,5 ja Ahonen 124 metriä, ja sijoitukset ensimmäisen kierroksen jälkeen olivat 13:s ja 10:s. Janda kuitenkin ällistytti toisella kierroksella todella tyylikkäällä 133-metrisellään, joka oli kilpailun pisin hyppy. Tshekki löi hypyllään luun kurkkuun monille kanssakilpailijoilleen, mutta suurin ero Ahosen ja Jandan välille syntyi tuulten ansiosta; Ahonen hyppäsi selkeästi huonompiin olosuhteisiin 129-metrisen ja oli lopputuloksissa kuudes.

Suomen joukkueen kokonaispanos ei ollut Innsbruckissa aiempien osakilpailujen veroinen; Janne Ahonen oli ainut, joka voitti parinsa ensimmäisen kierroksen knock out -kilpailussa. Toiselle kierrokselle Ahosen lisäksi selvitti tiensä vain Matti Hautamäki, tosin hänkin lucky loser -listan kautta. Hautamäki oli ensimmäisen hyppynsä jälkeen parhaana suomalaisena seitsemäs, mutta tuuliolot eivät olleet toisella kierroksella Hautamäenkään puolella ja kuopiolainen oli lopputuloksissa 15:s.
 - Sääolot eivät olleet parhaat mahdolliset, mutta eivätpä kyllä hypytkään, tuskaili päävalmentaja Tommi Nikunen tv-haastattelussa.
Knock out -systeemi koitui erityisesti Tami Kiurun ja Janne Happosen kohtaloksi. Molemmat hävisivät pareilleen, mutta toiselle kierrokselle meni mäkiviikon kilpailumuodon ansiosta huonompiakin hyppääjiä.
 - Parikilpailu ei suosinut joukkueemme hyppääjiä, mutta täällä hypätään näin, totesi Nikunen.
Lopputuloksissa Tami Kiuru oli 31., Janne Happonen 32. ja Joonas Ikonen 36.
 - En ole tyytyväinen joukkueen panokseen, mutta seuraavassa kisassa taistellaan taas, Nikunen sanoi.

Keski-Euroopan mäkiviikon viimeinen osakilpailu hypätään loppiaisena Bischofshofenissa. Turneen voittaja ratkaistaan tänä vuonna todellakin vasta viimeisessä kilpailussa. Jakub Janda siirtyi tänään Ahosen ohi kiertueen kärkeen, mutta miesten välinen ero on vain kaksi pistettä. Kolmantena on Norjan Roar Ljökelsöy, jolla matkaa kärkeen on 15,4 pistettä. Myös Matti Hautamäki on edelleen hyvissä asemissa neljäntenä 25,1 pistettä Jandaa perässä. Turneen voitto näyttäisi kuitenkin olevan kahden kauppaa Jandan ja Ahosen välillä.